5 mobiljáték a téli szünetre

0

Az év vége nem csak azért kiváló, mert jön a karácsony, az ajándékozás és a szilveszteri ereszdelahajam. Arra is használhatjuk, hogy végre egy kicsit a mobilunkra se munkaeszközként tekintsünk, inkább játsszunk rajta egy kicsit. Még az ágyból sem kell hozzá felkelni.

Lássuk be, bármennyire is felemelő és magasztos az év utolsó pár hete, mindezt nézhetjük olyan irányból is, hogy a sok karácsonyi készülődés, vásárlás, családlátogatás és egyéb rohangászás után minden egyes vízszintesben tölthető percnek örülünk. Mit tegyünk, ha semmi kedvünk kibújni a dunyha alól, de azért egy kis szórakozásra is vágyunk? Egy jó mobiljátékhoz egyáltalán nem kell felkelni, szóval ajánlunk is gyorsan ötöt.

Monument Valley 2

Itt a tökéletes példája annak, amikor egy mobiljáték konkrét művészi mélységgel is rendelkezhet. Első része annak idején több rangos elismerést is nyert, nem véletlenül: az egyedien megrajzolt környezetben a tér három dimenziójával kell trükköznünk ahhoz, hogy főhőseink (jelen esetben ehy anya és lánya) pályáról pályára közelebb juthasson a célhoz.

Az épületek elrendezése varázslatosan megváltozik minden egyes alkalommal, ahogy megforgatjuk a nézőpontot, és így olyan utak bukkannak elő, amelyeket addig észre se vettünk volna. Mindamellett, hogy kiváló agytorna és fejleszti a vizuális megfigyelőképességet, tipikusan az a játék, amit képtelenség abbahagyni, mert hamar előjön bennünk a “na, csak még egy szintet…” érzés.

Letöltés Androidra: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ustwo.monumentvalley2
Letöltés iOS alá: https://itunes.apple.com/us/app/monument-valley-2/id1187265767?mt=8

Csak egy maradhat!

Bár a cím alapján sokaknak az egykori Hegylakó film juthat eszébe, most inkább a PC-n és játékkonzolokon már óriási sikernek számító Battle Royale játékokról van szó. Ezeknek az a lényege, hogy egy csapatnyi (általában száz) játékost ledobnak egy szigetre, ahol módszeresen vadászni kezdenek egymásra. Mindenki ellenfél, de közben a játéktér is egyre zsugorodik, ezért itt minden meccsben valóban csak egy győztes maradhat.

Az egyik legnépszerűbb ilyen játék a PUBG (vagy teljes nevén PlayerUnknown’s Battlegrounds), amely nemrég Androidra és iOS alá is elérhetővé vált. Persze nem árt, ha erősebb mobil áll rendelkezésre a játékhoz, viszont cserébe egy igazán adrenalinpumpáló élményt szerezhet bárki egy izmos PC vagy játékkonzol nélkül, sőt akár úgy is, hogy a lövöldözés és bujkálás közben végig a kedvenc ágyában fekszik.

Letöltés Androidra: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tencent.ig
Letöltés iOS alá: https://itunes.apple.com/us/app/pubg-mobile/id1330123889?mt=8

Csak egy maradhat… de egy másik!

Maradjunk még egy kicsit a Battle Royale műfajánál, hiszen ahogy PC-n, úgy mobilon is óriási vita zajlik azon, melyik a jobb, szebb vagy épp népszerűbb a stílusban, a fent említett PUBG vagy inkább a Fortnite? Ez utóbbi egyrészt amiatt lehet vonzó, hogy ingyenesen játszható, másrészt megjelenésében kissé razfilmszerűbb.

De ettől egyáltalán nem könnyebb, sőt! Míg a PUBG valamelyest a realizmusra törekszik, a Fortnite egy furcsa, de egyedi újítást hozott a lopakodás és lövöldözés mellé. Itt ugyanis nyersanyagokat gyűjthetünk (például fákat vagy épületeket lebontva), majd építkezhetünk is, hogy fedezéket vagy épp egy tökéletes magaslest eszkábáljunk össze. Az igazán ügyesek már olyasmikkel bűvészkednek, hogy az ellenfél feje fölé ugorva odapörkölnek neki egyet, de rögtön utána maguk alá építenek egy platformot, hogy a meglepett ellenfél még visszalőni se tudjon.

Letöltés Androidra: http://fortnite.com/android
Letöltés iOS alá: https://itunes.apple.com/au/app/fortnite/id1261357853?mt=8

Civilizáció miniben

Még hogy a stratégiai játékok csak PC-n játszhatóak? A The Battle of Polytopia olyan zseniálisan faragja kis képernyőkre a nagy stratégiai elődök világát, ahogy eddig nem sokan tudták. A Civilization vagy a Settlers sorozat kedvelőinek mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát, hiszen a körökre osztott, felfedezésre és fejlesztésre épülő játék sokban hasonlít ezekre. Viszont az egyszerre cuki és mégis stílusosan egyszerű grafika és a gyermekien egyszerű irányítás miatt könnyű rákapni.

Aztán persze, ahogy szintenként haladunk előre, egyre nehezednek a feladatok és más képességekkel rendelkező újabb népekkel próbálkozhatunk. Magasabb szinteken már egyáltalán nem lesz egyszerű egyensúlyoznunk a katonai fejlesztés, az új képességek kifejlesztése és a világ felfedezése között, de annál nagyobb lesz a sikerélmény, ha még így is sikerül minden más apró országocskát legyőznünk az ujjnyi tengerekkel, hegységekkel és erdőkkel tarkított pályákon.

Letöltés Androidra: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.midjiwan.polytopia
Letöltés iOS alá: https://itunes.apple.com/us/app/the-battle-of-polytopia/id1006393168?mt=8

Gazdálkodj mobilon!

A társasjátékokhoz sem kell már feltétlenül asztal és egy doboznyi figura, dobókocka, kártya és egyebek. Sok nemzetközi játék megtalálható az alkalmazásboltokban, de szerencsére már olyan magyar címekre is bukkanhatunk, amelyek eredetijét még gyerekkorunkban játszhattuk. Ilyen például a (valószínűleg jogi okokból lerövidített nevű) Gazdálkodj!, amely a Gazdálkodj okosan alapján készült, és abból is a 80-as évekbeli változatot vette alapul.

Az egyetlen különbség talán az, hogy az úttörőtábor itt már nyári táborként szerepel, viszont e bejegyzés írója játék közben többször morzsolt el könnycseppeket amiatt, hogy egy lakás 80 ezer forint, a szobabútor 25 ezer és így tovább. A dohányzásért is szuépen be kell fizetni a 100 forint büntetést, de ha van CSÉB a zsebedben, a biztosító fizet a balesetekért. A nyeréshez pedig kötelező a könyvutalvány, mert olvasni öröm!

Letöltés Androidra: https://play.google.com/store/apps/details?id=jbdev.gazdalkodjunk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét