Így szervezzétek meg a családi életet – nálatok mi kinek a dolga?

0

Azt gondolnánk, hogy feladatkezelő appoknak csak a nagyvállalatoknál van értelme, pedig már a legkisebb egységnél is hatalmas változásokat okozhat. A családok életében ugyanis nem csak a munkahelyi feladatokkal, de a ház körüli teendőkkel és az ifjabb generáció életével kapcsolatos ügyekkel is zsonglőrködni kell, és így nem csoda, hogy néha elveszünk a tennivalók között. Mutatunk pár applikációt, amik ezekben a helyzetekben épp jól jönnek.

Miért van szükségünk családi életet szervező applikációkra?

Nagyszerű lenne mindenre emlékezni, de a modern szülő életében már így is embertelen mennyiségű információtömeggel kell megbirkóznia, nem csoda, hogy néha nem jut eszünkben első blikkre, hogy mikor van a karácsonyi műsor az iskolában, vagy mikor kéne orvoshoz vinni a gyerekeket és hogy a hűtőt mikor olvasztottuk le utoljára. Mivel az emberek nem számítógépek, természetes, hogy elfelejthetünk dolgokat. Ha nem szeretnénk, hogy gyermekünk azért égjen a suliban, mert elfelejtettünk farsangi jelmezt készíteni neki, ebben a cikkben garantáltan megtaláljuk az igényeinknek megfelelő applikációt családi élet szervezéséhez.

Valóban szét kell osztanunk a feladatokat?

Bár a gyermekmunka természetesen nem lehet opció, az viszont mindenképpen hasznos, ha a gyermekek már korán bevonódnak a ház körüli teendőkbe. Néhányan persze tiltakozhatunk, hogy „amúgy is elfoglaltak az iskolában” vagy „túl fáradtak a házimunkához”. Pedig kutatások bizonyítják, hogy a ház körüli teendők elvégzése valójában jót tesznek a gyermekeknek. Nem csak a családtagok igényeit ismerheti meg a fiatalabb generáció az ilyen feladatok elvégzése során, de érzelmi jólétük is gyarapodik ezáltal: az aktív segítség miatt jobban érzik azt, hogy a család szerves részei. Egy 25 év alattiak körében végzett tanulmány megállapította, hogy a fiatal felnőttek sikereinek legjobb előrejelzője az volt, hogy 3-4 éves korban már valamilyen szinten részt vettek-e háztartási feladatokban. Azok a gyermekek, akik többet segítenek otthon, jobban kezelik a kötelezettségeiket és a szülőkhöz fűződő kapcsolatukat, ez pedig elősegíti számukra, hogy később az élet stresszes pillanatain túllendüljenek.

Egy 1001 amerikai felnőtten végzett felmérésből az is kiderül, hogy 75 százalékuk szerint a rendszeres házimunkák felelősebbé tették a gyerekeket, 63 százalékuk szerint a családi tevékenységek „fontos leckéket” tanítottak a kisebbeknek. Mégis, míg a megkérdezettek 82%-a azt mondta, hogy rendszeres házimunkával nőtt fel, csak 56 százalékban vonják be saját gyermekeiket a házimunkába. 2001 és 2005 között az U.C.L.A. Családok Mindennapi Életét Kutató Csoportja 1540 órás felvételt készített 32 Los Angeles-i középosztálybeli, kettős jövedelemmel rendelkező családról, ahol legalább két gyerek van. Megállapították, hogy a szülők nagy részben elvégezték a házimunkát, és gyorsan beavatkoztak, amikor a gyerekeknek nehezen tudtak feladatot elvégezni. 22 vizsgált családban jellemző volt, hogy a gyerekek figyelmen kívül hagyták, vagy ellenkeztek, amikor a szülők segítséget kértek tőlük. Nyolc másik családban pedig a szülők mentették fel teljesen gyermekeiket a munkák alól, és a végén csak két olyan család maradt, ahol a gyerekek valójában segítettek a felnőtteknek a házimunkában.

A Telekom egyébként szintén kiemelten foglalkozik a témával, amivel kapcsolatban nemrég egy tanulságos kisfilmet is bemutattak, érdemes rászánni pár percet, aztán elgondolkodni, mivel lehetne egyensúlyba hozni a családi feladatok eloszlását:

Jöjjenek az appok!

Cozi Family Organizer

Bár a Trello és a Google beépített alkalmazásaival is le lehetne szervezni a családi együttműködést, inkább egy átfogó appot ajánlunk helyettük: az App Store és a Google Play áruházaiban egyaránt megtalálható szoftver letöltés után a családok telefonjával szinkronizálódik, így lehetővé teszi számunkra, hogy teendőket és eseményeket adjunk hozzá naptárunkhoz, illetve szerkeszthetjük és törölhetjük is ezeket. Bevásárlólistákat készíthetünk, a feladatlistákat kezelhetjük és családtagjaink egyéni eseményeit és teendőit is nyomon követhetjük a Naptár funkció használata során.

OurHome

Az app szintén elérhető Google Playen és az App Store-ban egyaránt. Az OurHome erőssége, hogy a mindennapi rutinokat játékosan viszi bele mindennapjainkba. Az alapfunkciók során itt is létrehozhatunk és szerkeszthetünk feladatlistákat, határidővel ezeket hozzárendelhetjük a családtagjainkhoz és látjuk, ki végezte már el a rá szabott feladatot, és mit kell átvinni egy másik napra. Az alkalmazás egy motiváló rendszer alapján működik, így a gyerekek könnyebben kedvet kaphatnak, hogy bevonódjanak a házimunkába. A gyerekek a feladatokért pontokat kaphatnak, amiket aztán díjakra cserélhetnek. Ezeknek már csak a képzelet szab határt: vacsora a kedvenc pizzériában, plusz egy óra számítógépezés, vidámparkozás.

Busy Kid

A Busy Kid egy olyan alkalmazás, ami a gyerekek és a szülők számára egyaránt segít, hogy egyszerűbben menjenek a házimunkák. A Busy Kid segítségével a szülők minden gyermek számára összeállíthatják a heti házimunkák listáját, és kioszthatják azt a támogatást, amelyet akkor kapnak, ha a házimunkát elvégezték. Amikor a gyermek befejezi a házimunkát, bejelentkezik az alkalmazásba, és megjelöli azt befejezettként. (Ne aggódjunk, ha a házimunkát nem úgy végezték el, ahogy szerettük volna, felülbírálhatjuk és megtagadhatjuk a jutalmazást.) A Busy Kid életkornak megfelelő javaslatokat is nyújt a házimunkához és a juttatások összegéhez. Ez közvetlenül kapcsolódik a bankszámlánkhoz, így nem kell azon aggódni, hogy vajon van-e nálunk elegendő készpénz. Ezt az összeget konkrétan forintosítva is felhasználhatja gyermekünk, vagy beválhatja ajándékkártyákra a rendszeren keresztül pl. az Amazonon. Idősebb gyermekek számára pedig már a gazdasági felelősséget is tanítja az app, hiszen az áltatluk kapott pénz részvényekbe is befektethetik. Az alkalmazás 14,95 dollár éves díjat számít fel az egész család számára felhasználási díjként, így nagyobb családok számára jobban megérheti.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét