Ahogy bejött az okosmobil, úgy szoktunk le a digitális kameráról

0

Teljesen eltűntek az általános használatra készült digitális fényképezőgépek? Vajon manapság tényleg mindenki okostelefonnal készít fotókat és videókat, vagy csak a saját ismerőseink körében tapasztaljuk ezt?

A helyzet nem egyértelmű, hiszen míg a szülők és nagyszülők közül a legtöbben már telefonjukkal videóznak, fotóznak a családi ünnepeken, az utcán még mindig sokszor láthatunk digitális gépet használókat, különösen a turisztikai látványosságok közelében. A jólmenő vloggerek is sokszor feltüntetik felszerelésüket videóik mellett: többségük valamilyen kisebb, de cserélhető objektíves gépet használ külső mikrofonnal kiegészítve, és leginkább csak élőzésre használnak okostelefont.

Slágertermék még a digitális fényképezőgép?

A kérdésre konkrét választ kapunk a fényképezőgép-gyártókat tömörítő nemzetközi szervezet, a CIPA honlapján. A társaság számai szerint a digitális fényképezőgépek 2004 körül kezdtek komolyan felfutni világszerte, ekkor már évi 60 millió darab fogyott belőlük. A 120 millió körüli eladási csúcsot 2008-ban, illetve 2010-ben érték el a digitális kamerák, a kettő év közötti mintegy 15 milliós visszaesés nyilvánvalóan az akkor zajló gazdasági válságnak volt köszönhető.

2011-ben még csupán enyhén csökkentek, 2012 óta azonban meredeken esnek az eladási görbék a CIPA kimutatásai szerint: ebben az évben 100 millió darabra, 2013-ra pedig már 60 millió körülire esett az értékesítés. 2016-ban már csupán 20-30 millió darab digitális fényképezőgép talált gazdára, tehát pont olyan kevés, mint a technológia 2002-es felfutásakor. 2018 óta a digitális fényképezőgépek eladásai stabilan 20 millió darab alá csökkentek világszerte, tehát hetedannyi fogy ezekből, mint amikor a legnépszerűbbek voltak.

De mi köze van ehhez az okostelefonoknak?

A CIPA oldalán elérhető másik érdekes grafikonra az összehasonlítás végett felvezették az okostelefonok globális eladásait is (a GfK kutatócég adatait használva). Ez az ábra nagyon érdekes trendeket mutat meg: például kiderül belőle, hogy nagyjából ugyanakkor (2005-ben) kezdődött meg az okostelefonok és a digitális fényképezőgépek felfutása.

Az okostelefonok eladásai 2009 tájékán (tehát két évvel az első iPhone bemutatója után) kezdtek el meredeken felfelé ívelni, amikor a kameráké viszont intenzíven csökkenni. 2012 volt az az év, amikor nagyjából azonos mennyiség fogyott digitális fényképezőgépekből és okostelefonokból.

Nyilván nem véletlen, hogy napjaink legnépszerűbb mobilfotós applikációja, a 2010-ben indult (ekkor még nem a Facebook tulajdonában lévő) Instagram is ebben az évben tette elérhetővé szolgáltatásait androidos telefonokra is az iPhone mellett. 2014 óta pedig már sokkal több okosmobil talál gazdára, mint ahány kamera éves szinten valaha is fogyott, ami nem meglepő, hiszen a mobiltelefon multifunkciós eszközzé vált, amellyel ügyintézhetünk, netezhetünk, fotózhatunk vagy akár fizethetünk is.

Az okostelefon-fotózás mérföldkövei

Az, hogy kamera van egy mobiltelefonban, a kétezres évek eleje óta nem újdonság, a mai modellek tudásához képest “korlátozottan okosnak” számító Nokia 7650-essel és társaival is lehetett már fotózni, de a végeredmény ritkán volt kimagasló képminőségű. Ha ma megnézzük az első néhány iPhone által rögzített fotókat, azok is meglepően gyatrák – egy remek cikkben meg is nézheted az első iPhone-nal készült fotókat egy iPhone X-szel összehasonlítva. Nem véletlen, hogy az Instagram épp a beépített digitális effektusainak köszönhetően lett népszerű világszerte, ezek segítségével ugyanis fel lehetett tupírozni a telefonos fotókat.

Bár már 2007 körül is léteztek jó minőségű fotókat készítő mobilok (például a Nokia N95), ezek sokszor inkább hasonlítottak egy digitális kamerára, mint egy telefonra. A maihoz hasonló formájú, teljes érintőképernyős típusok körében 2014 környékén (tehát az iPhone 6 és a Samsung Galaxy S5 megjelenésének az évében) jelentek meg az első olyan kamerák, amelyek már kellő pontossággal és gyorsan tudtak a témára fókuszálni, és átlagos használat mellett hozni tudták a digitális kamerák képminőségét, és akár full-HD felbontású videót is felvettek.

Ezt követően a gyártók a képminőség további növelésére összpontosítottak, optikai képstabilizátor került a kamerákba, amely kevés fény mellett is lehetővé teszi az éles képek készítését, a videofelvétel pedig akár 4K felbontásban is elérhetővé vált.

Egy iPhone 8 vagy Samsung Galaxy S8 telefonnal (mindkettő 2017-ben került a boltokba) kamerájának képességei már bőven nyújtják a hétköznapokban elvárható szintet akár családi születésnapon, akár nyaraláson, kiránduláson kell fotózni, videózni velük. Az eladási statisztikák azt mutatják, hogy az átlagfelhasználók ennél jóval kevesebbel is beérik, hiszen már generációkkal korábban bezuhantak a digitális fényképezőgépek eladásai.

Egyre több kamera van a mobilunkban

2017 után leginkább a kamerák számát kezdték el növelni a gyártók: elsőként a Huawei, amely 2016-ban rukkolt elő első dupla kamerás mobiljával, a P9-cel. Bár kezdetben megmosolyogtuk a sok lencsés hátlapi kamerák látványterveit, ezek mindennapossá váltak. A Huawei első telefonján a másodlagos kamera a körvonalak, a kontraszt és a részletesség javításáért felelt, mostanra sokkal univerzálisabb feladatot látnak el a telefonos kamerák.

A Xiaomi Mi Note 10-es telefonjának hátlapján például nem kevesebb, mint öt kamera található: ebből az egyik akár 108 megapixeles felbontású képeket is tud készíteni (egy ilyen nagy képből kisebb részleteket is ki tudsz vágni jó minőségben). A második, 12 megapixeles kamera kétszeres zoomot, a harmadik (8 megapixeles) 3,7-szeres optikai, vagy 5-szörös hibrid zoomot nyújt, de van még egy 20 megapixeles ultraszéles látószögű kamera is például csoportképek készítéséhez. Az ötödik lencse kifejezetten makrofotók készítésére való, 2 megapixeles felbontásban.

Természetesen minden gyártó követi a trendeket, például a középkategóriás Samsung telefonokon is több kamerás lencséket találhatunk, de az iPhone 11 Pro hátulján is három lencse bújik meg. E közben az előlapi szelfikamerák képességei is bővülnek, egyes modelleken már ebből is két egység kerül a készülékházba, de még az egykamerás modellből van több – bár az arccal történő feloldáshoz gyakran távolságérzékelő szenzor is kerül mellé.

A telefonos kamerák esetében jóval korlátozottabb hely áll rendelkezésre, mint akár egy kompakt fényképezőgépben, és maguk a lencsék is jóval kisebbek, kevesebb fény jut rajtuk keresztül a képérzékelőre, ezért is jelentenek komoly kihívást a fejlesztések. Ugyanakkor előnyt jelent, hogy a telefonok erősebb hardvere fejlett, mesterséges intelligencián alapuló képjavító algoritmusok alkalmazását is lehetővé teszi. Ennek köszönhető például, hogy az idén piacra került iPhone SE szebb képet készít az iPhone 8-asnál, pedig ugyanaz a kameramodul található mindkét modellben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét