Így éld túl a karácsonyt Kevin nélkül

0

Kevin MacAllister észrevétlenül vált a karácsonyi hagyományok részévé. Fenyődíszítés, töltött káposzta, mákos bejgli, mennyből az angyal, aztán jöhet a családi “Reszkessetek, betörők!” mozi.

Mikor tavaly decemberben úgy tűnt, egyik csatorna sem tűzi műsorra az ikonikus vígjátékot, kitört a pánik. Persze Kevin végül jött, mi láttuk, ő meg a televíziós nézettségi adatok alapján ismét győzött. De mit tegyünk, ha eljön az idő, hogy már egyik kereskedelmi tévé sem oszt főszerepet Kevinnek szentestére? (Frissítés: nemrég kaptuk a hírt, hogy az egyik hazai adón idén is ottfelejtik Kevint az üres házban, de a kérdés továbbra is él, csak így: mit tegyünk, ha idén nem a Reszkessetek, betörők című örökbecsűre vágyunk a képernyőn?)

Vitathatatlanul tévés nemzet vagyunk: ha ki akarunk kapcsolni, akkor bekapcsolunk. De ahogyan a fúrógépek között elveszett vásárlónak sem egy új szerszámra, pusztán egy megfelelő méretű lyukra van szüksége a falban, minket sem a tévé, hanem a benne látható tartalom tesz boldoggá. Amerikai testvéreinknél az on-demand szórakozás már épp olyan népszerű mint a dobozos élvezet: 73% a tévé előfizetők aránya, de pontosan ugyanennyien fizetnek havidíjat a Netflix-nek is. A felhasználók többsége akár 4-5 videós szolgáltatásra is benevez egyszerre – a Netflix mellett az Amazon Prime és a HULU a favorit.

OTT – ahol akarod

Az internet-alapú streaming szolgáltatókat az NRC reprezentatív kutatása szerint a magyarok 83%-a ismeri, de csak 12% előfizetője valamelyiküknek. Pedig annak, aki strukturáltan és a fair play jegyében legálisan szeretne válogatni a filmek, sorozatok, showműsorok között, és nem kívánja napirendjét a műsorújsághoz, a kukoricapattogtatást pedig a reklámidőhöz igazítani, annak már itthon is számtalan lehetősége van. Ideje új szintre lépni a tartalomfogyasztásban!

WTF???

OTT (Over the Top): fizetős vagy ingyenes audiovizuális tartalomszolgáltatás, amely valamilyen szélessávú adatátviteli elérésen keresztül jut el hozzánk. Ennek egyik válfaja, amikor a szolgáltató nem felel a jeltovábbításért, csupán a kínált tartalomért – pl. Netflix. De ide tartozik az úgynevezett „TV Everywhere” megoldás is, amikor a jeltovábbításért a szolgáltató felelős, és elsősorban a saját, hagyományos tv-előfizetését terjeszti ki további képernyőkre (okostelefon, tablet, PC) – pl. Telekom TV GO online csatornák.

VOD (Video On Demand): videó ott és akkor, ahol és amikor csak akarod!

SVOD (Subscription VOD): csak akkor nézheted, ha előfizetsz – általában egy konkrét havidíjért korlátlan tartalomfogyasztási lehetőséget kapsz, a szolgáltatást pedig kötöttségek nélkül, bármikor felmondhatod.

TVOD (Transactional VOD): darabáras megoldás – pl. online videotéka.

AVOD (Advertising VOD): pénz helyett az időddel és az idegrendszereddel fizetsz. Csak akkor tudod elfogyasztani a (meg)kívánt tartalmat, ha közben azokat a reklámokat is lenyeled, amiket az arcodba tolnak – pl. YouTube.

Belépő szint

Aki egy lineáris tévés tartalomhoz szeretne hozzáférni a műsoridőtől eltérő időpontban, az általában felveszi, majd visszanézi azt később. Így például, ha Kevin idén már december 23-án helyet kap valamelyik csatornán, akkor nyugodt szívvel „eltehetjük” őt szentestére. Telekom előfizetőként a felvételt a Műsorújság alkalmazásból mobilról is elindíthatjuk, ha pedig beállítjuk az Archív TV-szolgáltatást, akkor még erre sincs szükség: a legtöbb csatorna tartalmát az adás után még 3 napig elérjük.

Középhaladó szint

Kölcsönözzük ki a videotékából! Persze csakis online. A Google online áruházában ott a polcon az egész Home Alone sorozat, az első rész angol nyelven és magyar felirattal 1.200 forintba kerül. A Telekom Videotékában a betörőktől ugyan nem, de számtalan mástól már pár száz forintért egy jót retteghetünk. A kikölcsönzött tartalmakat 48 órán belül bármikor és akárhányszor megnézhetjük laptopon, tableten vagy akár okostelefonon is.

Haladó szint

Bármennyi videót, bármilyen eszközön, bármikor? – ezzel a kívánsággal már a havi díjas on-demand szolgáltatóknál kell kopogtatni. 2016 óta már a Netflix is tárt karokkal várja a tartalomfüggőket Magyarországon. A kezdeti hype ellenére csak a magyarok mindössze 2 %-a áldoz HD tartalomtól és a bekapcsolt képernyők számától függően havi 2 500 – 4 000 forintot Netflix mozikra és sorozatokra. Az alacsony érdeklődés oka elsősorban a nyelvi korlátokban és az országfüggő tartalomban keresendő. A magyarok 80%-a szinkronos kiadásra vágyik – a Netflixnél viszont még magyar feliratot is csak elvétve találunk. Akinek nem gond az idegennyelvű tartalom, az viszont akár le is töltheti a filmeket a mobiljára, hogy megnézze azokat később, offline.

A mobil tévézés a Magenta1 ügyfeleknek sem generál adatforgalmat belföldön. A TV GO a mobil tévén és a videó kölcsönzésen túl 2013 óta korlátlan moziélményt is nyújt HD minőségben – az első 3 hónapban 990, a negyedik hónaptól 1.500 forintért. Ha szétnézünk a MoziKlub 6000 filmet és sorozatot felvonultató kínálatában, garantált, hogy simán faképnél hagyjuk majd Kevint karácsonykor. Itt van például MCallisterék helyett egy másik Hihetetlen család, akiknek szuperképességeitől már két felvonásban is reszkethetnek a rosszfiúk. A romantikára vágyók forduljanak bizalommal a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba Donnájához, aki dalaival megpendíti szívünkben a szeretet ünnepének húrjait. Ha a ráhangolódás után végképp elmerülnénk az érzésben, Elisa megmutatja nekünk, milyen varázslatos is A víz érintése. Most 3 hónapig kizárólag a TV GO-n érjük el a Viacom legújabb VOD szolgáltatását: a Paramount Studio hollywoodi sikerfilmjeit, illetve a Comedy Central, az MTV, a Spike, a Nickelodeon és a Nick Jr. tévécsatornák sorozatait. A Paramount+ kínálatot böngészve bukkantunk rá a Kedvencek temetőjére (Stephen King regényének új adaptációja 2019 tavaszra kerül majd a mozikba), amivel remekül ellensúlyozhatjuk hangulatunkat, ha már belecsömörödtünk az ünnepi cukormázba.

Kizárólag profiknak

Ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk egy on-demand szolgáltatás mellett letenni a voksunkat, akkor csomagoljuk össze mindet! A Telekom Szuper Családi Mozival a MoziKlubot, az archív tartalmakat és a TV GO-t is elérhetjük, az áprilisban életbe lépett EU szabályozás-változásnak köszönhetően akkor is, ha elmenekülünk az ünnepi forgatag elől az országhatárokon túlra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét