Melyik felhős játékplatform való neked?

0

Ahogy azt a múlt havi, iskolaszezon előtti PC-vásárlást segítő cikkben ígértük, leteszteltük az itthon elérhető felhőgaming-szolgáltatásokat, hogy kiderítsük, vajon kiváltható-e velük a chiphiány miatt igencsak borsos árú gamer PC. Íme, a tapasztalataink!

A múlt havi PC-vásárlási kisokosunkat azzal zártuk, hogy idén már elérhetők azok a felhőalapú megoldások, amelyek akár szükségtelenné tehetik a nagyteljesítményű laptop, asztali PC beszerzését, mivel a játékot egy távoli szerveren futtatják, és mindössze a képet-hangot streamelik a felhasználó gépére, arról pedig az irányítás mozdulatait küldik a távoli gépre. A lényeg tehát az, hogy nem annak az eszköznek kell „elbírnia” a játék futtatásának, a számítási feladatoknak, a grafika renderelésének és a tárhely kezelésének súlyát, amin játszunk. Néhány éve még a hozzáértők sem gondolták volna, hogy valóban megoldható, hogy a videojáték egy távoli gépről fusson, hiszen a játékoshoz gyakorlatilag valós időben kell eljutnia a játék történéseinek, és az ő reakcióinak is milliszekundumok alatt kell visszajutnia a szerverhez, máskülönben szétesik az élmény, és a késleltetés miatt még a legegyszerűbb játékokban is elesünk, áldozattá válunk, vagy kisodródunk a pályáról.

Nem csalás, de ámítás

Mára azonban, egyrészt a háttér-hardverek fejlődésének, valamint a távközlési megoldások felgyorsulásának köszönhetően már tényleg működik a dolog. A tökéletes élményhez persze nem árt, ha rendelkezésre áll a kellő sávszélesség: ha a család minden tagja nem akar közben szimultán nagyfelbontású filmeket nézni vagy egyszerre videókonferenciázni, akár az alap 150 Mb/s-os otthoni internet is elég lehet, ha pedig arra kell készülni, hogy többen is terhelik egyszerre a hálózatot, célszerű ennél nagyobb csomagra váltani. Tapasztalataink szerint alapesetben hazai szolgáltatók jelenleg használatos modemei és routerei képesek kiszolgálni a felhőgaming igényeit, de persze olyasmikre érdemes odafigyelni, hogy egy wifihálózat teljesítményét sok minden, például a többi hálózat és a falak vastagsága is befolyásolhatja. A lényeg: minél közelebb vagy a routerhez, annál jobb a sebesség (és annál alacsonyabb a hálózati késleltetés), ha pedig laptopot használsz, akár LAN-kábellel is csatlakozhatsz a routerre a maximális teljesítmény érdekében.

Ha ugyanis nem elég jó a net, akkor vagy nagyon pixeles lesz a játék, vagy esetleg egy-egy pillanatra megtorpan, szaggat a kép és a hang, vagy egy-egy mozdulatunkat késve közvetíti a rendszer. Ez mondjuk egy kalandjátékban nem probléma, de autós, vagy nyílt világban játszódó lövöldözős játékot nyilván játszhatatlanná tesz.

Mit tudnak a nálunk elérhető szolgáltatások?

Magyarországon jelenleg három cloud gaming megoldás érhető el hivatalosan. Mi mindhárom platformot kipróbáltuk: a GeForce Now-t, az Xbox Cloud Gaminget, és a Google Stadiát. Mielőtt részletesen is belemennénk mindegyikük tudásába és tulajdonságaiba, érdemes megjegyezni, hogy mindegyik szolgáltatás esetében találtunk szinte teljesen tökéletesen működő játékot, de mindegyik esetében voltak kevésbé jól muzsikáló címek is.

Például az Xbox felhőjében bár elérhető a még ma is rendkívül népszerű nyitott világú játék, az eredetileg még 2013-ban kiadott GTA V, hiába volt éles a játék képe, lecsökkent a másodpercenként megjelenített képkockaszám, ezért autót vezetni kifejezetten nehezen sikerült, mivel nem volt meg a sebesség illúziója és a gyors irányítás lehetősége. Érdekes módon viszont ugyanezen a platformon az zárt pályákon játszódó Forza Motorsport 7 autószimulátor tökéletesen futott, miközben az ugyanazon kiadótól származó, szintén autós Forza Horizon 4 csúnyán pixelesedett, és gyakran akadt a hang is. A tapasztalatok szerint azután, hogy egy-egy játék bekerül a felhős kínálatba, igyekeznek utólag optimalizálni a távoli használatra, de ilyen esetekbe azért bele lehet futni.

A GeForce Now-ban a 2017-es Destiny 2 szinte csaknem ugyanolyan volt, mintha a saját gépemen futna, a két évvel korábbról származó Assassin’s Creed Syndicate viszont már néha 1-2 másodperce megakadt. Mielőtt valaki megkérdezné: a manapság legnépszerűbbek közé tartozó Fortnite és az Apex Legends lövöldözős játékok jelenleg csak ezen a felhőjáték-rendszeren érhetők el, tehát ha valaki csak ezek miatt választana felhős platformot, máris csak egy marad a lehetőségek között.

A legszebb, legkevésbé akadó látványt a Google Stadián kipróbált Hitman: World of Assassination-ben tapasztaltam, ami nem csoda, mert a három szolgáltatás közül csak a Google-ével lehet UHD felbontásban is játszani. Itt a játék online részének elérése akadozott, ezért ezt kikapcsoltam, a sztorimód pedig gond nélkül futott. A lényeg viszont a fentiek alapján az, hogy talán nem is inkább a platform, hanem az adott játékok számítanak néha szűk keresztmetszetnek, azt nem lehet egyértelműen kimondani, hogy a három szolgáltatás közül az egyik lenne egyértelműen a legerősebb a közvetítési teljesítmény terén.

GeForce Now: ezzel tesztelheted, mit tud a felhő!

A GeForce Now a többek között grafikus gyorsítókat is gyártó Nvidia cég szolgáltatása, aminek az egyik hatalmas előnye, hogy regisztráció után ingyen is ki lehet próbálni. Érdemes persze előre tudni, hogy az ingyenes fiókkal rendelkezőket a rendszer hátrébb sorolja a fizetős ügyfeleknél, ezért egy különösen népszerű játék esetében akár percekig is várakoznod kellhet az indulásra. Továbbá az ingyenes játékosokat a rendszer óránként ki is lépteti még akkor is, ha épp a pálya, vagy egy fontos meccs közepén vagy, szóval érdemes gyakran menteni.

Ilyen eszközökön működik

Érdemes a fejlesztői oldalon elolvasni a GeForce Now részletes rendszerkövetelményeit: PC esetén egy windowsos klienst kell telepítened, androidos eszköz esetében egy appot kell letölteni, míg iPhone-on és iPaden a Safari böngészőből működik a GeForce Now, amelyhez bluetoothos kontrollert lehet használni. Emellett szerencsére már Macre is letölthető a szolgáltatás saját appja.

Ilyen játékokkal kompatibilis

A GeForce Now-ban önmagában nem találsz játékokat, itt a Steam és az Epic Games Store-on vagy a Ubisoft online áruházában megvett játékaidat tudod távolról elindítani – legalábbis, ha az adott játék már támogatja ezt az üzemmódot. A támogatott játékok listája egyre szélesebb, a hivatkozás mögötti listában keresni is tudsz. Ha összekapcsolod a Steam-fiókoddal, megtalálja belőle a kompatibilis játékokat, viszont az Epic és a Ubi esetében egyelőre manuálisan kell kikeresni ezeket. Egyes játékok indításakor a rendszer úgy érzékeli, mintha új számítógépről lépnél be (hiszen valóban egy szerveren fut a játék a távolban), ezért minden indításkor újra be kell jelentkezni, ami kissé macerás, de persze csak pár másodperccel hosszabbítja meg az indítás folyamatát, onnantól ugyanúgy lehet használni őket, mintha a saját gépünkön futnának.

Árazás

A GeForce Now-t a felhőgaming tesztelésére ingyenesen is tudod használni a fent említett korlátozásokkal, egyébként 10 euró, vagyis jelenleg nagyjából 3600 forint a havidíj, amely ráadásul az ingyenes módhoz képest aktiválja az RTX technológia látványextráit is az ezt kihasználni képes játékoknál.

Xbox Cloud Gaming: a legtöbb játékot itt kapod a legolcsóbban

Az Xbox Cloud Gaming a Microsoft szolgáltatása, amely jelenleg kizárólag a cég havidíjas Xbox Game Pass Ultimate előfizetői számára érhető el (az alap Game Pass előfizetéssel csak a PC-n vagy Xbox konzolon futó, “hagyományos” játékokat lehet elérni).

Ilyen eszközökön működik

A támogatott eszközök lényege: bár Windowsra van Game Pass app, a felhős játék Chrome és Edge böngészőből működik. IOS-en a Safari böngészőből érheted el a szolgáltatást, Androidon pedig Chrome böngészőből vagy a Game Pass appból. Macen is a Safari böngészőt kell használnod ehhez. Az Xbox Cloud Gaming használatához érdemes Xbox vagy Playstation kontrollert vásárolnod (PC esetében jó az USB-s is, tablet vagy telefon esetében értelemszerűen bluetoothos változat kell), bár néhány más modell is támogatott. A játékok többsége laptophoz vagy PC-hez csatlakoztatott egérrel és billentyűzettel is működik, bár furcsa módon azért akadt néhány cím, ahol ezeket a perifériákat nem észlelte a rendszer.

Ilyen játékokkal kompatibilis

E sorok írásakor 275 különböző játékot lehet a Microsoft játékfelhőjében játszani, de a kínálat minden hónapban változik: például hamarosan eltűnik a GTA V a kínálatból, de beugrott a nemrég megjelent Tropico 6 stratégiai játék. Ennyi játék közül mindenki megtalálhatja a kedvére valót a történetvezérelt kalandjátékoktól (pl. a What remains of Edith Finch?), a lövöldözős sikerjátékokig (például a Halo 5 péntek esti “csúcsidőben” is teljesen pengén futott felhőből, bár olyan tízpercenként produkált pár másodperces akadásokat).

Árazás

A Game Pass Ultimate havidíja 4190 forint, de az új tagok számára (akik a megelőző hat hónapban nem használták a szolgáltatást) az első hónap díja csak 300 forint, és jár mellé 2 ingyenes hónap is (legalábbis amikor ezt a cikket írjuk 2021. augusztusában).

Google Stadia: ez legszebb, de sajnos a legdrágább is

A Google Stadia felülete leginkább az Xbox Cloud Gamingéhez hasonlít: a nyitóképernyőn elérhetjük az adott hónapban ingyenesen játszható kéttucatnyi játékot, illetve van egy áruház, amelyben továbbiakat vehetünk. Sajnos külső áruházban meglévő játékaink használatára a GeForce Now-val ellentétben itt nincs mód, ahogy a másik irányban arra sem, hogy a Google-tól vett felhős játékokat a szolgáltatáson kívül használhassuk. Viszont a három szolgáltatás közül jelenleg csak a Stadia támogatja a 4K megjelenítést (a másik kettő legfeljebb full-HD-s minőséget tud), így nem meglepő, hogy próbáink során ezen volt a legszebb, helyi konzolon vagy PC-n való játékhoz hasonló a látvány.

Ilyen eszközökön működik

Itt is sokféle eszközt támogat a rendszer: Windowsos PC-n és Macen a Chrome böngészőből érheted el a Stadiát, Androidon és bizonyos Android TV-t futtató okostévékre külön appot kínál a cég, iOS-re pedig csak a beállítások elvégzésére szolgál a Stadia applikáció, játszani a Safari böngészőből tudsz iPaden és iPhone-on is. A Google saját tévéokosító eszközeiből a Chromecast Ultra támogatja (a sima Chromecast), de venned kell hozzá egy kompatibilis, bluetooth játékvezérlőt is. Számítógéppel használhatsz Xbox vagy Playstation vezérlőt is, ha tableten vagy mobilon játszanál, értelemszerűen ezek bluetoothos kiadásai szükségesek.

Ilyen játékokkal kompatibilis

24-féle játék jár a Google Stadia Pro csomagban, ha ezen kívül egyéb játékra vágyunk, azt a Google Stadia Áruházban elérhetők közül kell kiválasztani, egyéb játékok nem támogatottak. Sajnos e programoknak nem mindegyike sorolható a legújabb sikerjátékok közé (bár köztük volt az új Hitman – World of Assassination is), sok jól menő címet külön meg kell venni teljes áron a Stadia boltban, ha ezeket szeretnénk használni.

A Red Dead Redemption 2-t például csaknem 20 ezer forintért mérik, a Control-t pedig 12 ezerért, az Assassin’s Creed Syndicate Gold Edition-t pedig 16 ezerért lehet megvenni – hiába van már meg esetleg a játék Steamen vagy az Epic Games fiókunkban.

Árazás

A Google Stadia Pro csomag havidíja 2990 forint, amelyért havonta 24-féle ingyenes játékot is kap az előfizető, de az első hónap eleve ingyenes, amikor pedig próbáltuk a szolgáltatást, épp járt két további hónap ingyen.

Összegzés

Egyértelmű, hogy a felhőalapú játékélmény ma még nem 100 százalékig azonos a mellettünk lévő játékkonzolon vagy PC-n futó játékok használatával. Sajnos nem csak a szolgáltatástól, hanem a kiválasztott játéktól is jócskán függ, hogy pozitív vagy negatív benyomásokat szerzünk a cloud gaminggel, hiszen míg az egyik program szinte tökéletesen fut a felhőből, a másik esetleg időnként egy időre kimerevedik vagy pixelesedik. Ez utóbbi szempontból a Google Stadia tűnt tesztünk alapján a legkevésbé problémásnak, azonban pont erre a platformra a legdrágább játékokat vásárolni – mondjuk, ha egy vadonatúj játékra vágynál, a végösszeg még így is olcsóbb lehet egy új konzoln áránál.

Az Xbox Cloud Gaming vonzerejét a havidíjért cserébe elérhető hatalmas játékkatalógus adja, de remélhetőleg a játékok zökkenőmentes működésén is javítani fog a cég, mert ki lehet fogni problémás címeket. A GeForce Now gyengéje a kissé komplikált használat: sokszor bonyolult felkutatni a vele kompatibilis játékokat, ám ugyanakkor komoly vonzereje, hogy a már megvett játékainkat futtathatjuk vele. Itt a negatívumok közé sorolható, hogy a támogatott programok köre jelentős frissítésre szorul. Mindenesetre az ingyenes fiókkal ez a platform a leginkább alkalmas a cloud gaming lehetőségeinek kipróbálására otthon.

Végeredményben azt tudjuk ajánlani, hogy mielőtt befektetnénk egy csillagászati árú gaming PC-be vagy egy nehezen hozzáférhető, legújabb generációs konzolba, viszonylag olcsón kipróbálhatjuk a fenti felhős szolgáltatásokat, és ha a játékkínálat, valamint a játszhatóság egyelőre itt is megfelel, elodázhatjuk vele a drága hardverek beszerzését, ráadásul játszhatunk az amúgy már szinte papírnehezéknek használható régi laptopon, a mobilon, vagy akár a tévén is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét