Okosvilág: a játék nem játék, mutatjuk, mi kell a tökéletes élményhez

0

A modern kikapcsolódás egyik népszerű eleme a játék digitális eszközökön – máig népszerű, bár kissé archaikus nevén a “videójáték”. Mit érdemes tudnia annak, aki szeretné mindezt a legjobb színvonalon űzni? Gyorstalpaló összefoglalónk következik.

Játszani jó és hasznos dolog: már az állatok is játszanak szimplán a feszültség levezetéséért, egyes életfunkciók biztonságos gyakorlásáért, de a macskákat, kutyákat elnézve akár tényleg csak a kikapcsolódás öröméért. Az emberi játékoknak pedig hihetetlen sok fajtája létezik a bújócskától a táblás játékokon át a digitális megoldásokig. Van, akinek elég annyi, hogy néha a munkába tartva vagy onnan hazafelé a metrón lejátszik két pályát egy mobilos “kockatologatós” aprósággal, de sokan vannak olyanok, akiknek mélyebb, hosszabb játékélményre van szükségük. Olyanra, ami kirántja őket a mindennapi mókuskerékből, izgalmat, kihívást, másfajta szórakozást kínál a monoton hétköznapokban, vagy akár közös élményt teremt – akár úgy, hogy egymás mellett ül a család a kanapén, akár pedig távolról kapcsolódnak össze barátok. Nézzük először az alapokat!

PC vagy tévé, egér vagy kontroller?

A videójátékos elfoglaltságokat többek között a platform alapján lehet kettéválasztani. A játékosok egyik része inkább a kényelmes megoldások híve: a kanapén kényelmesen hátradőlve, a nagyképernyős tévén játszana egy játékvezérlővel. Az ehhez szükséges játékkonzolok előnye az, hogy semmilyen bonyolult beállításra nincs szükség a használatukhoz, csak a tévét és a kontrollereket kell csatlakoztatni, majd pedig elindítani a játékot, ami a konzolon elérhető legjobb minőségben áll rendelkezésünkre.

A konzolos megközelítés leginkább azok kedvence, akik tényleg “csak” játszani szeretnének úgy, hogy egyszerűen bekapcsolják a gépet, felkattintják a tévét, besüppednek a párnák közé és máris egy másik világban találják magukat. A legújabb konzolok, mint az Xbox Series X és S, valamint a PlayStation 5 már olyan képességekkel is rendelkeznek, amelyeket korábban csak a PC-s játékosok érhettek el, például a sokszereplős szórakozás, felhő alapú játékmentés, vagy a játékon belüli kommunikáció.

A konzolok emellett több szempontból is családbarát eszközök. Egyrészt több vezetéknélküli kontroller csatlakoztatásával akár többen is együtt szórakozhatnak ugyanazon a kanapén, és mivel a játékkínálatban a legkisebbektől az idősebbekig, a könnyed kihívásoktól a profi szimulátorokig sokféle megtalálható, igazi össz-családi élményközpontként tekinthetünk rájuk. Attól sem kell tartanunk, hogy a gyerekeket egyedül hagyjuk a játékkonzolokkal, hiszen részletes szülői felügyeleti beállításokat érhetünk el, beállíthatjuk, ki és mikor férhet hozzá a játékokhoz, vagy akár azt is, milyen tartalmakat ne lásson a kiskorú.

A “PC-s társadalom” annyiban más, hogy itt mindenki maga válogathatja össze azt a hardveres és szoftveres környezetet, amely leginkább megfelel az általa megkívánt minőségnek, de alkalmazkodik a pénztárcájához is. A moduláris felépítésnek köszönhetően az is megoldható, hogy a játékok hardverigényének növekedéséhez nem kell feltétlenül a teljes gépet lecserélni, elég lehet akár egy memóriabővítés vagy egy új grafikus kártya.

A gamer laptopok esetében fontos fegyvertény a hordozhatóság: ma már elérhetőek olyan modellek, amelyek hardveres erőben simán hozzák az asztali gépek szintjét, de mégsem vagyunk velük helyhez kötve, és akár a legkomolyabb játékokat is elindíthatjuk a vonaton ülve.

A legfontosabb kiegészítők

Lehet a nappaliban a legmodernebb játékkonzol, vagy az asztalon a legújabb, ultraerős PC, az élményt még így is lehet tovább fokozni jól megválasztott kiegészítőkkel. Ilyen például a megfelelő billentyűzet és egér a PC-s játékosok számára. Talán a kezdő játékosok közül még nem mindenki tudja, de egyáltalán nem mindegy, milyen beviteli eszközt használunk: egy hagyományos, irodai célú billentyűzet például sokszor nem elég gyors ahhoz, hogy egy osonós-lövöldözős játékban vagy egy repülőszimulátorban időben cselekedjünk. Egy olcsó, általános billentyűzetben a gombok alatt egy egybefüggő gumimembrán található, amely sokszor kényelmes gépelési érzetet ad és ráadásul halkan működik, de az érzékenysége nem az igazi. Az úgynevezett mechanikus billentyűzetekben a gombok alatt egyenként találunk speciális mikrokapcsolókat, amelyek sokkal érzékenyebbek, minden esetben pontosan ugyanolyan erejű leütésre reagálnak, sokkal több igénybevételre tervezték őket, ráadásul az igazán profik színkódok alapján választhatják ki a nekik leginkább kézreállót.

Ugyanígy az egér kiválasztása is fontos lehet. Egy gamer egér kapcsolói a fent említettekhez hasonlóan sokkal érzékenyebbek, jóval gyorsabb interakciókra tervezve, és szintén nagy strapabírással rendelkeznek. Emellett az optikai érzékenységük is magasabb, valamint gyakran állítható is – ez azt jelenti, hogy mi magunk szabhatjuk meg, hogy egy apró mozdulatunkra milyen szinten reagál a játékban látható karakterünk.

A gamer billentyűzetek és egerek sokszor RGB-világítással vannak ellátva. Ez persze egyrészt esztétikailag is vonzó lehet, de haszna is van: külön színekkel kiemelhetjük a számunkra legfontosabb gombokat, hogy a lehető legkevesebbszer kelljen átfókuszálnunk a monitorról. Mindkét perifériatípusból elérhető vezetékes és vezetéknélküli verzió, amelyek között szintén kényelem vagy pontosság szempontjából válogathatunk. Emellett az sem elhanyagolható, hogy egyes gamer kiegészítőkön extra gombokat is találunk, amelyeket mi magunk állíthatunk be a legfontosabb funkciókra, például egy egérnél egyetlen nyomásra dupla kattintásnak megfelelő impulzust adunk le, vagy egy billentyűzeten extra gombokra irányíthatjuk a legtöbbször használt varázslatainkat.

Hasonlóan fontos lehet egy minőségi headset. A játékosoknak tervezett “fülesek” nem csak azért ajánlottak, mert így mi is kizárhatjuk a zavaró külvilágot, miközben mi magunk sem idegesítjük a játék zajaival a család többi tagját. Egyrészt ezeket a modelleket úgy hangolják, hogy a legkisebb neszektől a legnagyobb robbanásokig mindent kiválóan halljunk – ezáltal például egy kémjátékban nem lephet meg a mögöttünk lopakodó ellenfél. Ráadásul egy headseten mikrofon is található, amely abban segít, hogy egy többjátékos meccsben könnyen kommunikálhassunk a csapattársainkkal, akár bármilyen külön gomb vagy beállítás használata nélkül.

Végül essen szó a játékra szabott monitorokról is: a hagyományos, irodai munkára vagy filmnézésre használt kijelzőkhöz képest ezek általában a képfrissítés gyorsaságában tudnak többet. Egy gyors tempójú játék során még pár miliszekundumnyi késedelem is kritikus lehet, és egy gamer monitornál a képek váltakozását a lehető legalacsonyabbra szabják. Emellett olyan extrákkal vértezhetik fel a különféle modelleket, mint a különféle fény- és kontrasztkezelési üzemmódok, amelyekkel akár egy sötétebb környezetbe helyezett játékban is tisztán látunk minden részletet, vagy a grafikus kártyákhoz igazított működés, amely még a legapróbb akadásokat, képremegést is meggátolja.

Száguldás a világ felé

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy manapság már a legtöbb játék igényel valamilyen internetkapcsolatot. Eleve egyre kisebb a fizikai formában, DVD-n megvásárolható játékok aránya, ezért a hivatalos “online játékboltokból” tölthetjük le őket megvásárlás után, ahogy a folyamatos frissítések is így érkeznek. Emellett pedig sok olyan játék létezik, amelyben akár a világ túlfelén élőkkel is kalandozhatunk együtt, vagy küzdhetünk egymás ellen.

Ebben az esetben kiemelten fontos, hogy gyors és stabil internettel rendelkezzünk: egy nagy sávszélességű kapcsolat ma már alapvetésnek számít, és az igazán profik továbbra is esküsznek arra, hogy a PC-jüket vagy konzoljukat LAN-kábellel csatlakoztassák a routerhez. Ha pedig Wi-Fi mellett döntenénk, érdemes olyan hálózati eszközt használni, amely megszakítás nélküli, folyamatos adatkapcsolatot biztosít még akkor is, ha időközben a család többi tagja is rákapcsolódik más eszközökkel. Ehhez akadnak kifejezetten gamer felhasználásra tervezett routerek, ha pedig a lakás messzi pontjain szeretnénk egyenletes lefedettséget, érdemes valamilyen mesh rendszert telepíteni.

Összességében a digitális játék is olyan, mint bármilyen hobbi, amibe belecsöppen az ember, aztán elkezdi egyre komolyabban venni és személyre szabni. Amikor eldöntjük, hogy játékra szánt számítógépet vagy konzolt vásárolunk, egy idő után úgyis “beránt” az élmény, hogy még gyorsabbak, még jobbak lehessünk, mindent élesebben lássunk és halljunk. Szerencsére ehhez már minden rendelkezésre áll a mai “okos világban”, és ha csak a pénztárca szab határt, akkor haladhatunk fokozatosan is, egyre profibbá fejlesztve az eszközparkunkat. Jó szórakozást!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét