Új számítógép kell a gyereknek: de milyen?

0

A járvány alatt bebizonyosodott a digitális oktatás működőképessége, ráadásul szeptemberben sok gyerek kezdi meg a középiskolát, a tavalyi középiskolások pedig a felsőoktatásbeli tanulmányaikat. Ilyenkor sok családban válik aktuálissá a PC-vásárlás, ehhez nyújtunk segítséget tanácsainkkal, hiszen a globális chiphiány miatt most fontos, hogy megfelelő, hosszú éveken át szolgáló számítógépet válasszunk.

Ha tehetné, nyilván minden szülő megvenné a gyerekének a vágyott csúcskategóriás gamer laptopot, ám egy ilyen játékos masina manapság egy autó árába is kerülhet. Érdemes tehát megfontolni a vásárlást, hogy a gyerek is elégedett legyen a több évnyi használatra szánt új számítógépével, tehát fusson rajta például a Minecraft és a Fortnite, de a családi kassza se ürüljön ki. Nézzük meg a legfontosabb eldöntenivalókat, hiszen mindjárt itt az iskolakezdés, és bizony sokaknál esélyes, hogy a régi gép már nem elég az új feladatokhoz – na meg a legfrissebb játékokhoz, amelyek mondjuk nem kötődnek szorosan a szeptemberhez, de mi is voltunk gyerekek és tökéletesen tudjuk, hogyan kell ürügyet generálni ahhoz, hogy megkapjuk, amit szeretnénk.

Asztali gépet vagy laptopot?

Ez talán a legfontosabb kérdés. Jelenleg az asztali PC ár-érték aránya egy kicsivel jobb, vagyis azonos árért nagyobb teljesítményű gépet vehetünk belőle, mint laptopból. Ez az összehasonlítás régebben még jobban a desktop PC-k felé lejtett, manapság már azért elérhetőbb lett a laptopok világa, de ha azt nézzük, milyen teljesítményt hozhatunk ki adott összegből, még mindig egy „épített” gép nyer. Ráadásul, ha egy azonos termékcsaládból származó grafikus chipet vagy processzort nézünk, az asztali PC-be szánt chipek mindig nagyobb teljesítményűek, mert a gépházban lévő nagyobb hely miatt kevésbé okoz problémát a melegedésük, és az akkumulátor kímélése miatt sem szükséges visszavenni a teljesítményüket.

Viszont asztali gépet kétségkívül nehéz egyik helyről a másikra szállítani, cserébe egy 20-23 colos nagy monitoron, rendes billentyűzettel, egérrel sokkal kevésbé fárasztó például beadandót, szakdolgozatot írni, mint egy laptopon. Egy tipp: mindenképp érdemes venni az asztali géphez is USB-s wifiadaptert, mert így nem lesz gond akkor, ha nem a router közelében van az íróasztal. Az asztali gép jó választás, ha a minél alacsonyabb ár a lényeg, esetleg a gyerek adott árért a leggyorsabb gépre vágyik.

A laptop esetében azért kell “prémium” árat fizetnünk, mert az asztali PC-éhez hasonló teljesítményt másfél kilónyi, hátizsákban is elférő méretbe miniatürizálják. Egy jóféle laptop nagy segítség lehet a középiskolás, főiskolás és egyetemista fiataloknak, ha pedig mondjuk fejlesztői tanfolyamra szeretne menni, egyenesen elengedhetetlen. Külső monitort, egeret, billentyűzetet laptophoz is lehet csatlakoztatni a munkát könnyítendő, de arra érdemes felkészülni, hogy a mai szupervékony noteszgépeken alig néhány csatlakozó fér el, ezért amennyiben sok külső eszközzel használnánk őket, nélkülözhetetlen lesz egy elosztó extra USB-portokkal, vezetékes hálózati csatlakozóval, videókimenettel. Előnyös, ha a laptop már támogatja a WiFi 6 szabványt, ez a későbbiekben jól fog jönni, ha az eddigi leggyorsabb wifitechnológia szélesebb körben elterjed – persze ma még a WiFi 5-ös gépeket is bátran megveheted. Nem árt, ha a gép alapból támogatja a Bluetooth szabványt is, így könnyen tudsz hozzá fülhallgatót, hangszórót, játékirányítót kapcsolni drót nélkül.

Régi sztereotípiák, amelyek már nem valósak

Az utóbbi években jelentős fejlődés volt a technológiában, jó pár jótanács vagy állítás, amelyet az előző tíz évben megszokhattunk, megdőlt mostanra. Ma már bátran lehet akár AMD, akár Intel processzorral szerelt notebookot vásárolni, mindkét gyártó termékei jók a hordozható masinákban, a két gyártó versenye egészségesen kiegyenlítődött, ráadásul árban és tudásban sem kell nagyon mérlegelnünk a két gyártó közötti különbségeket. Sok esetben előnyös, ha a laptop kis teljesítményű, de passzív (tehát ventilátor nélküli) hűtéssel van felszerelve: ha a könyvtárban kell jegyzetelned, vagy este szakdolgozol rajta, csendben teszi a dolgát. Ugyanakkor ezek a modellek korlátozott teljesítménnyel bírnak, ezért például videóvágáshoz vagy játékhoz ne őket válaszd!

A miniatürizálásnak hála, most már nem csak a gépek szíve fér el egyre vékonyabb házban, de a képernyők kávái is egyre vékonyabbak, így már akár 15 colos noteszgépből is találunk könnyűt, egyszerűen hordozhatót, pedig néhány éve az ekkora laptopokat még csak otthoni használatra ajánlották jó szívvel.

Ez alá semmiképp ne add

Ma már a legtöbb színvonalasabb üzletben, így például a Telekom PC-kínálatában is főként SSD-meghajtós számítógépet találsz, aminek az az oka, hogy a Windows vagy bármi más rendszer futtatására ma már csak ez a fajta adattároló tud kellő olvasási és írási sebességet szolgáltatni. A régi jó winchestertől el kell búcsúznunk, egyedül másodlagos adattárolónak, például a fotóid, zenéid raktározására való, még a játékok is csigalassan töltődnek be róla, és mostanra az SSD-k ára annyira lecsökkent, hogy már a gyerek leendő gépét is érdemes ezzel megvenned.

8 gigabájtnál kisebb rendszermemória akár teljesen hétköznapi böngészés közben is könnyen szűk keresztmetszetté válhat, néhány böngészőlap, chatablak megnyitása után lassulhat a rendszer, különösen a háttérben futó appok előtérbe hozásánál. 250 gigabájtosnál kisebb SSD-meghajtót sem érdemes venned még akkor sem, ha a gyerek csak YouTube-ot és hasonló streaming szolgáltátásokat használ: ma már a nagyfelbontás miatt a képek, videók is több helyet foglalnak el a gépen, egy-egy komolyabb felhasználói szoftver vagy játék pedig akár teljesen szétterpeszkedhet ennyi helyen.

Nem magától értetődő dolgok, amelyekre érdemes figyelned

A legtöbb mai számítógépet már USB-C csatlakozóval is felszerelik a régi, jól ismert USB-A mellett (amilyen életed első pendrive-ja is volt). Ennek az új, teljesen szimmetrikus formájú csatlakozónak nem csak az a haszna, hogy gyorsabb adatátvitelt biztosít, hanem az, hogy egyetlen csatlakozón keresztül akár a monitor jelét, hangot, hálózatot, vagy töltést is lehet kezelni. A nehézséget az okozza, hogy az USB-C csupán egy csatlakozótípus, és az, hogy az előbbi típusú átvitelből mire képes, attól függ, hogy a gép belsejébe pontosan milyen tudású portot szereltek. Van, hogy egy adott laptoptípust lehet szerényebb tudású, csak másolásra alkalmas USB-C-vel rendelni, de akár a nagytudású porttal is – ha pedig az előbbi van a gépben, hiába dugod rá a hiperszuper elosztót, azon valamelyik funkció (töltés, kép- vagy hangátvitel, hálózat) nem fog működni.

Webkamerából ma már a HD-felbontásúnál gyengébb minőségű már gyereknek sem való, hiszen a digitális tanórán nem árt, ha őt magát is látják a többiek, nem csupán pixelhalmaz jelenik meg az arca helyén.

Végre nem kell drága gamer gépet vásárolni?

Szerencsére nem csak olyan tippekkel tudunk szolgálni a szülőknek, hogy miből érdemes drágább opciót választani a gyereknek szánt gépen. Úgy tűnik, hamarosan nem feltétlenül kell a méregdrága gamer számítógépre költeni, mert a játékok egy átlagos “tanulós” PC-n is működni fognak a fejlett felhőtechnológiáknak köszönhetően. Ilyenkor a játék valós időben streamel a gépre, a netflixes filmekhez hasonlóan, a gyenge hardver mellé elegendő egy Playstation- vagy Xbox-kontrollert kapcsolni.

Már itthon is elérhető három ilyen felhőgaming-szolgáltatás: a Microsoft Xbox Cloud Gaming, a Google Stadia és az Nvidia Geforce Now. Előljáróban azt érdemes tudni róluk, hogy bár elég sok játékot támogatnak, még nem működnek minden egyes játékprogrammal tökéletesen, és stabil netre van szükség a használatukhoz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét