Fordított torta a mobilon: mit tud az ősszel érkező Android 14?

0

A világ két legnépszerűbb mobil operációs rendszere az Apple eszközeire szánt iOS és a Google által fejlesztett Android. Utóbbi szinte az összes többi mobil és tablet alapja, csak néhányan próbáltak beszállni a két óriás versenyébe, egyelőre óvatos sikerrel. A nyárra várt iOS 15-ről már szivárognak az előzetes információk, de vajon mit tud az idei friss Android?

Ahogy megjelent az első okostelefon (az iOS rendszert futtató iPhone), azonnal érkeztek mások érintőkijelzős, appok futtatására képes mobiljai is, és ezek szinte mindegyike a Google által fejlesztett Android rendszerre épült. Ennek első kiadása még 2008-ra datálható, azóta pedig folyamatosan érkeznek az új verziók, amelyek egyrészt követik a mind többet tudó mobilok és tabletek hardvereit, másrészt egyre bonyolultabb funkciókat látnak el.

Érdekesség, hogy a fejlesztők minden nagyobb verziónak egy-egy édesség nevét adták, méghozzá ábécésorrendben, így jöttek egymás után a Cupcake (muffin), Donut (fánk), Eclair (ekler fánk) kiadások. A 2022-ben bemutatott Android 13 már a t betűnél tartott, ezért belső kódneve Tiramisu volt, most pedig az Upside Down Cake, avagy a fordított torta következik. Elsőre talán ez kevésbé lehet ismerős megnevezés, ezért gyorsan mutatunk is egy képet, miről nevezték el a következő Android verziót:

Miben lesz okosabb a tizennegyedik robot?

Ha a név fejjel lefelé sütött tortát jelent is, azért attól nem kell tartani, hogy az új Androidot is alapjaitól átírták volna, és így újra kell tanulnunk a teljes rendszer használatát. A 14-es kiadás első két tesztelői változata már elérhető, ezek alapján is lehet látni azt, mik érkeznek a várhatóan augusztus környéki véglegesben, és persze működnek a belsős források és pletykagyárak, ahonnan bőségesen lehet szemezgetni az információk közül.

Az egyik legfontosabb fejlesztési irány abból adódik, hogy az Android rendszernek az iOS-szel ellentétben nem csak egy gyártó eszközeivel kell kompatibilisnek lenni, hanem szinte mindenki máséval. Márpedig a készülékgyártók folyamatosan kísérleteznek újdonságokkal: ilyen a kihajtható kijelző, amelyen értelemszerűen dinamikusan kell átméreteződnie a rendszernek nyitáskor és összecsukáskor, de figyelni kell a különféle kijelző-felbontásokra, a belógó szelfikamerák elhelyezkedésére és sok egyéb faktorra. Épp ezért az Android 14 a kompatibilitáson reszel a legtöbbet, amiből a saját régi mobilunkon talán nem veszünk észre sokat a frissítéskor, ám ennek köszönhető az, hogy a gyártók új, esetenként teljesen újszerű kialakítású készülékein is minden tökéletesen működik majd.

De nézzük azokat az újdonságokat, amelyek már láthatóak valamelyik tesztverzió alapján:

  • Kényelmi frissítés lesz az, hogy a kisegítő lehetőségek között már akár 200 százalékosra is nagyíthatjuk a kijelzőn megjelenő szövegeket, ez nagy ugrás lesz az eddigi 130 százalékos maximum után.
  • Biztonsági téren segít, hogy az új verzióra már nem lehet telepíteni az API23, azaz lényegében az Android 6 és korábbi rendszerekre írt, és azóta nem frissített alkalmazásokat. Erre azért van szükség, mert a régi appokban egyre több olyan biztonsági rés található, amelyek veszélyeztethetik a telefonon található adatainkat.
  • Alapértelmezett lesz a műholdas kapcsolat kezelése. Ehhez persze az kell, hogy az adott készülék támogassa ezt a funkciót, viszont ha igen, akkor ehhez nem kell majd külön kezelőszoftver, hanem az Androidból alapértelmezetten hívhatunk például segítséget olyan helyeken is, ahol nincs hagyományos lefedettség.
  • Sokat reszeltek a fejlesztők az akku élettartamán – persze nem magán az akkun, hanem azon, ahogy a rendszer használja azt. Sokkal jobban figyel majd például az energiaigényes alkalmazások háttérben való futtatására, “elaltatja” a feleslegesen futó appokat és többféle energiakímélő beállítást is elérhetővé tesz.
  • Eddig néha kényelmetlenséget okozhatott, ha egy app a futtatáshoz engedélyt kért a telefonon található fájlok vagy fájltípusok elérésére. Ezek között simán lehetnek olyanok, amiket nem szánunk mindenkinek, és csak egy rossz mozdulat kell ahhoz, hogy ezeket is véletlenül megosszuk. Az Android 14-ben már lehetőségünk lesz egy adott kategórián belül is csak az adatok bizonyos részeit elérhetővé tenni az alkalmazások számára, tehát a fenti példánál maradva az Instagram majd csak az általunk megadott képeket érheti el, de egy külön mappában tárolt személyeseket már nem.
  • Jön egy olyan új lehetőség, amit szintén nem mi, felhasználók látunk majd elsőként, ám ez biztosíthatja, hogy a közeljövőben színesebb legyen az Androidra elérhető alkalmazások kínálata. Eddig ugyanis teljes biztonsággal csak a Google Play Áruházból lehetett appokat telepíteni a telefonra, az Android 14-től azonban elérhető lesz egy olyan fejlesztői készlet, amellyel mások is létrehozhatnak alkalmazásboltokat, lehet ilyenje a mobilszolgáltatónknak, a kedvenc játékkiadónknak és így tovább.
  • Egy apró, de annál kényelmesebb újdonságot már a PIN-kódok beírásakor tapasztalhatunk majd, ilyenkor a számjegyek bepötyögése után nem kell az OK gombot is megnyomni, a jó kód észlelésekor automatikusan továbblép a készülék.

Nem csak közvetlenül az Androidban lesznek egyébként látványos változások, hanem az azzal együtt érkező ökoszisztémában is, jó pár olyan Google app kap friss funkciókat, amelyek alapértelmezésben az androidos mobilokon csücsülnek már megvásárláskor. A mesterséges intelligenciával támogatott nyelvi modellek itt is beindulnak, a Google keresőjébe például beépül a Bard nevű fejlesztés, nagyjából úgy, ahogy a Microsoft is beépítette a Bingbe az általa patronált ChatGPT-t. Épp ezért a beszélt nyelvhez hasonlóan értekezhetünk majd a keresővel és beszélgetéshez hasonlóan finomíthatjuk a találatokat. A Google Fotók alá érkezik egy mesterséges intelligenciával megtámogatott szerkesztő, amelyben például elég lesz csak hosszan rányomni egy személy képére, hogy a szoftver automatikusan kivágja mögüle a hátteret. A már egyébként is sokrétűen használható Térképek app alá bekerül egy Immerzív nézet nevű mód, amely képes 3D-ben megmutatni nekünk egy kiválasztott útvonalat, ezáltal sokkal jobban elképzelhetjük előre, merre haladunk és miket látunk majd a környéken. Ez persze szép lassan bővül majd, idén első körben 15 nemzetközi nagyvárosban tudunk majd így navigálni (ezek sorban: Amszterdam, Berlin, Dublin, Firenze, Las Vegas, London, Los Angeles, Miami, New York, Párizs, San Francisco, Seattle, Tokió és Velence), de folyamatosan bővítik az így is feltérképezett helyek körét.

Könnyebb lesz testre szabni a készülékeinket a Google Play Store kínálatából, amelybe szintén beköltözik egy kis mesterséges intelligencia. Ez például abban segít, hogy egy app megnézésekor ne kelljen egyenként bogarászni a felhasználói leírások, értékelések között, hanem majd szépen összefoglalja nekünk a lényeget.

Ez mind szép, de mikor lesz Android 14-em?

Szó esett már arról, hogy míg az iOS kizárólag az Apple-eszközökre készül, az Androidot kis túlzással “boldog-boldogtalan” használja sokezernyi mobilján és egyéb eszközén. Épp ezért mindig is bonyolította a helyzetet, hogy a gyártók és szolgáltatók más és más időpontokban tették elérhetővé az új Android verziókat saját mobiljaikra – most is simán előfordulhat, hogy egy újnak számító készüléken nem a jelenleg legfrissebb Android 13 fut, hanem 12 vagy 11, kirívó esetben még korábbi változat.

Ez egyrészt azért is van így, mert az új Android verziók már nem feltétlenül futnának jól régebbi hardvereken, ezért a gyártók csak az elmúlt pár évben megjelent eszközökre “engedik rá” a legfrissebb Androidokat. Másrészt sok olyan gyártó is van, amely nem az alap Androidot használja, hanem a tetejére ráültet egy saját felhasználói felületet – ilyen például a Samsung-féle ONE Ui, a Xiaomi által használt MIUI és más hasonlók. Ezek olyan kezelőfelületek, amelyeket az adott gyártó a telefonjai sajátosságaira, egyedi funkcióira hegyez ki, viszont épp az ilyen specializációk miatt egy új Androidot is csak akkor engednek be “alá”, ha a kettőt megfelelően összecsiszolják. Végül pedig a mobilszolgáltatók is beleszólhatnak a friss rendszer terjesztésébe, hiszen figyelembe kell venni regionális beállításokat és olyan funkciókat, amelyeket először egy adott felhasználói körre kell szabni.

Épp ezért annyi bizonyos, hogy az Android 14 augusztusra vagy szeptemberre várt bemutatóját követően elsőként a Google saját eszközei, például a napokban bemutatott Pixel Fold, a Pixel 7A, a Pixel Tablet, valamint esélyesen az elmúlt évek Pixel modelljei kapják meg a rendszerfrissítést. Rajtuk kívül azok a modellek várhatják viszonylag gyorsan a 14-es verziót, amelyek szintén módosítás nélküli Androiddal érkeztek a közelmúltban, ilyenek többek között a Nokia telefonjai, valamint egyes Sony, ASUS és Motorola készülékek. Ha valakinél a többi gyártó valamelyik mobilja dolgozik, érdemes az adott cég hírei között keresgélni, mivel az új Android verziók kiadása után általában előre jelzik, mely készülékeikre nagyjából mikor várható a frissítés.

Természetesen a fenti újdonságok mellett biztosan várható még sok egyéb, de ezeket a Google érthető okokból igyekszik titokban kezelni és a nagy leleplezésre tartogatni. Ahogy megérkezik valamelyik, számunkra is elérhető készülékre, máris rávetjük magunkat és részletes tesztben mutatjuk be a friss funkciókat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét