Így adhatsz második életet a régi mobilodnak, miközben másokon segítesz

1

Amikor új telefont vagy tabletet vásárolsz, mit kezdesz a régi mobiloddal? Ha eladni már nem tudod vagy nem akarsz ezzel foglalkozni, mutatunk egy nemesebb módszert és körüljárjuk, milyen eszközöket érdemes adományozni. Arról is szót ejtünk, mit érdemes tenni egy használt mobillal, mielőtt kiadjuk a kezünkből.

Manapság átlagosan 2-4 év egy új mobil vagy tablet átlagos életciklusa. Ez azt jelenti, hogy nagyjából ennyi idő telik el attól, hogy valaki megvásárolja a gyári állapotú készüléket, odáig, hogy valamilyen okból lecseréli egy még újabbra. A csere gondolata egy idő után mindenkiben megfogalmazódik, hiszen azt tapasztalja, hogy az általa használt appok már lassabban futnak, esetleg az őt érdeklő szolgáltatások már nem támogatják a hardvert, esetleg az újabb rendszerfrissítéseket sem lehet már felrakni a készülékre. Emellett pedig ennyi idő alatt lejárnak a szolgáltatónál kötött hűségszerződések, véget ér a havidíjba épített részletfizetéses időszak, vagy éppen megjelenik valami olyan akció, ami miatt anyagilag is megoldható a vásárlás.

Öreg mobil nem vén mobil

Amikor átköltözünk az új készülékbe, értelemszerűen már minden figyelmünk erre irányul: belakjuk, próbálgatjuk az új funkcióit, elnevezzük, tokokat próbálgatunk rá és így tovább. Régi, hűséges társunk pedig sok esetben a fiókba kerül, hogy aztán majd évek múlva csodálkozzunk rá egy “nicsak, ilyen is volt?”, esetleg egy “vajon ez még működik?” kérdéssel.

És bizony, évek múltán már tényleg csak érdekességként, kuriózumként mutogathatjuk majd, hiszen addigra esélyesen a 4G-s mobilunk csigalassú lesz az akkori 6G-s hálózaton, a kétmagos rendszerchip még egy levelező-appot sem tud elindítani a tizenhat magos monstrumokra tervezett világban és így tovább. Viszont ez a lecserélés pillanatában még egyáltalán nem ilyen kontrasztos – egy néhány éves telefon vagy tablet ugyanis lehet, hogy számunkra már kissé megkopott vagy lassú, de még igenis működőképes, és másoknak sokat jelenthet.

Megéri eladni?

Esélyesen sokan gondolkodhatnak azon, hogy eladják a “kinőtt” mobilt. Erre természetesen van lehetőség, bár azt azért érdemes előre tudni, hogy a legtöbb ilyen eszköz pár év után már szinte semmilyen szinten nem tartja az árát. Vannak olyan márkák és típusok, jellemzően az egykori csúcskategóriában, amelyek erejük, presztízsértékük vagy funkcióik miatt kicsit tovább számíthatnak kelendőnek másoknál, de itt is számolnunk kell egy jelentős értékvesztéssel. Tehát, ha szeretnénk eladni a lecserélt készülékünket, mindig gondosan nézzünk körbe az apróhirdetési oldalakon, használtcikk-kereskedőknél és kapcsolódó fórumokon, tájékozódjunk a hasonló korú, típusú, felszereltségű és állapotó eszközök reális áráról, hogy ne legyenek elszállt elképzeléseink.

Kicsit olyan ez, mint egy használt autó eladása: ilyenkor nem csak az életkor számít, hanem a használati adatok is. A vevők előszeretettel kérdeznek rá például arra is, hogy mennyit romlott az akku kapacitása, megnézhetik a kijelző fényerejének csökkenését, “beégéseket” a panelen, de ugyanígy számítanak a külsérelmi nyomok, akár a zsebben, asztalokon és egyéb felületeken lassan összeszedett karcok és apróságok.

Eladni tehát akkor érdemes, ha tényleg megéri az erőfeszítést a folyamat, hiszen néhány ezer forintért már van, akinek nem éri meg a meghirdetéssel, üzenetekre válaszolgatással, a régi eszköz kicsinosításával, esetleg a továbbadás utáni személyes garanciával járó macera.

Közvetlen segítség

Ha a fenti indokok valamelyike miatt pénzzé már nem szeretnénk tenni korábbi kedvencünket, semmiképp se rekkentsük el valamilyen fiókba, és főleg ne dobjuk ki – utóbbi már csak azért sem ajánlott, mert a mobilokban többféle alkatrész veszélyes hulladéknak számít, ezért csak speciális helyeken, illetve módokon lehet hivatalosan megszabadulni tőle.

Első körben érdemes körülnézni a családban és az ismeretségi körben: van-e valaki, aki használni tudna még egy ilyen, néhány éves, kissé megfáradt állapotú eszközt is. Bizony, sokszor jöhetünk rá arra, hogy például idősebb rokonok, kis pénzből gazdálkodók, sokgyerekes családok még a mi lesajnált régi mobilunknál is öregebb készülékeket használnak, vagy eleve nincs is olyan szintű telefonjuk, tabletük, amivel például képesek lennének a modern kommunikációs formákra.

A régi, nyomógombos készüléket használó nagyszülőknek lehet, hogy nem fogjuk tudni már megtanítani azt, hogyan készítsenek trendi videókat TikTokra, de néhány számukra is hasznos alapfunkciót azért biztosan megmutathatunk nekik. Például könnyen előre beállíthatjuk, hogy egy koppintással hogyan válaszoljanak egy videóhívásra, hogy ne csak hangban, de élő mozgóképben is bármikor társaloghassanak a messze élő unokákkal. Ugyancsak sokat segíthet egy nagyobb családnak az, ha egy öregebb, de még mindig működő mobil jut a gyerekeknek is, hogy segítséget hívhassanak a bajban, vagy az aggódó szülők elérhessék őket bárhol.

Adni jó – és biztosan lesz, kinek

Ha a közvetlen környezetünkben nem találunk alkalmas alanyt az adakozásra, hagyjuk, hogy a szolgáltató tegye meg ezt helyettünk! A Telekom kapcsolódó kezdeményezése ráadásul azért is említésre érdemes, mert konkrétan minden terhet levesz a vállunkról – elég csak a jó szándék és néhány kattintás.

A Mobildonor program azokat a tízezreket célozza meg, akik valamilyen körülmény miatt kimaradnak a digitalizáció újdonságaiból. Magyarországon még 2021 végén is közel 125 ezer olyan család élt, amelynek egyetlen okoseszköze sem volt. És ez nem csak azt jelenti, hogy náluk nem pörög az Instagram vagy valamilyen mobiljáték: ők lemaradnak arról is, hogy belátható időn belül felzárkózzanak, hiszen a modern kommunikációs módszereket használó tanulási és munkalehetőségekhez sem férnek hozzá.

A részvétel hihetetlenül egyszerű: csupán be kell jelenteni adományozási szándékunkat a mobildonor.hu oldalon, ahol pár kérdésre válaszolva jelezhetjük, pontosan milyen készüléket szeretnénk leadni. Itt annyira érdemes figyelni, hogy azért olyan állapotú és korú eszközt ajánljunk fel, amely tényleg használható lehet még másoknak: ne legyen öregebb 5 évnél, tudjon legalább wi-fi adatkapcsolatot, legyen alapszinten működőképes, az állapota legyen jó, legfeljebb apróbb sérülésekkel, és jó, ha megvannak hozzá az alapvető tartozékok, például egy töltő.

Ezután a szolgáltató e-mailben küld értesítést a további teendőkről, de itt sem lesz nehéz dolgunk: a készüléket leadhatjuk bármelyik Telekom üzletben, de arra is van lehetőség, hogy futárt kérjünk, amely ingyenesen átveszi a csomagot. A mobilt vagy tabletet ezután először a Telekom szakemberei átvizsgálják, törölnek róla minden adatot, kijavítják az esetleges kisebb hibákat és máris eljuttatják a rászorulóknak erre szakosodott szervezeteken keresztül.

A Mobildonor program népszerűsítésére különleges platformot is használ a Telekom: a Ferencvárosi Torna Club február elején egy labdarúgó mérkőzésen egyedi mezben lépett pályára. Az FTC-UTE összecsapás idejére a focisták lecserélték megszokott formaruhájukat, amelyen ezúttal a Mobildonor logója szerepelt. Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója így magyarázta az együttműködést: „A Fradi márkaértéke kimagasló, nekünk nem csak lehetőségünk, hanem kötelességünk is, hogy ezt a rendkívüli emocionális erőt jó célokra használjuk. A klub népszerű sportolói, kiváltképpen labdarúgói örömmel csatlakoznak egyik legnagyobb támogatónk, a Telekom innovatív és sikeres Mobildonor programjához.”

Foci a jótékonyságért

Különleges módon népszerűsíti a Mobildonor programot a Telekom és a Ferencvárosi Torna Club. A Fradi-Újpest mérkőzésen a zöld-fehérek által viselt mezekre most licitálni lehet: a dedikált felsők értékesítéséből befolyt összegből az Ökumenikus Segélyszervezet új eszközöket vásárolhat a hátrányos helyzetű gyermekeket segítő intézményeibe, elősegítve így a gyermekek digitális felzárkóztatását. A licitek aktuális állásáról az aukcio.mobildonor.hu oldalon lehet tájékozódni, és itt lehet emelni a téteket, de aki aláírt mezekhez szeretne jutni, annak érdemes sietnie, hiszen egy-egy ruhadarab csak néhány órán át elérhető.

Ne hagyd parlagon

Bárhogy is döntenénk a régi eszközzel kapcsolatban, azt azért érdemes tudni, hogy az újra költözés után ne kapcsoljuk ki csak úgy. A telefonok, tabletek ugyanis még így is sokféle adatot tartalmazhatnak, amelyek illetéktelenekhez kerülésének nem örülnénk. A Mobildonor programnak része a teljes adattörlés, de a többi esetben mindenképpen bizonyosodjunk meg arról, hogy mielőtt kiadnánk a kezünkből a készüléket, távolítsuk el belőle a memóriakártyát (már, ha van benne), mentsük el az összes számunkra fontos képet, videót, dokumentumot, kapcsolati adatot, majd pedig használjuk a rendszerbe épített törlési lehetőségeket.

Ez általában a beállítások között található rendszer alaphelyzetbe állítása, vagy hasonló neveken a környezettől függően, de az igazán gondos felhasználók beszerezhetnek olyan adattörlő alkalmazásokat is, amelyek száz százalékosan garantálják, hogy még utólag sem tudják majd mások visszaállítani a töröltnek gondolt információkat.

A lényeg tehát az, hogy a fiókban semmiképp se maradjon olyan telefon vagy tablet, amely valakinek még örömet jelenthetne, vagy akár megváltoztathatja az életét. Hogy mit kap ezért az adományozó? Nos, ha a kézzel fogható javakat nézzük, akkor semmit. De egy “jó pontot” odafent biztosan, vagy legalábbis azt a tudatot, hogy túl van egy jócselekedeten. Arra pedig manapság bizony van igény. Mármint a tudatra is, a jócselekedetre meg főleg.

1 hozzászólás

  1. Igen hasznos kezdeményezés. Most döbbentem rá, hogy még nekem sincs egyetlen okos készülék és nem is volt.
    20 éve vagyok nyugdíjas és a havi költségek kigazdálkodása is fejtörést okoz. Örömmel venném, ha én is kaphatnék egy
    okos készüléket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét