Biztonságos a géped? Így állj neki a digitális nagytakarításnak!

0

A Biztonságosabb Internet Napja alkalmából egy tippgyűjteményt nyújtunk át, mert ugyan a február még nem tavasz, de az eszközeink nagytakarításának akár most is itt lehet az ideje.

Idén február 7-ére esik a Biztonságosabb Internet Napja, egy olyan kezdeményezés, amelynek célja felhívni a figyelmet az online világban előforduló veszélyekre, valamint a digitális képességek fejlesztésére annak érdekében, hogy saját magunkat és környezetünket hatékonyan meg tudjuk védeni. Mitől is? Nem egyszerű felsorolni, hiszen veszélynek számítanak a vírusok és egyéb kártevők, adathalász levelek és közösségi profilok, a különféle online szolgáltatásokban tárolt adataink gyenge védelmét kihasználók. De ugyanígy az internetes biztonság témakörébe tartozik a gyermekek védelme a nem nekik való tartalmaktól, a bizalmaskodó támadóktól. Épp ezért több szempontból is körüljárjuk a témát – kezdjük egy gyakorlatias tippcsokorral.

Dobd ki, ami már nem kell

Az online biztonság témájára persze könnyű legyinteni: van „vírusirtóm”, nem járok kétes megítélésű oldalakra és nem nyitok meg furcsa levelekben érkező csatolmányokat, mindent tudok! Pedig sajnos ennél már rég szélesebb az online bűnözők arzenálja. Akár olyan szoftvereket és szolgáltatásokat is felhasználhatnak adatszerzésre vagy egyéb trükkökre, amelyekre nem is gondolunk. Mi pedig észre sem vesszük a dolgot, mert magáról a szoftverről is elfeledkeztünk – igaz, a gépünkön vagy a mobilunkon fent hagytuk.

A szoftvereink nagy része manapság már boldogan folytat automatikus online kommunikációt. Jó esetben azért, hogy frissítse önmagát, új funkciókat tegyen elérhetővé vagy épp a használatához szükséges adatokat cserélgesse. De vajon kell nekünk az, hogy egy általunk 3-4 éve telepített, párszor használt, de azóta elfeledett segédprogram is megtegye mindezt a háttérben? Simán elképzelhető ugyanis, hogy épp az ilyen adatok elfogásából profitál valaki – és elég csupán egyszer elkapnia mondjuk egy jelszót, amit aztán végigpróbál az összes többi szolgáltatásunkon, ha pedig sikerrel jár, talán sosem fogjuk megtudni, honnan szerezte meg a hozzáférést.

Épp ezért időről időre érdemes tüzetesen átnézni a számítógépet és a telefont egyaránt. Mobilon könnyen rendezhetjük úgy az appokat, hogy a telepítés időpontja vagy a használat gyakorisága alapján kiszűrhetjük, mire nincs már rég szükségünk, de Windows vagy más PC-s rendszerek alatt is gyorsan rácsodálkozhatunk feleslegesen fent maradt programokra. Ha úgy véljük, hogy ezekre valóban nem lesz szükségünk belátható időn belül, inkább válasszuk a törlést, mert az ördög ugyebár nem alszik.

Hasonló okokból egyébként érdemes azt is bizonyos időközönként ellenőrizni, milyen online szolgáltatásokba vagyunk bejelentkezve. Ha valamit már régóta nem használunk, legyen szó akár okafogyott társkeresőről, nem látogatott közösségi platformról vagy érdektelenné vált fórumról, inkább töröljük teljes egészében a fiókunkat – így többek között azt is meggátolhatjuk, hogy a hátunk mögött valaki a mi személyiségünket felhasználva garázdálkodjon.

Frissen, fiatalosan

Ahogy a valódi nagytakarítás fontos része az ablakok kitárása, az ágyneműk mosása és öblítése, az eszközeinket is fontos frissen tartani. Itt persze nem az áporodott illat és a megbúvó bacik miatt kell ezt megtennünk, de ettől nem kevésbé fontos.

Mit is lehet frissen tartani egy számítógépen vagy mobilon? Egyrészt az operációs rendszert: igen, simán hihető, hogy valakit inkább idegesít a rendszeresen megjelenő figyelmeztetés egy új frissítőcsomagról, és a lehető legtovább nyomkodja a “később” gombot, de az ilyen patcheket nem csak unalmukban küldik a fejlesztők. Többek között a rendszerekben időközben fellelt sérülékenységek, mások által kihasználható biztonsági rések javításai érkeznek ezekben a csomagokban, és minél tovább halogatjuk a telepítést, annál több időt hagyunk a rosszfiúknak arra, hogy kihasználják ezeket a nemrég felfedezett hibákat.

Ugyancsak ezért fontos az is, hogy a biztonsági szoftvereinket naprakészen tartsuk – azt pedig ne is kelljen külön említeni, hogy legyen valamilyen biztonsági szoftverünk. A Windows újabb verzióiban alapértelmezetten kapunk ilyen védelmet, de most már ingyenes és kifejezetten elérhető, előfizetéses konstrukcióban is válogathatunk nagyon jó hatásfokú megoldások között. Amit érdemes fejben tartani: ezek már rég nem „vírusirtók”, amiket csak akkor telepítünk, ha baj van. A biztonsági szoftverek lényege pont az, hogy figyeljenek a háttérben és megelőzzék a támadásokat, kiszűrjék a fájlokba rejtett károkozókat, a hamis csatolmányokat és egyéb fenyegetéseket.

Hasonló okokból ne odázzuk el az egyéb szoftvereink frissítését sem. Itt ugyanígy érkezhetnek a funkciókat érintő frissítések mellett olyan javítások, amelyek a védelmünket segítik.

Pucoljunk jelszavakat!

Arról már mi is írtunk – ahogy talán mindenki a világon, de nem lehet róla eleget beszélni -, hogy a gépünket, rendszerünket, valamint szoftvereinket és szolgáltatásainkat érdemes minél erősebb jelszavakkal védenünk. Szóval akinek még mindig „admin” vagy „123456″ a jelszava valahol, már most induljon megváltoztatni, ezt a cikket majd befejezheti utána.

Azt viszont érdemes tudni, hogy még egy hipererős jelszó sem véd semmit… ha kiszivárog. Márpedig ilyesmire sajnos folyamatosan érkeznek példák, még a legnagyobbaktól is. Ezért egy ilyen nagytakarításnál azt is érdemes külön pontként felvenni a teendők listájára, hogy a régóta használt jelszavainkat valami teljesen újra cseréljük. Igen, macerás feladat minden egyes közösségi oldalon, levelező- és felhőszolgáltatásban, játékban és egyéb helyeken friss jelszót generálni (aztán a következő időszakban párszor elfelejteni, összekeverni a régivel és így tovább), viszont ez garanciát jelenthet arra, ha valamilyen kiszivárgó adatbázisból rossz kezekbe kerülnek a belépési adataink, azok már nem lesznek érvényesek akkor, amikor illetéktelenek használni akarják őket.

Mi a célja a biztonságosabb internet napjának?

Az Európai Bizottság által 2009-ben létrehozott Safer Internet Day a figyelmeztetésre és az oktatásra helyezi a hangsúlyt. Eredetileg a gyerekek védelme állt a nap fókuszában, amely ma is nagyon fontos terület, ám a világnap célja ma már inkább az, hogy mindenki, aki internetet, online eszközöket, szolgáltatásokat használ, minél többet tudjon az egyértelmű előnyök mellett az itt előforduló veszélyekről, és az ezek megelőzésére szolgáló eszközökről, lehetőségekről.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét