Kényelmes, gyors és segít a tudatosabb életben, mi az?

1

Manapság egyre több figyelmet kap a mindennapi életünkben a környezettudatosság, amire a közlekedésben is érdemes odafigyelni. Egy elektromos roller ilyen értelemben is kiváló választás, de más szempontokból is nagyon megéri kipróbálni.

Leginkább az autókkal kapcsolatban hallunk manapság arról, hogy végre ideje lecserélni a dízelzabáló, káros anyagokat pöfögő modelleket és elektromosra, vagy legalábbis alacsony fogyasztású hibridekre váltani. És persze ott van a tömegközlekedés is, mint opció, hiszen sokkal gazdaságosabb egy 40-50 emberrel haladó busz a klímavédelem szempontjából, mint egy egyedül vezetett gépjármű. De persze ez sem érhető el mindenhol, és persze sokszor csak arra lenne szükségünk, hogy villámgyorsan elugorjunk a boltba, egy közeli barátunkhoz vagy épp a szomszéd település mozijába úgy, hogy a gyaloglást is kihagynánk, de menetrendeket sem akarunk böngészgetni.

Az elektromos rollerek ebben segíthetnek sokat: a hagyományos, lábbal hajtós változatnál gyorsabbak és még csak nem is fárasztanak le, üzemanyagként ugyanazt az elektromos áramot fogyasztják, amivel a mobilt is töltöd. Kisebb távolságokra nem kell elővenned az autót, de parkolóhelyet sem kér, hiszen az út végén összehajtod és úgy viheted magaddal, mint egy táskát. Hát nem megéri minden szinten?

Nem mindegy, melyiket választjuk

A manapság kapható e-rollereknél elég csupán néhány fontos tulajdonságot ellenőrizni vásárlás előtt. Egyrészt persze fontos a végsebesség, ami a legtöbb általános modell esetében 20-30 km/h. Azt azért tartsuk észben, hogy minél nagyobb tömeget kell mozgatnia, annál óvatosabb lesz a gyorsulása, tehát fürgébben lehagy egy 50 kilós rolleres valaki mást, aki ugyanazon a modellen 90 kilóval egyensúlyoz. Apropó, ezt az értéket is előre nézzük meg, hiszen a rollereknél szinte minden esetben jelzik a legnagyobb terhelhetőséget, ami általában 100-120 kiló környékén mozog.

Ugyan sokszor jelzik az eszköz teljesítményét, de ezt inkább az elérhető végsebesség, valamint az egy feltöltéssel megtehető maximális távolság mutatja meg legjobban. Utóbbi érték természetesen nem egzakt, hiszen függ többek között az útviszonyoktól, a közlekedési stílusunktól, a terheléstől, ezért itt legtöbbször körülbelüli értéket látunk majd. Az elérhető modelleknél 20-40 kilométert bírnak a vázba rejtett akkumulátorok, de a legtöbb esetben a töltöttségi szintet a kormányon található kis kijelzőn meg tudjuk nézni útközben is, tehát nem ér kellemetlen meglepetés az otthonunktól távol.

Végül pedig persze ne hagyjuk ki a külső jellemzőket sem. A jármű tömege azért fontos, mert ha leszállunk róla, és nem szeretnénk nyilvános helyen hagyni, érdemes magunkkal vinni. Egy 10-15 kilós össztömeg viszont még egyáltalán nem vészes, ennyit hátizsákban is elcipelünk nap mint nap. Azt viszont jó előre nézzük meg, könnyen összehajtható-e a roller: ezt általában a kormányoszlop alján lehet megtenni egy gyorscsavar, vagy valamilyen okos kapocs segítségével.

Csak óvatosan az utakon!

Magyarországon a KRESZ még nem sorolja be egyértelmű kategóriába az elektromos rollereket. Az általános vélekedés szerint a kerékpárok egyik alcsoportjának érdemes tekinteni őket, amit az is indokol, hogy jelenleg itthon maximum 25 km/h sebességgel szabad haladni velük.

Az apró kétkerekűek használatához egyelőre nem szükséges sem bukósisak, sem jogosítvány, ahogy nem kell rájuk kötelező biztosítást sem kötni. Arról sincs még egyértelmű szabályozás, hol haladhatunk e-rollerekkel, ezért (ha szigorúan csak a jogszabályi környezetet nézzük), járdán és úttesten is szabad velük közlekedni. Arra azonban minden érintett szervezet felhívja a figyelmet, hogy kellő körültekintéssel kell haladnunk, nem zavarva a közlekedés többi résztvevőjét, tehát a járdán haladó gyalogosokat vagy az úttest autósait.

Tippek kezdő e-rollerezőknek

Ha a fentiek alapján bárki kedvet kapott ahhoz, hogy a tavaszt már egy elektromos rolleren gördülve köszöntse, kezdheti is a böngészést. A könnyű és hasznos kis járgányokat ráadásul akár elsőre szokatlannak tűnő helyen is megvehetjük: egyes típusokat ugyanis nevesebb mobilgyártók készítenek, tehát nem meglepő, ha egy távközlési szolgáltató oldalán is megjelennek e-rollerek, amelyeket ráadásul valamilyen szolgáltatás mellé, kedvezményes csomagban kínálnak.

Gondoljuk végig jó előre, milyen gyakran és mekkora távolságokra használnánk az új rollerünket, ennek megfelelően keressünk olyan modellt, amelynek akku-kapacitása elegendő az útjainkhoz. Ha messzebbre indulnánk, győződjünk meg róla, hogy a célállomáson is találunk használható áramforrást és aljzatot, és persze vigyük magunkkal a töltőt. Ha már nagyjából tudjuk, milyen teljesítményű modellek tetszenek, esetleg még időben gondoljuk át, szeretnénk-e több elektromos rollert is használni a családban: ez esetben érdemes ugyanolyan modellt választani, mert így nem kell még a legkisebb különbséggel számolni a sebességben, senki nem marad le a másiktól útközben.

Persze nem csak a műszaki jellemzők fontosak, hanem az előképzettség is: bár egy e-roller szinte alig emel el minket a földtől, vásárlás előtt próbáljuk ki hagyományos rolleren vagy kerékpáron, milyen az egyensúlyérzékünk, és képesek vagyunk-e a határozott fordulókra, megállásra. És ha már egyensúlyozás és képzettség: azt is nézzük meg, milyen biztonsági berendezésekkel szerelik fel az általunk kiválasztott modellt. Egyes e-rollerekben nem csak egyszerű fékek találhatók, hanem a csúszást és a kerekek kipörgését gátló ABS rendszerek, amik segítenek a biztos megállásban nedves talajon vagy törmelékkel teleszórt úton is.

Fontos még a kétkerekű esetében jól megnézni, milyen is az a két kerék: ezek ugyan jóval kisebbek az autók és kerékpárok kerekénél, de itt sem mindegy, milyen borítást kapnak, a tömlős abroncsok értelemszerűen rugalmasabb és kényelmesebb menetet biztosítanak. Egyes modelleken további rugós és teleszkópos megoldások segítik a rázkódásmentes élményt.

1 hozzászólás

  1. engem ez igen érdekelne, mert van itt az arborétumnál a 28-as buszmegállóban egy pár modell leállítva. Mik a feltételek használatukhoz? Kell KRESZ vizsga, bukósisak vagy még valami más is?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét