A koronavírus árnyéka még mindig rávetül a tech-iparra

0

November legelső napjaiban ismét egy teljes kínai város került karantén alá: az ország tartja a zéró toleranciát a járvány megelőzésére, ez azonban teljes bizonytalanságban tartja a technológiai szektort.

Az nagyjából már mindenkinek leeshetett az elmúlt két évben, hogy a koronavírus világszerte átírta azt a kényelmi (sőt, mostanról visszanézve szinte kegyelmi) állapotot, amikor évente sorjáztak egymás után a különféle új hardverek és fejlesztések, egyértelmű volt, hogy egyenletes iramban halad előre az informatika világa. Minden évben friss iPhone és androidos mobilok, eggyel erősebb processzor-generációk, a határ a csillagos ég. Az első pofon akkor érkezett, amikor az eleve Kínából eredeztethető járvány miatt az első hónapokban teljesen “megfagyott” az ország, a lehető legszigorúbb szabályozások miatt senki sem hagyhatta el a lakhelyét, kiürültek a gyárak és megbénultak a logisztikai központok.

Azóta eltelt két és fél év, és a világ boldogabbik felén már hajlamosak vagyunk úgy értékelni, hogy a koronavírus lassan betagozódik az influenza és egyéb ismert betegségek közé, a megfelelő elővigyázatosságok mellett az élet újra úgy halad tovább, mint a pandémiát megelőzően. Bizonyos szinten a Távol-Keleten gyártott számítástechnikai és telekommunikációs eszközök gyártása és szállítása is helyreállt, bár persze még mindig jönnek hírek arról, hogy a gyártók egy része a korábbinál lassabban tudja teljesíteni új termékeinek szállítási és megjelenési határidőit, hiszen a járványévek logisztikai káosza még mindig vet utóhullámokat. A lényeg viszont az, hogy a boltokban ismét van új iPhone és androidos készülékek, jönnek friss laptopok a legújabb generációs processzorokkal és így tovább – szóval mi baj lehet?

Kínai korona újratöltve

Bármennyire is úgy tűnhet, hogy a világ tech-ipara fellélegezhet, a legújabb hírek alapján továbbra is csak egyetlen újabb botlásra vagyunk a káosztól. Az ugyebár nagyjából mindenki számára egyértelmű, hogy a Föld informatikai gyártó-országai közül Kína a legerősebb, és bár a több lábon állás, valamint bizonyos politikai motivációk miatt több világcég igyekszik máshová is átcsoportosítani a termékeik összeszerelési folyamatait, Kína előnye továbbra is egyértelmű. Ez pedig az ország járványügyi szabályzásai miatt komoly rizikófaktort jelent, ugyanis Kínában még mindig mindent felülíró irányelvnek számít az, hogy ha valahol fertőzötteket észlelnek, hermetikusan lezárják a teljes várost és karanténba parancsolnak mindenkit a vírus terjedésének ellehetetlenítésére.

A legutóbbi példa erre Csengcsou (Zhengzhou) esete: a 13 milliós városban november legelején egy nap alatt 95-ről 358-ra nőtt az igazoltan koronavírusos személyek száma. Hanan tartomány fővárosában azonnal egyhetes, teljeskörű karantént rendeltek el, és lezárták az úgynevezett Repülőtér Ipari Zónát is, amelyben több nemzetközi csúcsmárka eszközeit szereli össze a Foxconn helyi óriás-üzeme, de egy sor további gyár is érintett. A méretek érzékeltetésére elég annyi, hogy az említett Foxconn-üzemben közel 200 ezren dolgoznak, itt készül az iPhone aktuális csúcskészülékeinek legnagyobb része, de sok laptopmárka és egyéb tech-eszköz áll össze az itteni szalagokon.

A hírek szerint a karantént olyan gyorsan hirdették ki, hogy a munkások egy része szabályosan a gyárakban ragadt, de persze mindenféle erőforrás és külső ellátási forrás hiányában dolgozni és főleg késztermékeket kiszállítani sem lehetett így. Ha csak a Foxconn-gyárat nézzük, a nemzetközi elemzők szerint az egyhetes leállás a teljes novemberi termelés egyharmadát nullázta le, ami az év bármely szakában nagyon kellemetlen lenne, de a karácsonyi bevásárlási szezonban különösen fájdalmas a kiesés. Utólag összehasonlították a mostani esetet egy áprilisi, kéthetes karantén számaival ugyanitt – ekkor a hosszabb leállás miatt sem volt komoly kiesés, mert egy szállítási szempontból “langyosabb” időszakra esett és az újranyitást követő időszakban – persze jókora extra munkával – helyre lehetett hozni a dolgot.

A bizonytalanság nem a barátunk

A még mindig kiemelten szigorúan alkalmazott kínai szabályozások érthetően egyre nagyobb feszültséget keltenek minden oldalon. Egyrészt a helyi dolgozók idegeit kezdi ki az, hogy akár egyik pillanatról másikra megérkezhet az ukáz arról, hogy akár hetekig ott maradnak, ahol épp vannak – abban a ruhában, amiben épp munkába érkeztek. Ráadásul többen panaszkodtak embertelen körülményekre, lassú ellátásra a menzákon vagy épp az egy helyre szorultak kifogásolható higiéniai körülményeire.

A tech-világ szempontjából talán még fontosabb, hogy a megbízókat továbbra is napi szinten bizonytalanságban tartja, megérkezhetnek-e az adott időszakra rendelt mennyiségek, képesek-e ellátni a piacot. A vezetők szerint elég sok pénzt ölnek abba, hogy évről évre újabb, gyorsabb, jobb eszközöket és alkatrészeket tervezzenek, amire persze jó esetben azonnal jelentkezik a vásárlói igény is – ezután aztán nagy arcraesést tud produkálni, amikor a nagy csinnadrattával bemutatott friss kütyük csak a bejelentő videókon és előrendelői oldalakon kelletik magukat, de a vevőkhöz csak késve jut el.

A kínai gyártók mindenesetre igyekeznek előre menekülni: a Foxconn például a dolgozói bónuszok növelésével próbálkozik. A gyártó kihirdette, hogy akár előre is lehetséges a túltermelés, amelyért akár a havi fizetésük ötszörösét is megkereshetik a munkások. Ezzel inkább korábban összerakják a nemzetközi megbízók által rendelt mennyiségeket, de bebiztosítják, hogy egy újabb lezárás komoly kieséssel járjon. Hogy ez megtérül-e, és persze lesznek-e további lezárások, azt senki nem látja előre, mindenesetre a karácsonyi vásárlási időszak végéig mindenki tűkön ül.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét