Csináld-magad okosotthon: hasznosítsd újra régi eszközeidet!

0

Amikor lecseréljük a régi mobilt, tabletet vagy egyéb tech-eszközünket, a régit legtöbbször kidobjuk, vagy legjobb esetben elajándékozzuk, az igazán jó fejek jótékonykodnak velük, de az e-szemét elleni küzdelemben akár használhatjuk tovább is őket, csak épp másképp. Erre mutatunk néhány megoldást.

Az okosotthon lassan hasonló popkulturális ikonná válik, mint a repülő autó. Már évtizedekkel ezelőtt készültek olyan filmek és sorozatok, amelyek szerint mostanra minimum a Jetson családhoz hasonlóan, egy aktatáskában kéne “tartanunk” a kocsinkat, és már teljesen megszokottnak kéne lennie, hogy egy fanyar humorú humanoid robot lesi minden kívánságunkat a nappalinkban – mondjuk úgy, mint Mabel a Csengetett Milordban.

Ez azonban eddig sajnos nem igazán jött be, de azért az okosotthon fogalom alá egyre több valóban hasznos eszköz és szolgáltatás tartozik a távolról vezérelhető termosztáttól a mobilra képet külső okos kapucsengőig. Persze, mint minden új technológia, ez is sokszor drága vagy nehezen elérhető – de el se hinnénk, mennyi okosotthonhoz kapcsolódó apróságot valósíthatunk meg mi magunk is a „levetett” eszközeinkkel – főleg, ha szeretünk kicsit barkácsolni.

Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes átgondolni, hogy az otthon használt wifi képes lesz-e kiszolgálni az új megoldások hálózati igényeit, hiszen ez a legtöbb okos eszköz esetében elengedhetetlen. A Telekom digitális otthontuning megoldásai ebben is segítséget nyújtanak. Köztük a Telekom Okoswifi Rendszerrel, amely faltól falig stabil otthoni netet biztosít egyszerre több eszközön is. A rendszerrel természetesen profi okoseszközök is használhatók, de kiváló alapot adhat azoknak is, akik sajátkezűleg átalakított kütyüiket szeretnék használni az otthonukban. Utóbbihoz számos tippet olvashattok az alábbiakban.

Az újrahasznosítás amellett, hogy tényleg hasznos és menő, még szórakoztató is lehet. Ráadásul a PET palackok pulóverré konvertálásán túl a legtöbbünk fiókjában lapuló régi telefonokkal, tabletekkel, számítógépekkel is érdemes valamit kezdeni. DIY ketyere-újrahasznosítás témában kismillió cikket, videót és képet találunk a világhálón, így most a teljesség igénye nélkül jöjjön néhány érdekes ötlet, amivel a barkácsolási igénytől és ügyességtől függően hasznosíthatjuk a régi eszközeinket. Lesz olyan projekt, amihez csak egy app kell, hogy új életet leheljen a régi eszközünkbe, de ha valaki nem fél a forrasztópákától és akár a krimpelőfogótól, akkor mini asztali körfűrészt faraghat egy régi szkennerből. Igen, körfűrészt. Szkennerből.

Biztonsági kamera régi telefonból

Ha van egy telefonunk, vagy tabletünk, amiben még működik a kamera és képes a wifi hálózatra kapcsolódni, akkor jónéhány alkalmazást találunk az alkalmazásboltokban. Android-vonalon könnyebb a helyzetünk, hiszen az iOS-szel ellentétben, a Google operációs rendszerére könnyebb megtalálni a régebbi alkalmazásverziókat, de iPhone-on sem lehetetlen küldetés a dolog. Az egyik legnépszerűbb, ráadásul mindkét rendszeren működő ilyen alkalmazás az Alfred Camera, ami jelen sorok írójának is sokat segített, amikor egy csodálatos, de neveletlen tacskókölyköt kellett picit az egyedüllét elviselésére nevelni. Az app működése egyszerű: a régi eszközre feltelepítve a wifi hálózaton keresztül közvetíti a kamera képét a fogadó alkalmazásnak. Képes a hang továbbításra, és elvileg a mozgást is érzékeli és riaszt – de ezt elég hamar kikapcsoltuk anno. Utóbbi funkció gyaníthatóan azért van, hogy minél több reklámot nézzünk meg az ingyenes verzióban.

Az alábbi videó az Alfred használatán kívül arra is ad tippeket, hogyan rögzítsük a biztonsági kamerává átnevelt mobilokat a lakás különféle pontjain, és milyen hétköznapi eszközöket használhatunk például arra, hogy bombabiztos állványt faragjunk új kameránknak:

Univerzális távirányító

Multimédiás és egyéb kényelmi eszközökkel tele a lakás: ott a tévé, a hifi, klíma, dvd-, a médialejátszó és így tovább, és mindegyiknek ott pihen a távirányítója valahol a nappaliban. A kanapé párnái között, a könyvespolc tetején, vagy épp a fotel alatt, hogy pont akkor ne legyen meg, amikor tényleg szükségünk van rá. Szerencsére, mivel egyre több középkategóriás mobilban van infra-port, így ha hever egy ilyen régi telefon a fiókban valahol, akkor hamar univerzális távirányítót faraghatunk belőle. Ráadásul mivel egy okostelefont használunk, így az összes appot is felpakolhatjuk rá, amivel akár az erre alkalmas sütőt, mikrót, klímát és egyebet is vezérelhetjük. A YouTube tele van olyan videókkal, amelyek jól bemutatják, milyen módszerekkel alakíthatjuk át a mobilunkat és csatlakoztathatjuk a távvezérlendő eszközeinkhez, szóval érdemes rákeresni. Ebből lesz az igazán univerzális távirányító – már csak arra kell figyelni, hogy ezt az egyet ne veszítsük el.

Internetes zene-központ

Egy régi okostelefon vagy tablet talán már lassú ahhoz, hogy a nap közben használt sokféle appot villámgyorsan kezelje, vagy épp azért cseréljük le, mert az akkumulátora már nem bírja ki a következő töltésig, ám ha csak egy adott funkcióra használjuk, ráadásul otthon, egy töltőre csatlakoztatva, máris célhardverré alakíthatjuk. Tökéletesen alkalmas például arra, hogy zenei szórakoztató központtá varázsoljuk, és akár a most népszerű streaming szolgáltatók katalógusából, akár a telefon saját tárhelyéről zenét közvetítsünk vele. Csak kössük össze az otthoni hangrendszerrel, telepítsünk pár appot és indulhat a buli. Ráadásul néhány alkalmazás, mint például a Spotify, azt is lehetővé teszi, hogy a lejátszást távolról is vezérelhessük.

Hangvezérelt okos-inas

Ha még csak terv egy okos asszisztens beszerzése, mint amilyen az Amazon Alexa, vagy a Google-féle Nest Mini, de még nem vagyunk meggyőződve arról, hogy mennyire lenne az ilyesmi tényleg hasznos számunkra, akkor egy régi telefonnal és egy hangszóróval könnyedén próbát tehetünk, hogy mennyire működik egy ilyen szolgáltatás az otthonunkban. A Google Home applikációval és egy hangszóróval – meg persze a megfelelő beállításokkal a telefonban – egy csapásra a hangvezérelt jövőben érezhetjük magunkat. Ha pedig erre a megoldásra egy régebbi tabletet használunk, akkor egy digitális képkeretbe oltott, “nagyképernyős” asszisztenst kapunk, ami jótékonyan eltakarja a hangszórót, a töltőt és a kábeleket is, a későbbiekben taglalt okostükörről nem is beszélve…

Power bank – ha merül az új mobil, segít a régi

Ha a hardveres hackelések irányába indulunk, akkor az egyik legkézenfekvőbb megoldás, hogy kihasználjuk az akár már működésképtelen mobilunk akkujában rejlő potenciált. Egy apró és olcsó alkatrész vásárlásával, némi tervezéssel és forrasztással a régi akkukból saját powerbankot faraghatunk. Ez a megoldás már csak azért is előnyös, mert az elemek és az akkuk bizony veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért ha kapnak egy második életet, talán később kerülnek a szemétbe, nekünk pedig mindig lesz egy plusz töltés a zsebünkben. Az ilyen átalakításokra több részletes leírás is található az interneten, például ezen vagy ezen a linken képekkel illusztrálva is követhetjük a folyamatot.

Okos tükröm, mondd meg nékem

Ha nem ijedünk meg a kicsit komolyabb bakácsolástól sem, akkor remek – és nem utolsó sorban bitang jól kinéző – projekt lehet egy saját okostükör elkészítése. Temperamentumtól és a végtermék méretétől, illetve a kívánt funkcióktól függően a technikai alapok épülhetnek akár egy régi tabletre vagy telefonra, de a pro verzióban egy régi notebookot, vagy akár LCD tévét is a félig áttetsző tükör mögé rejthetünk, ami tényleg iszonyú menő és funkcionális kiegészítővé varázsol egy egyszerű tükröt. Ezen a videón például egy kifejezetten nagy felület kapott Mátrix-kezelést és hihetetlenül menő lett a végeredmény:

Ráadásul itt már összeköthetünk több apró módosítást is, és az egyik előző pontban taglalt Google Home hackkel kombinálva igazi hangvezérelt, mindentudó asszisztenssé varázsolhatunk egy hétköznapi, otthoni kiegészítőt.

Mini asztali körfűrész – mert ki ne akarna ilyet otthonra?

Nos, nyilvánvalóan a magazin olvasói között igen keveseknek van szüksége egy apró méretű – mondjuk úgy, irodai – körfűrészre, de ez a projekt annyira zseniális, hogy egyszerűen nem tudunk szó nélkül elmenni mellette. Az igazi DIY fanatikusoknak amúgy sem kell bemutatni az Instructables közösségi weboldalt, de a rengeteg ott található csemege közül ez a szkennerből átalakított mini asztali fűrész az egyik kedvencünk.

A dolog ráadásul aránylag egyszerű, hiszen a szkenner üveglapját műanyagra cserélve, illetve egy motorra szerelt körfűrészlap beépítésével az eszköz eredeti mechanikáját használhatjuk az apró, ám precíz vágásokhoz. Ha pontosan kell méretre vágni a hurkapálcát, vagy az új asztallapot a leánygyermek babaházának ebédlőjéhez, akkor mostantól nincs kifogás, a szkenner-fűrész megoldja a problémát!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét