Nők a világ tetején

0

Bár egy évben mindössze egyszer van hivatalosan nőnap, akár minden napra juthat egy-egy sikersztori, hogy milyen sokat köszönhetünk a nőknek. Következzenek – a teljesség igénye nélkül – kedvenc lady bossaink a tudomány és technológia világából!

Holly Ridings, NASA

Az amerikai űrkutatási hivatal első női repülésirányítási igazgatója 32 repülésirányítóért és azok gyakornokaiért felel. Olyan missziókat figyelnek a houstoni irányítóközpontból, mint a Nemzetközi Űrállomás NASA-projektjei vagy az Orion Hold-missziói. Ridings 1998 óta dolgozik a NASA-nál, nemcsak történelmi pillanatok résztvevője, hanem alkotója is lett, hiszen először került ilyen pozícióba nő az űrügynökség történelmében.

Holly Ridings (Fotó: NASA)

Sheryl Sandberg, Facebook

Szintén történelmi jelentőségű szereplőként 2012 júniusában Sheryl Sandberg lett az első női tagja a Facebook igazgatóságának. Még ugyanebben az évben szerepelt a Time 100 Legbefolyásosabb Embere listáján. A Facebook előtt Sandberg a Google-nél is dolgozott, illetve a feminizmus, munkahelyi szexizmus kérdésköreit körbejárva megírta a Lean In: Women, Work, and the Will to Lead című könyvét, ami bestsellerként több, mint egymillió példányban kelt el.

Sheryl Sandberg (Fotó: World Economic Forum)

Susan Wojcicki, Youtube

Wojcicki az alapszakos diplomáját a Harvardon szerezte történelem és irodalom szakirányon, és eredeti terve szerint ezzel a végzettséggel szeretett volna elhelyezkedni. Mesterszakos tanulmányai közben azonban magával ragadta a technológia világa, így 1999-ben a Google-nél találta magát, mint marketing menedzser. Több évnyi munkaviszony után, amit a Google Video felügyeletével töltött, javaslatot nyújtott be a YouTube felvásárlására (ami akkoriban még csak egy kis startup volt), aminek 2014-től már a vezérigazgatójaként tevékenykedik, 2015-ben pedig ő is felkerült a Time legbefolyásosabb listájára.

Susan Wojcicki (Fotó: Wikipedia)

Baráth Barbara, Green Fox Academy

Nem kell határokon túl menni, ha inspiráló női vezetőket keresünk. Baráth Barbara a programozóhiányra megoldást kínáló Green Fox Academy ügyvezetőjeként lehet ismerős. Baráth Barbara cége az ITBEHAVIOUR AWARD humánmenedzsment kategóriájának győzteseként került ki az Academy4Moms projekttel, amely speciálisan a kisgyermekes anyukáknak kínál programozói képzést.

Baráth Barbara (Fotó: CNC)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét