Köhögnek a processzorgyártók: mi lesz így az új mobilokkal és PC-kkel?

0

A legfontosabb chipgyártók mind lefelé módosították saját előrejelzéseiket: esélyesen ez a teljes tech-szektort magával húzhatja és kevesebb, drágább, lassabban érkező laptopokra, telefonokra lehet számítani.

Nem épp a legjobb hírek érkeznek mostanában azoknak, akik az elmúlt években megszokták, hogy évről évre rakétasebességgel fejlődnek a különféle hardverek, és ezek villámgyorsan meg is érkeznek a boltokba. Az egyik ok persze még mindig az #elmúltháromév, pontosabban a világjárvány és az azzal együtt érkező gyártási, logisztikai gondok, amelyeknek egyébként a jelek szerint még mindig nincs teljesen vége. De azért valahol mindenki abban reménykedett, hogy a koronavírus visszahúzódásával szépen rendeződik minden, és az alkatrészek gyártása majd szépen visszaáll a 2020-as év előtti szintre, az istenadta nép pedig újra számolatlanul vásárolhatja a számolatlanul érkező újdonságokat. Ehhez képest szinte egy héten belül érkeztek a legnagyobb processzorgyártóktól olyan friss jelentések, amelyek továbbra is borúsan látják a közeljövőt. Megnézzük a legújabb híreket, aztán összegezzük, mit jelenthet ez a végfelhasználók számára.

Megtorpant a PC-s chip-biznisz

Az Intel a PC-s processzorok területén még mindig piacvezető, ezért az általuk jelzett számokra sokan a teljes piacra vonatkozó jelzésként tekintenek. A vállalat legutóbbi jelentésében azonban azt pedzegeti, hogy mind a fogyasztói piacra szánt PC-k terén, mind pedig az oktatási területet célzó eszközöknél csökkenő keresletet tapasztaltak, de ugyanígy a várakozásokon alul teljesített a vállalat adatközponti és mesterséges intelligencia üzletága is, az egy évvel korábbi időszakhoz képest 27 százalékkal, ami bizony nem kevés. A negyedéves bevétel összességében 15 százalékot csökkent, és még komolyabb, hogy a nettó profit a várt 6,82 milliárd dollár helyett csupán ennek alig hatoda, 1,02 milliárd lett.

A jövőre nézve sem épp a forgalom felturbózását várja az Intel, ehelyett a befektetőknek 8-10 milliárd dolláros költségcsökkentést ígér a következő három évre, amiből már 2023-ban hárommilliárdot spórolna meg az értékesítés és működés optimalizálásával. Emellett a sajtóhírek szerint létszámcsökkentés is jöhet, ami nem meglepő a tech-szektor mostanában tapasztalható elbocsátási hulláma mellett, de ettől még elég húzósan hangzik, hogy belső források szerint a dolgozók 20 százaléka is távozhat, főleg a kereskedelmi és marketing részlegekről.

Nézzük most a nagy ellenfélt, az AMD-t! A vállalat szintén kifejezetten hervasztó számokat jelentett november elején: ugyan az előző év hasonló negyedévéhez képest 29 százalékkal növelték a teljes árbevételt, viszont a profit 93 százaléknyit zuhant, egyes beszámolók egyenesen úgy fogalmaztak, hogy hiába adott el több terméket az AMD, ha ezekből szinte egy fillért sem keresett. A leggyengébben a PC-processzorokért felelős részleg teljesített, éves szinten 40 százalékot esett a forgalom.

A két nagyvállalat harmatos eredményei mögött a szakértők szerint az áll, hogy a járványidőszak éveiben a cégek és a magánszemélyek is kénytelenek voltak előrehozni vásárlásaikat, hogy biztosítsák a home office-alapú munkavégzést – ez ugyan az elmúlt években kissé tompította is a teljes PC-piac zuhanását, azonban mostanra a többség kiköltekezte magát és nem fogynak a legújabb laptopok és asztali gépek. Másrészt az általános recesszió, tehát a háború, az elszálló energiaárak és a felfokozódó infláció miatt egész egyszerűen sokkal alapvetőbb dolgokra költenek az emberek – főleg úgy, hogy a pár éve vásárolt, de még akár a 6-8 éves PC-k is kiválóan képesek futtatni a mostanában kiadott, vagy frissített szoftverek legtöbbjét.

A mobil chipek világa sem játék és mese

Természetesen a lapkabizniszben már jó ideje felnőtt a telefonokba és tabletekbe szánt alkatrészek szegmense is a nagyobb gépekben dolgozó processzorokéhoz, de persze itt kissé mások az erőviszonyok – bár a tradicionális chipgyártók is megpróbáltak annak idején felszállni a mobilos vonatra, az már jó pár évvel ezelőtt elszáguldott előttük – sőt, épp egyfajta fordított terjeszkedés kezdődött, hiszen az eredetileg mobil eszközökben használt ARM architektúra kezdett megjelenni laptopokban és PC-kben, ennek legnagyobb zászlóvivője az Apple a saját tervezésű processzoraival.

A piaci folyamatok előrejelzéséhez azonban leginkább a Qualcomm felé fordul minden elemző, hiszen a mobilchipek világában a cég eredményei és jóslatai meghatározóak. Ha pedig így van, itt sem várhatunk csodákat a közeljövőben: az amerikai gyártó november legelején egy befektetőknek szánt figyelmeztetőben jelezte, hogy az eleve pesszimista várakozásokat is komolyan alulmúlja majd az év legutolsó negyedéve, a 9,2 és 10 milliárd dollár közé belőtt új célok kétmilliárddal lövik alá a korábbi várakozásokat. Ez már csak azért is kellemetlen, mert az év utolsó három hónapja hozza a tech-szektor szereplői számára a legnagyobb forgalmat a karácsonyi akciók és a szokásos bevásárlási hullám miatt – itt bukni tehát a legnagyobb arcvesztés.

A Qualcomm esetében a problémákat az okozza, hogy túlpörgették a gyártást, viszont a fent is emlegetett okok miatt az idei kereslet ennek csak töredékét szippantotta fel. A gyártó raktáraiban tehát ott figyel egy csomó nem tervezett készlet, az elemzők szerint akár 8-10 hétre való is megmaradt, ami azért sok, mert így jó sokáig kell visszafogni az új alkatrészek gyártását, miközben azért csak fizetni kell a dolgozókat, a rezsit és minden egyebet – kissé sarkítva üresen futnak a szalagok, ami eszi a pénzt.

Nem csak a rendszerchipek, de egyéb alkatrészek, például 5G-modemek is beragadtak – a vállalat legnagyobb partnerei, így az Apple és a Samsung is lassított a bevásárlásain – ráadásul a Qualcomm előreláthatóan 2025-től teljesen elveszíti az Apple megrendeléseit, mivel a várakozások szerint akkortól az M rendszerchipekhez hasonlóan a modemek tervezését és gyártatását is teljesen átveszi az almás vállalat.

Akkor elfogynak a polcokról a mobilok és a laptopok?

Nem, ilyesmire egyáltalán nem kell számítani, sőt. A jelek szerint a legnagyobb gyártóknál egyaránt az az egyik legnagyobb probléma, hogy a gazdasági visszaesések (és persze a járványidőszakból örökölt logisztikai káosz) miatt egész egyszerűen nem tudnak elég gyorsan elkészülni a legújabb chipek, vagy ha igen, akkor pont a hardvergyártók nem rendelnek annyit, mert náluk is állnak még a korábbi készletek.

Ez egyrészt azt jelentheti, hogy ezek kipörgetésére akár a megszokottnál jobb akciókra, leárazásokra is ösztönözhetik a kereskedőket, ami a végfelhasználók számára mindenképpen jó hír – persze a legnagyobb márkák biztosan bemutatnak valamilyen újgenerációs, csúcskategóriás eszközt, hogy kifelé tartósnak mutassák a lendületet, de ma már jól látható az is, hogy sem mobilból, sem számítógépből nem szükséges a legeslegújabb ahhoz, hogy gond nélkül futtathassunk minden olyan alkalmazást, amire szükségünk van – ergo simán megvehetjük az egy éves laptopot vagy a tavalyi csúcsmobilt egy fokkal olcsóbban a bemutató napján érvényes árnál, de még a középkategória is tökéletesen elegendő lehet szinte mindenre.

Másrészt van esélye annak, hogy diverzifikálódik a piac: az elmúlt években néhány nagy név kiemelkedő dominanciára tett szert, most viszont akár a másod- és harmadvonal is villanthat jó és megfizethető alternatívákat. Jó példa erre többek között a MediaTek: a tajvani chipgyártó eddig megbízható középkategóriás versenyzőnek számított, de a most bemutatott okostelefonos rendszerchipjük, a Dimensity 9200-at egy rakás iparági elsőséggel szerelték fel (például már a szinte még nem is létező WiFi 7 technológiát is támogatja), és az előzetes tesztek szerint most már tényleg utolérték vele a Qualcomm Snapdragon csúcslapkáit. Ha a tajvaniak képesek tartani a korábbi, versenytársaknál nyomottabb árakat, az új MediaTek csúcsprocival szerelt telefonok is olcsóbbak maradhatnak a hihetetlenül elszállt mostani elithez képest, de már nem kell szégyenkezniük az erejük és sebességük miatt.

Az mondjuk más kérdés, hogy alakulnak a gazdasági mutatók az elkövetkezendő hónapokban, hiszen hiába lesz kínálat – még akár a mostani szinthez képest kedvezményesen is -, ha például tavasszal már jó pár százalékkal kevesebbet ér az emberek fizetése. A lényeg az, hogy üres polcokra nem kell számítani és biztosan lesz jövő év elején néhány ütősebb friss bejelentés is – a pénzügyekre meg majd visszatérünk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét