Valósággá válik-e a mai sci-fi?

0

Szenzorok, szerverek, villámgyors alkalmazások és gigabites hálózatok veszik körül a 21. század emberét. Ami 10- 20- vagy 50 évvel ezelőtt még a tudományos-fantasztikus filmek fantázia szülte világa volt, az ma már a valóság. Merre vezet az út a homo sapienstől a homo digitalisig?

Technológiai, kulturális, és evolúciós átalakulást jelent az emberiség életében a digitalizáció. Életünk részévé válnak a gigahálózatok által életre hívott lehetőségek, az öntanuló algoritmusok, a genetikailag programozott biológiai rendszerek vagy épp a nano gyárak. A MOST Fórum évadzáró eseményén a Homo Digitalis kerül a központba, valamint egy kiállítás, amely a gigahálózatok történetét és működését öleli fel.

Azokét a hálózatokét, amelyek, átalakítják a megszokott rutinjainkat. Amelyek révén a sci-fi alkotásokból ismert fantázia világa mára a valóság lett. De megvalósul-e a mai sci-fi? A jövőbe néző MOST Fórumnak ezúttal a Telekom székházának aulájában berendezett hálózattechnológiai kiállítás ad otthont, betekintést engedve az ügyfelek számára egységes, műszaki értelemben mégis rendkívül komplex hálózati szolgáltatás motorházteteje alá. Hol lépünk be, és milyen utakon bolyongunk, mikor az internetet használjuk, telefonálunk vagy tévét nézünk? A Kiss Imi YouTuber által celebrált kiállításon a Most Fórumot követően bárki kipróbálhatja, hogy működik egy élő 5G hálózat, és képet kaphat arról, mi mindenre van szükség 5,3 millió mobil, 1,3 millió vezetékes hang előfizető vagy éppen a vezetékes internet piacának negyven százalékának kiszolgálásához.

A fejlett technológiák átalakítják az egészségről alkotott nézeteinket – erről és az ehhez kapcsolódó kulturális változásról beszél dr. Meskó Bertalan orvos-jövőkutató. Tanuló algoritmusokról, önjáró gépekről, genetikailag programozott biológiai rendszerekről beszél Frankó-Csuba Dea, innovációs coach, több jóhírű tudományos intézet munkatársa (a vele készült interjúnkat itt olvashatod el).

A Mesterséges Intelligencia és használatának etikai és munkaerőpiaci összefüggéseiről Szertics Gergely, a Mesterséges Intelligencia Koalíció vezetője mondja el a nézeteit, míg Wéber Mátyás, a KPMG munkatársa arról beszél majd, hogy a hálózat, valamint a klasszikus távközlési szolgáltatások fontossága olyanná válik, mint a levegő és az ivóvíz: természetes és éltető. A Connectivity élményről pedig Szilas Gábor, a Telekom Connectivity Tribe szakértője beszél majd. A MOST Fórum rendezvény-sorozat november 27-én szerdán este élőben is követhető az interneten.

A MOST Fórum következő eseményének címe “A homo sapienstől a homo digitalisig”. További információkat, valamint az ingyenes regisztrációhoz szükséges felületet ide kattintva lehet elérni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét