Ilyen egy profi hálózati háttértár: Asustor Lockerstor 2 Gen 2 bemutató

0

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy külső merevlemez. Ez aztán az otthoni hálózatra költözött, majd egyre több tárhelyet “növesztett”, végül pedig kiköltözött az internetre is. A modern NAS-ok előnyeiről már írtunk nemrég, a most bemutatott modell azonban még ezekre is rá tud licitálni.

Arról már egy külön cikkben is írtunk, mennyire hasznos tud lenni egy otthoni, vagy akár kisvállalati környezetben, ha az adatainkat egy NAS-ra, tehát hálózati háttértárra bízzuk. A fontos mappák automatikus szinkronizálásával bebiztosíthatjuk magunkat adatvesztések ellen, megoszthatjuk a tárhely elérését másokkal, és akár privát felhőszolgáltatásként is használhatjuk, hogy a világ túlfeléről is elérjük a legfontosabb dokumentumainkat és egyéb tartalmainkat.

Erős apróság sok lehetőséggel

Alapesetben már egy egyszerűbb kiépítésű NAS is jó szolgálatot tehet, de most szintet lépünk, és egy olyan modellt is megvizsgálunk, amely fizikai felépítése és extra funkciói révén még nagyobb biztonságot, kiváló gyorsaságot kínál. Az Asustor Lockerstor 2 nevű eszközének második kiadását teszteltük, amely külsőre alig nagyobb, mint a belépő szintű NAS-ok, de belül már két, hagyományos méretű lemeznek is helyet ad. Ez kihasználható egyszerűen a tárterület bővítésére, de még hasznosabb az, ha a két lemezt RAID 0 illetve RAID 1 beállítást választjuk.

Én és a kisöcsém: az apró, de erős NAS megbújik a szerkesztőségi erőgép mellett, de tudása sokat segít a munkában

A RAID 0 esetében a két merevlemez között egyenlő arányban oszlik el a rájuk írt adat, ilyenkor az információ egyik fele az egyik, a másik pedig a második meghajtóra kerül. Ezáltal a két lemez tárhelye összeadódik, de mivel egyszerre mindkét meghajtót használjuk, az írási és olvasási sebesség jelentősen megnő. RAID 1 használatát annak javasolják, akik a biztonságot tartják elsődlegesnek: ilyenkor a tárhely nem adódik össze (tehát például 2 darab, egyenként 4 terabájtos lemezből sem nyolcat, csak négyet látunk), de ennek az az oka, hogy minden rögzített adat ugyanúgy felíródik mindkét lemezre. Ezáltal pedig, ha valamelyik lemez bármilyen okból meghibásodna, a másikról tökéletesen visszanyerhető minden.

A többlemezes kiépítés persze más NAS-okban is megjelenik egy bizonyos árszint fölött, a Lockerstor 2 azonban ezt is megfejeli. A borítás alatt ugyanis nem kevesebb mint négy M.2 NVMe SSD csatlakozó is található, amelyekbe tehát már a legkisebb, lapka-formátumú meghajtókat is bepattinthatjuk. Ezeket ráadásul egymás között a RAID még fejlettebb formáival (0, 1, 5, 6 és 10) is kezelhetjük, amelyek extra biztonsági rétegeket adnak hozzá az adatok tükrözéséhez. Ráadásul az SSD-k a mozgó alkatrészek híján teljesen csendesen működnek, tehát ha csak ezeket használjuk, még a legapróbb “merevlemez-kerregés” sem hallatszik.

Hamarosan kitérünk rá, milyen sokféle funkciót tud a Lockerstor 2 Gen 2, amelyből látható, hogy igazából egy speciális célokra kifejlesztett miniszámítógépről van szó. A gyengébb NAS-oknak sokszor kerékkötője az alapszintű hardveres motor, ami bizony sokszor lelassíthatja az adatátvitelt, vagy megakaszthatja egyes funkciók egyidejű működését. Itt erről szó sincs: egy négymagos Intel Celeron N5105 processzor dolgozik az eszköz belsejében, alapesetben 2 gigahertzes órajelen, amely burst módban 2,9-re is felkúszhat. Emellett 4GB RAM található, amelyet akár 16-ra is bővíthetünk, valamint egy 8GB eMMC flash modul is segíti a gyors adattárolást. A NAS hátulján két USB 3.2 Gen 2 csatlakozó található, tehát itt akár pendrive-okat is csatlakoztathatunk, multimédiás használatra pedig egy HDMI 2.0b áll rendelkezésre, hogy az eszközről akár közvetlenül kapcsolódhassunk tévékhez vagy egyéb médialejátszókhoz a rajta tárolt tartalmak közvetítésére.

Egy hálózati eszköznél kiemelt fontosságú, milyen sebességgel kommunikál: a Lockerstor 2 Gen 2 hátulján két 2,5 Gbps Ethernet csatlakozó található, amely az SMB Multichannel támogatásnak köszönhetően kombinálni is képes a sávszélességet, ami minden eddiginél gyorsabb hálózati elérést eredményez, ha megfelelően használjuk.

A könnyű kezelést infravörös vevő segíti, hogy akár távirányítóval is elérhessük a legfontosabb funkciókat. Energiafogyasztása pedig még ilyen kiépítésben is parádés: teljes működés közben 21 wattot eszik, de a lemezek hibernálása közben már csak 13,5-öt, alvó üzemmódban pedig mindössze 0,8-at. Az előző generációhoz képest sokat reszelt a hőkezelésen is az Asustor: a halk, de hatékony szellőzés még az SSD-k által generált hőt is jól elvezeti, még folyamatos terhelés alatt sem tapasztaltunk érezhető melegedést, ami esetleg az alkatrészek élettartamára jelentene veszélyt.

Végül kiemelendő, hogy a teljes Lockerstor 2 pillanatok alatt összeállítható, ráadásul szerszámok nélkül. A külső burkolat alatt reteszekkel rögzíthetjük az SSD-ket, valamint a kihúzható fiókokba is könnyedén bepattinthatjuk a merevlemezeket.

A mindentudás kis doboza

A fenti műszaki adatok nem csak számok, és ezt hamar tetten is értük, amikor elkezdtünk használni a NAS-t. Korábban egyértelműnek számított, hogy ha nagyobb fájlokkal dolgoztunk, inkább előbb a saját gépünkre másoltuk őket, hogy működés közben ne tapasztaljunk akadást. Olcsóbb NAS-oknál előfordulhat például, hogy egy távolról elindított, nagyobb felbontású film időnként “megröccen”, de ha mondjuk videókat szerkesztünk a NAS-on tárolt fájlokból, akkor is akadozásokra kell számítani egész egyszerűen azért, mert időbe telik, míg az adatok átérnek az eszközről a hálózaton át. Itt videólejátszáskor fel sem merült a probléma, még wifin keresztül is rezzenésmentesen futottak a nagyfelbontású filmek. Az pedig külön csoda, ahogy az Adobe Premiere Pro-t használva is közvetlenül dolgozhattunk a NAS-on tárolt forrásfájlokkal (Mac-esek egyébként állítólag ugyanezt a kényelmet érezhetik Final Cut Pro-val dolgozva).

Az alapvető funkciók természetesen mind működnek itt is a fájlok másolásától a többfelhasználós megosztáson át az automatikusan beállított mappa-szinkronizálásig. Emellett nagy segítség, hogy folyamatosan bővülő szoftverkínálat érhető el a NAS-on futó operációs rendszer alkalmazásgyűjteményében. Itt fájlletöltőktől az élő közvetítéseket lebonyolító segédeken át egészen a különféle webszerver-alkotóelemekig bármit megtalálunk, tehát az eszközünket nem csak fájltárolásra és multimédiás központként használhatjuk, de csinálhatunk belőle saját szervert a weboldalunk, internetes áruházunk számára, vagy épp fejleszthetünk rajta online szolgáltatásokat.

Az ADM operációs rendszer legújabb változata egyébként abban is elsőrangú, hogy a NAS-okat gyakran megcélozó biztonsági fenyegetések ellen is védelmet nyújtson. Még a zsarolóvírusok ellen is hatékonyan védekezhetünk a Snapshot Center és a BTRFS fájlrendszer segítségével, amely pillanatfelvételeket készít a tárhelyekről, tehát ha véletlenül egy ransomware támadás miatt elveszítenénk a hozzáférést a fájljainkhoz, as vírus lepucolása után könnyen visszaállíthatunk mindent. Emellett külön tűzfal, távoli szolgáltatások letiltása, valamint több rendszergazdai fiók létrehozása is a biztonságot növeli.

A Lockerstor 2 Gen 2-t több tulajdonsága is ideálissá teszi üzleti felhasználásra, amellyel kitűnik az árkategóriájából. A Cloud Backup Center segítségével összehangolhatjuk a mentéseinket olyan felhőszolgáltatásokkal, mint az Amazon S3, a Baidu Cloud, a Microsoft Azure Blob Storage vagy az Alibaba Cloud. A DataSync egy helyen kezeli a Google Drive, Dropbox, OneDrive és Yandex fiókjainkat, és akár hibrid felhős környezetet is kialakíthatunk így. Emellett kiválóan alkalmazható Docker-képek telepítésére, valamint virtuális gépek futtatására. A NAS-t nem csak a böngésző-alapú kezelőfelületen érhetjük el, de sokféle mobilappot is használhatunk a fájltárolástól a multimédiás feladatokig.

Összességében tehát egy olyan eszközt ismertünk meg az Asustor Lockerstor 2 Gen 2 képében, amely jóval meghaladja egy átlagos NAS szintjét, mind hardveres képességeit, mind pedig szoftveres lehetőségeit tekintve. A hihetetlenül egyszerű összeszerelés, a halk és energiatakarékos működés, valamint a svájcibicska-szinten sokrétű felhasználási módok nem csak egy többtagú család legjobb digitális társává, de egy kis- vagy középvállalat megbízható munkatársává is tehetik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét