Közösségi oldal nő ki a Wikipediából: félhet a Facebook?

0

Manapság szinte minden mobilon ott a kék alapon fehér F betűs ikon, de lehet, hogy végre valódi kihívója akad, ami ott erősít, ahol a Zuckerberg-birodalom bukdácsol.

A Facebook napjaink közösségi királya, ez elvitathatatlan – leginkább a kétmilliárdnál is több aktív felhasználó igazolja ezt a tételt. Pedig mostanában már egyáltalán nem volt diadalmenet Mark Zuckerbergék útja, elég csak a legfontosabb visszás momentumokat kiemelni. Egyrészt egyre nehezebbé válik a legfiatalabb generáció bevonzása, ők ugyanis nem szívesen vannak jelen egy olyan platformon, ahol saját megfogalmazásuk szerint a szüleik és a tanáraik garázdálkodnak. Ez a réteg manapság már nem is klasszikus közösségi alternatívákat keres, hanem lájtos csevegőket és szórakoztató alternatívákat a WhatsApptól a TikTokig.

Aztán ott az egyre kaotikusabb felépítés, az arcba mászó hirdetések, a túltengő funkciók és egyéb sallangok, amitől szép lassan elvész az induláskor még egyértelmű alapvető cél. És persze beszélni kell az elmúlt évek botrányairól is: az adatkezelési bakikról, kiszivárgott felhasználói információkról, az így befolyásolt választásokról és közgondolkodásról, valamint az álhírek és kamuprofilok elleni sikertelen harcról.

Szóval a Facebook ugyan még mindig él és virul, de van a háza táján gond bőven, és szép lassan megjelenik az a kritikus tömeg, amely életben tudna tartani egy olyan közösségi szolgáltatást, ami pont a Facebooknál általuk hiányolt és kritizált területeken erős. És akkor jött Jimmy Wales.

Enciklopédiából közösség

Az úriember a Wikipedia egyik alapítója: az online enciklopédia már jó ideje az internet egyik leglátogatottabb oldala, és elismert szolgáltatás világszerte. Bár nem (csak) tudósok és szakemberek szerkesztik, hanem lényegében bárki, azért egész jól működik az a közösségi szerkesztői hálózat, amely a folyamatosan érkező új oldalakat, valamint a meglévő bejegyzések változásait lektorálja és validálja.

Pont ez a szemlélet vezetett aztán oda, hogy Wales a Wikipedia mintájára elindított egy WikiTribune nevű szolgáltatást, amely egyfajta hírgyűjtő portál, és kiemelt célja az álhírek, hoaxok, irányított és bújtatott tartalmak kiszűrésével a valós információk cseréje. És innen már csak egy lépés kellett az alapító ötlettárában ahhoz, hogy megszülessen egy igazán forradalmi cél: ugyanezen elvek mentén közösségi oldalt építeni, és saját térfelén lenyomni a Facebookot.

A WT:Social nevű oldal egyelőre amolyan béta verzióban indult el néhány napja, tehát regisztrációkat már fogad, de a szolgáltatásait majd akkor lehet használni, ha elegendő ember lesz rajta ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű tartalmat generáljanak. Azt még nem tudni, ezt pontosan milyen szintre tervezte, de esélyesen hamarosan kinyílhat az oldal a most még várólistán lévő regisztráltak előtt, ugyanis már a start után alig egy héttel 200 ezres tömeg várt bebocsáttatásra (jómagam jelenleg a 3616. vagyok a sorban, két hete 11 000-nél indultam, szóval van remény, hogy lassan bepottyanok a valós tesztelők közé).

Ott erős, ahol a versenytárs köhög

De vajon kinek is szól majd a WT:Social és főleg mi lehet a vonzereje? A célközönség az első jelek szerint az az egyre növekvő csoport, akik egy biztonságos, reklámmentes, valós információkat közlő, valódi beszélgetésekre alapuló közösségi szolgáltatást keres, és ezt egyre kevésbé találja meg máshol. Az új oldalon ugyanis a következők lesznek, vagy épp szándékosan nem lesznek:

  • A “spártai” felületen direkt nem lehet például vicces animált gifekkel és egyéb csilivili díszítésekkel megszórni a beszélgetéseket azért, hogy tényleg a lényeg menjen át és a reakciókat se lehessen egy kósza lájkkal vagy egy mémmel letudni.
  • A beszélgetések témakörök köré csoportosulhatnak, ahol a közösség által ismert és elismert moderátorok, adminok segítenek abban, hogy valóban csak valós, hihető forrásokból származó információkra alapuljon minden poszt és komment.
  • Nem lesznek reklámok, az oldal finanszírozását kizárólag önkéntes adományokból oldják meg, ráadásul semmilyen extra funkciót vagy jogosultságot nem kapnak a fizetős felhasználók, így mindenki ugyanazt és ugyanúgy érheti el a szolgáltatásban.

Jól látható, hogy a WT:Social nem a TikTok rajongótáborát veszélyezteti, a felnőtt Facebookozókat viszont igenis tárt karokkal várja. Biztosat és részleteset persze csak akkor tudunk mondani a siker esélyeiről, ha már teljes egészében elindul a szolgáltatás, de a jelek szerint az érdeklődés már megvan, az irány egyáltalán nem rossz, szóval kíváncsian várjuk, mivé növi ki magát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét