Képszerkesztés mobilon: megy ez PC nélkül is!

0

Bizonyos szinten már köznevesült az, amikor egy képet szerkesztünk vagy retusáljuk, azt mondjuk rá: “fotosopoljuk”. Pedig már sok olyan manipuláció létezik, amihez nem kell a nagynevű program, és akár számítógép sem.

Manapság, amikor egy átlagos képességű telefonnal is teljesen vállalható minőségű fotókat lehet készíteni, olyanok számára is folyamatos elfoglaltsággá vált a fényképezés, akik korábban nem igazán foglalkoztak ezzel. Ráadásul a közösségi média mindennapossága is arra serkent mindenkit, hogy tucatjával posztolja az újabbnál újabb szelfiket, útiképeket és mindenféle egyéb vizuális nyalánkságot. Ahogy pedig valaki elkezd kattintgatni, szeretné azt is, hogy a képei minél jobb minőségűek legyenek, és esetleg valamilyen speciális effekt vagy színhatás révén kitűnjenek a tömegből.

Ehhez sokáig az volt a legegyszerűbb út, ha a telefonon készített képeket laptopra vagy asztali PC-re másoltuk, majd valamilyen képszerkesztő programmal (mint amilyen a Photoshop, a Lightroom vagy épp a nyílt forráskódú GIMP) és ezek beépülő moduljaival alakítottuk a nekünk tetszőre. Viszont ez mostanában már amolyan “ágyúval verébre” megközelítésnek számít, hiszen a mobillal lőtt fotók általában teljesen más jellegű és léptékű átalakításokat és effektezéseket kívánnak, amelyeket már sokféle telefonos alkalmazás is képes elvégezni. Így aztán elkerüljük a másolgatást, a bonyolultabb szoftverek megtanulását, ráadásul olyanra faraghatjuk a képeinket, amelyek megfelelnek a legújabb trendeknek, vagy épp meglepő újdonságokkal ruházhatjuk fel őket, hogy minden szinten kitűnjenek a Facebookon és Instagramon megosztott szelfik, tájképek és ételfotók tömegéből. Jöjjön két hagyományosabb és két meglepőbb, egyedibb választás!

Snapseed

A Google eredetileg kísérleti projektnek szánta ezt az appot, de szépen kinőtte magát, és most már kifejezetten kiterjedt funkcionalitással várja a fotókat. A betöltött képeken egyrészt képes elvégezni alapvető átalakításokat (átméretezést, a fényerő vagy a színtelítettség beállítását és így tovább), de a legjobb eredményt a különféle szűrőkkel érhetjük el. Az extra színvilágot, hangulatot hozzáadó effekteket ráadásul “egymásra is halmozhatjuk”, tehát akár több lépés alatt változtathatjuk egyedivé a képeket, miközben bármikor visszaléphetünk egy vagy több lépést is, ha úgy érezzük, hogy valamelyik beavatkozásunk nem a várt eredményt hozta.

Letöltés: Android / iOS

PicsArt

Még kiterjedtebb effekttárat kínál a PicsArt, amelyben ugyan az elérhető lehetőségek egy része már csak a fizetős változatban érhető el, de bőven akad az ingyenes verzióban is tudnivaló. Például minden kicsinyítés, nagyítás, szín- és kontrasztállítás ilyen, de a különféle szűrők, matricák és egyéb trükkök között is több tucatot használhatunk fizetés nélkül. Külön csoportban érhetjük el a szelfijavító effekteket, amelyekkel a szemszíntől az arcunk szélességén át az életkorunknak megfelelő ráncokig sok mindent megváltoztathatunk saját arcunkon.

Letöltés: Android / iOS

Mirror Lab

Ez az ötletes app a tükrözéssel kapcsolatos manipulációkra épül. Megtehetjük azt, hogy egy vagy több virtuális tükörrel furcsa beállításoktól egészen a szemkápráztató kaleidoszkópokig turbózzuk a látványt, de különféle üvegtorzításokkal is elláthatjuk az eredeti fotót. Az abszolút csúcsot a 3D-s effektek adják, ahol térben torzíthatjuk a képet, akár egy virtuális kocka lapjaira húzva, vagy egy eldöntött felületre tapétázva azt. Az app effektjeinek nagyjából harmada érhető el ingyenesen, a többiért már a pro változatot kell megvenni, de aki csak kísérletezni szeretne, már az alapból elérhető lehetőségekkel is jó sokáig tarthatja izgalomban az Instagram-követőit.

Letöltés: Android

Deep Art Effects

Ajánlónk utolsó darabja egy különleges szoftver, itt ugyanis nem mi magunk effektezzük az általunk készített képeket, hanem az öntanuló mesterséges intelligencia. Ha betöltünk egy képet és kiválasztjuk a megfelelő fantázianevű eljárást az aktuálisan elérhetők közül, a fotókat az alkalmazás elküldi egy szerverre, ahol egy sok millió kép ismeretével és sokféle előre beprogramozott stílus tapasztalatával rendelkező “robot” alakítja át a fotót. Mi annyit adhatunk meg az elkészült műben, hogy mennyire erős legyen az effekt, tehát “látsszon-e át rajta” az eredeti fotó, vagy legyen teljesen szürreális a végeredmény. A rajzfilmestől a kubistán és impresszionistán át a valóságtól teljesen elrugaszkodott technikákig mindenféle lehetőségeket kínál az alkalmazás, így gyakran kaphatjuk magunkat azon, hogy egy-egy képen hosszú perceken keresztül próbálgatjuk az összes elérhető stílust.

Letöltés: Android / iOS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét