Mobilnet nyaralás közben: ultragyors kapcsolat a tóparton és a vár fokán

1

Az év “dolgos részében” szép lassan hozzászokhatunk ahhoz, hogy bárhová megyünk, a leggyorsabb adatkapcsolatot használhatjuk. A Telekom 5G hálózata felkészült a nyárra, és egyre több vidéki helyszínen, turisztikai célpontnál is elérhető.

Ahogy az emberi szervezetnek is kell átlagosan nyolc óra alvás egy megfeszített munkanap után, ez hosszabb távon is így működik: a munkával töltött hónapok után mindenkinek szüksége van egy kis pihenésre. Ez persze mindenkinek mást jelent kedve és igényei szerint. Van, aki aktívan töltené ezt az időt, kirándulással, érdekes helyek felfedezésével, míg mások csak kifeküdnének a Balaton partjára, hogy legfeljebb egy lángosért keljenek fel onnan.

Egyvalami viszont biztosan megváltozott az elmúlt néhány évtizedben: internetre, online elérhetőségre még ilyenkor is szükségünk van. Kell a navigációhoz, a szállásfoglaláshoz, a turisztikai információk megkereséséhez, és persze ahhoz is, hogy az egy-két hetes távollétünk alatt is minimálisan elérhetők maradjunk munkaügyekben.

Egyre több helyen vár a villámgyors 5G mobilnet

A Telekom május végén jelentette be, hogy a magyarországi 5G-hálózata immár 60 százalékos lefedettséget ért el. Ez azt jelenti, hogy június elsejétől Budapest mellett a megyeszékhelyeken, számos vidéki városban és községben használhatjuk a jelenlegi leggyorsabb mobilnetet, ráadásul a szolgáltatónál kiemelten figyeltek arra, hogy fontos turisztikai célpontok, így a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén is 5G-re kapcsolhassunk. (A jelenlegi lefedettségi állapotot ezen az aloldalon lehet figyelemmel kísérni.)

A Telekom 5G-lefedettsége Magyarországon, 2023. május végén

Ha pedig valaki most azon gondolkozna, hogy ez mind rendben volna, de kell-e ehhez külön 5G-s előfizetés: nyáron biztosan nem! A Telekom ugyanis június 1. és augusztus 31. között díjmentesen, automatikusan elérhetővé teszi az 5G-t minden ügyfelének. Tehát, ha valaki már 5G-képes mobillal a zsebében indul nyaralni, a készülék minden külön beállítás vagy szerződésmódosítás nélkül a leggyorsabb hálózatra kapcsol az újonnan lefedett területeken. Ha tehát kiselőadást szeretnénk tartani a balatoni borvidékekről, akár öt perccel korábban is elég a tóparton megnéznünk egy online videót felkészülésképpen, de ugyanígy akár egy út közben beiktatott pihenő alatt megtervezhetjük a túránk részleteit képekkel, részletes információkkal, útvonallal együtt.

Fontos persze, hogy mindez a belföldi nyaralásra vonatkozik: ha a határon túlra készülünk, érdemes elolvasni a külföldi utazásokra vonatkozó tippjeinket, amelyek a leghasznosabb appoktól az adatkereteket kímélő elővigyázatosságokig mindenre kitérnek.

Érezd a sebességet

Igen, egy nyaralást elsősorban meg kell élni, de ettől még nem kell száműzni a mobilunkat sem. Manapság például közkeletű mondás, hogy nem jártunk sehol és nem ettünk semmit, amíg le nem fotózzuk, körbe nem videózzuk, majd pedig szépen szerkesztett formában fel nem küldjük Instagramra és az összes többi közösségi oldalra. Ezzel természetesen nem azt akarjuk jelezni, hogy minden egyes lépésünket ilyen szinten szükséges dokumentálni, azonban több tanulmány szerint is inspirációul szolgálhat másoknak egy jól összeállított útivideó vagy néhány ötletesen elkapott pillanatkép – segíthet abban, hogy az utazás előtt állók eldöntsék, felfedezik az általunk meglátogatott helyeket, kipróbálják az ízletesnek látszó ételeket.

Akkor is hasznos lehet a gyors mobilnet, ha egy városnézésen nem tudjuk, pontosan merre kellene tovább haladnunk. A hagyományos, felülnézeti térképek néha nem sokat mondanak, és bizony, jó páran vannak, akik még egy lépésről-lépésre navigáció mellett sem érzik kényelmesen magukat. Egyre több helyen elérhető azonban a Google Utcakép (Street View) funkciója, amellyel belső nézetből azonosíthatjuk be az általunk keresett épületet vagy egyéb objektumot – ezt már nem lesz nehéz saját szemmel is megtalálni, de közben nem kell a tájékozódást segítő képek letöltésére várva téblábolnunk.

A gyors internet-elérés akkor is segíthet, ha egy családi vakáción nem mindenki kíváncsi egy adott programra. Lehet, hogy a szülők érdekesnek találnak egy kiállítást vagy egy hajókirándulást, de korábban, ha a gyerekek elunták magukat, a család kénytelen volt új foglalatosság után nézni. Most viszont akár le lehet foglalni a kisebbeket fél órára egy streamen nézett mese-epizóddal, a sikerben pedig sokat segíthet a következő programpontként kilátásba helyezett fagyi is.

Szintén hasznos a mobilnet akkor, ha valamilyen halaszthatatlan feladat miatt öt percre vissza kell állnunk munka-üzemmódba. Korábban, ha ilyesmi adódott, a legrosszabb esetben vissza kellett loholni az irodába és helyrerakni a helyrerakandókat, de legalábbis keresni egy számítógépet és vezetékes internetkapcsolatot. Manapság azonban akár azt is megtehetjük, hogy egy átnézendő dokumentumot, vagy akár egy jóváhagyandó videós előadást is átküldetünk magunknak, majd pedig a mobil kijelzőjén ellenőrizzük őket. Az 5G sávszélességének köszönhetően ez sem tart majd órákig, így észre sem vesszük, és máris újra visszatérhetünk a pihenésbe.

Végül pedig egy személyes példa: amikor a nyaralás alatt otthon maradnak a háziállatok, a „bébiszitterrel” akár élő videós kapcsolatot is létesíthetünk, hogy megnézzük, minden macska-kutya-papagáj jól van. Ráadásul – ez is tapasztalat – a kis kedvencek kifejezetten örülnek annak, ha távolról is megszólítjuk és megnyugtatjuk őket.

Megannyi hasonló példát lehet még sorolni arra, hogy nyaralás, utazás, pihenés közben is milyen hasznos lehet egy gyors mobilinternet-kapcsolat. A sebesség a legtöbbször abban segít a legjobban, hogy a megfelelő információk megszerzése vagy épp az otthoni kötelezettségek gyors teljesítése ne vegyen el semmit a szabadság érzetéből.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét