Dolgozzanak nekünk a robotok!

0

Szeretnéd tudni, milyen változást hoz az életünkbe a mesterséges intelligencia (MI)? Két éve Krégl Klementinával készítettünk interjút Magyarország mesterséges intelligencia stratégiája kapcsán, most viszont egy online kurzusnak köszönhetően bárki számára lehetőség nyílik, hogy bepillantson a színfalak mögé, és megtudja, miről is szól a hazai MI-fejlesztés napjainkban. Az MI Kihívás kapcsán Boa Lászlót, az MI Koalíció szakmai vezetőjét kérdeztük.

Kezdjük az elején: elveszik a robotok a munkánkat?

Sajnos nagyon sokan vannak, akik nem viccként teszik fel ezt a kérdést. Olyannyira, hogy ez egyike azoknak a témáknak, amelyek miatt szükségét éreztük, hogy aktívabban és mindenki számára érthető módon beszéljünk a mesterséges intelligencia megjelenéséről, helyéről, szerepéről és jövőjéről. De hogy a kérdésre is válaszoljak: általában a technológia lényege az, hogy segít kiváltani olyan munkákat, amelyeket addig fáradságos emberi munkaerővel kellett elvégezni. Az eke elvette a földművesek munkáját? A gőzgép elvette a gyári munkásokét? Némelyekét igen – de közben teremtett egy sor olyan új munkahelyet, amelyekben magasabb szintű emberi szerepvállalásra volt szükség. A technológia többnyire maga után hozza a társadalmi fejlődést is.

Boa László

És hogy lehet ezt a leginkább hasznunkra fordítani?

Ez az a nagy kérdés, ami miatt szükségesnek láttuk, hogy Magyarország kormánya és az itthon jelenlévő vezető technológiai vállalatok egymással szövetkezve folyamatosan kutassák az MI felhasználásának irányait. Négy éve hoztuk létre az MI Koalíciót, és azóta is folyamatosan bővülünk: ma már közel 400 tagszervezetünk van, és ezerhez közelít a programban érdemi munkát végző szakértők száma. Ebbe a kutató-fejlesztő tevékenységbe nyújtunk most betekintést a minden érdeklődő számára ingyenesen elérhető MI Kihíváson keresztül.

Pontosan miről szól ez a kurzus?

Egy kifejezetten nem szakértőknek szóló ismeretterjesztő anyagot állítottunk össze. A kurzus leginkább azt a célt szolgálja, hogy segít tájékozódni a mesterséges intelligencia világában, és tisztábban látni azt a jövőt, aminek már az MI is szerves része lesz. Hogy konkrét legyek: ha valaki megérti, milyen jellegű változást hoz a mesterséges intelligencia, akkor képes felkészülni erre, és például olyan karrierdöntéseket hozni, amelyek következtében a robotok nem az ő munkáját veszik el, hanem neki fognak dolgozni.

Ez az egyén perspektívája – de hogyan tud egy egész ország alkalmazkodni a várható változásokhoz?

Többek közt az MI stratégia folyamatos aktualizálásával, és a tervek következetes végrehajtásával. Két éve hoztuk létre a nemzeti MI stratégiát, de a munka azóta is folyamatosan zajlik: egyetemeken, nagyvállalatok kutatóműhelyeiben megállás nélkül dolgoznak a szakemberek azon, hogy megalkossák a legjobb MI-fejlesztéseket, és kidolgozzák a legjobb alkalmazási lehetőségeket. Ezek az egyetemi, vállalati és állami kutatók folyamatosan a mesterséges intelligencia által megnyitott kérdések megválaszolásán dolgoznak. Csak a viszonyítás kedvéért: az említett nemzeti stratégia két éve született meg, de idén már egyértelműen aktualizálásra szorul, mert olyan iramban zajlanak egyes területeken a fejlesztések, hogy két év alatt bőven idejétmúlttá tudnak válni a tervek. Személy szerint én jobban örülnék, ha évente elvégeznénk a stratégia megújítását.

Milyen területeken tekinthető kifejezetten erősnek a hazai MI-szcéna?

Magyarország – részben az autóipar jelenléte miatt – nagyon erős az ipari gyártás terén. Ebben a szektorban ma már ha nem is hétköznapi, de igen elterjedt az MI-technológia használata – a legkisebb beszállítóktól a legnagyobb gyártóvállalatokig. Külön örülök annak, hogy ma már nagy nemzetközi ipari szereplők is hozzánk telepítik a kutatófejlesztő kapacitásaikat, és így itthoni mérnökök dolgoznak ezeknek a high-tech cégeknek a legújabb okos eszközein. Az ipar mellett egyébként az agrárium számít még nálunk nagyon jelentős innovátornak. Az, hogy különböző termőföldeken kamerával felszerelt, autonóm permetezőgépek járnak, és ezek akár négyzetméterre pontosan optimalizálni tudják az adott területen szükséges permetezőanyag mennyiségét, ma már nem egy scifi, hanem a valóság. Ilyen fejlesztéseknek köszönhetően 70 százalékkal lehet növelni a munka hatékonyságát, ami óriási szám. Minél jobban kiismerjük ezeket a lehetőségeket, annál felkészültebbé tehetjük az ország gazdaságát a jövőre.

Az MI Koalíció által meghirdetett ingyenes kurzus ide kattintva, egy egyszerű regisztráció után végezhető el.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét