Milyen mobilokat várhatunk 2023-ban?

0

Egy adott év vége felé nem csak azt nézhetjük át, milyen új készülékek és trendek jellemezték az esztendőt, de azt is megvizsgálhatjuk, hogy a jelek, trendek és szivárgások alapján mik várhatóak jövőre. Mobilpiaci jóslásunk következik.

Ahogy azt már az idei évet összefoglaló cikkben megírtuk, idén nem történt ugyan csoda a mobiltelefonok világában, de akadt pár jóféle készülék és nem csak a csúcskategóriás modelleken lehetett ámuldozni, de akadtak olyan telefonok is, amelyek a még mindig eléggé magas prémium ár helyett jóval elérhetőbb árszinten jelentek meg, miközben kifejezetten jól emeltek át funkciókat a csúcsmobilokból.

De mi lesz a trend jövőre? Ez már csak azért is érdekes kérdés lehet, mert sokféle vásárlói elvárás ütközhet: egyesek szerint kissé lelassult az igazán ütős innovációk érkezése, és az egymás után következő modelleknél szinte csak újra annyit lehet leírni, hogy kicsit gyorsult a rendszerchip, nagyobb lett a kamera felbontása, és most már az is odaírja, hogy mesterséges intelligenciával támogatják a fotók és videók készítését, aki aznap hallotta először az AI rövidítést.

A másik oldalon viszont az látszik, hogy egyre nagyobb igény van olyan mobilokra, amelyek az elszállt csúcsmobil-árak, valamint a minket minden szinten körülvevő gazdasági problémák közepette megfizethetőek maradnak, viszont ezért ne kelljen hatalmas kompromisszumokat kötni. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a nagy gyártók továbbra is megvillantják majd a lehető legtöbbet tudó, irtózatos erővel rendelkező prémium termékeiket, mert ez adja a marketingjük lényegét, de közben egyre inkább ráállnak a középkategóriás újdonságok kiadására egész egyszerűen azért, mert erre lesz a legnagyobb kereslet. Egyes elemzők szerint az a gyártó jár igazán jól a következő évben, amely megtalálja a tökéletes egyensúlyt az ár, valamint az erő és funkcionalitás libikókáján.

Kell-e egyáltalán világraszóló újdonság?

Az igazán fontos kérdés persze inkább az, hogy tényleg milyen igazán nagyszabású, eddig nem látott-hallott funkcióra várhatnak azok, akik újra át akarnak érezni valami ahhoz foghatót, amikor az első iPhone és az androidos készülékek legelső generációja gyökerestül átalakította a mobilpiacot.

Azt jól láthatjuk, hogy egy telefon már rég nem csak telefonálásra való – a mindenhol elérhető gyors internetnek köszönhetően egy multifunkciós kommunikációs-közösségi központtá vált, amelyben van annyi erő, hogy az élő videók streamelésétől a játékokon át a majdnem profi szintű videós és fotós képességekig minden egyszerre legyen jelen. Ki tudunk még találni olyan funkciót, ami manapság nincs benne egy átlagos mobilban, de hiányzik? Nos, olyan igazán nagy durranást nem. Persze, a sci-fi filmeket nézegetve el tudnánk ámulni egy olyan telefonon, ami a készülék fölött 3D-hatású hologramon jelenítené meg a beszélgetőpartnerünket, vagy épp odalebeg a konyhapultra és megfőzi a kávét, de ezekkel az eléggé elszállt képzelődésekkel inkább azt szeretnénk illusztrálni, hogy esélyesen most nincs olyan irány, amivel az eddigi tudáson kívül felvértezhetnénk a telefonokat egyszerűen azért, mert nem illenek bele. (Felkészül a LED-kijelzős sodrófa, a részecskegyorsítós virágláda és a zenélő fűrész.)

Az már más kérdés, hogy a meglévő funkcionalitásból még bőven lehet jobbat, ügyesebbet, sokrétűbbet, gyorsabbat kihozni. Nézzük tehát meg, miket várhatunk és mi az, ami még biztosan nem érkezik el 2023-ban!

Agy és energia

Azt manapság sokan, sokféleképpen megírják, hogy a Covid (reményeink szerinti) lecsengése után is maradtak bőven gyártási és logisztikai problémák a világ tech-iparában, aminek nem segít az orosz-ukrán háború, de aggasztó a mobil- és chipgyártókkal teletömött Tajvan helyzete is. Épp ezért azt a szakértők szerint nem most kell várni, hogy elárasztja a piacokat egy csomó olyan mobilos rendszerchip, ami az eddigiek sokszorosát villantja teljesítményben – inkább annak is örülhetünk, ha a jövőre érkező chipek tartják az eddigi fejlődési ívet és lesz is belőlük elég ahhoz, hogy a készülékgyártók tartani tudják a saját ütemezéseiket.

Technológiai szinten ráadásul már-már fontosabb az, hogy mennyit “eszik” egy készülék, mint az, hogy mennyivel gyorsabb a tavalyinál: a chipgyártók épp ezért erősen dolgoznak azon, hogy a lapkáikat minél kisebb csíkszélességgel tudják előállítani. Ez köznyelvre lefordítva azt jelenti, hogy nanométeres szinten is minél apróbb chipek készülhessenek, és a szilikonlapkákra úgy kerülhessen az eddiginél is több félvezető, hogy az egészet minden eddiginél apróbbra lehessen összezsúfolni, ezáltal pedig a chipek áramfelvétele (és hőtermelése) is csökkenni tudjon.

Salamon Károly, a Telekom készülékspecialistája azt is kiemeli, hogy egyre fontosabb a telefont körülvevő ökoszisztéma szerepe. Aki például iPhone-t használ, ritkán választ hozzá Androidot, vagy akár Tizent és egyéb alternatív rendszereket futtató okosórát vagy fitneszkarkötőt, nagyon sokat számít ugyanis, hogy a lehető legmélyebben együttműködjön egymással a felhasználók teljes „kütyüparkja” a mobiltól az órán át az okosotthon-eszközökig. Persze nem csak az Apple dolgozik ezen, az androidos oldalon már rendszerchip-szinten igyekeznek összehangolni a különféle eszközöket. A terület legfontosabb chipgyártója, a Qualcomm például már egyértelműen jelezte hivatalos útitervében, hogy az általa fejlesztett mobil lapkákat már annak tudatában készítik, hogy a szintén Qualcomm chipekre épülő okosórák és egyéb eszközök processzorai okosan és hatékonyan tudják megosztani a terhelést, ezáltal a telefonunk, okosóránk és egyéb kütyüink úgy működhetnek, mint egyetlen virtuális számítógép különféle „nyúlványai”.

Ha már az ökoszisztéma került szóba, a szakértő egy olyan területet is kiemelt, amelytől régen várnak csodát, az eddig mégsem érkezett el, de jövőre talán láthatjuk jeleit annak, hogy kezdi elfoglalni a neki jó ideje szánt helyet a piacon. Ez pedig a VR- és AR-headsetek világa: bár a technológia jó ideje elérhető, a hardcore játékosok keménymagján kívül nem sokan ugrottak rá, leginkább azért, mert energiaigényes és drága eszközöket kellett beszerezni, amik ráadásul elég kényelmetlennek is bizonyultak. A komolyabb headsetek bumfordi és kényelmetlen kialakítása sokaknak nem volt vonzó, az alternatív módszerek (például a headset-keretbe bepattintható telefonos módszer) az élmény terén nem volt az igazi. Salamon Károly azonban rámutatott, hogy például a fent említett Qualcomm útiterv és a chipek terhelés-elosztási terve lehet a megoldás, hiszen ezzel már nem feltétlenül kell ormótlan headsetekben gondolkozni, a hardver egy átlagos szemüveg méretében és kialakításával is megoldható lesz, az első ilyen eszközöket már akár jövőre ki is próbálhatjuk.

A szakértő szerint az okosórák piaca kifejezetten jól alakul, bár a telekomos tapasztalatok szerint nem különállóan vásárolják ezeket a legtöbben, hanem az új telefonjukhoz társeszközként, egyszerre szerzik be. Az egyelőre nem is igazán várható, hogy telefon nélkül használják az okosórákat, mert bár egyes modellek eSIM-es felszereltsége ezt lehetővé tenné, az apró eszközök akkumulátorai ahhoz még nem elégségesek, hogy egy egész napot kibírjon az eszköz a csuklónkon teljes értékű telefonként is.

A másik fontos terület a kameráké. Az jól látható, hogy már évek óta szinte ez a legfontosabb fegyvertény minden új telefon bemutatásakor, fontosabb még az alapfunkcióknál vagy a sebesség-értékeknél is. Elég csak azt nézni, hogy az Apple, de jó pár egyéb gyártó is hanyagolja már a rendszerchipek órajelének pontos meghatározását, azt azonban sosem felejtik el részletesen kifejteni, hány csilliárd színt, milyen elképesztő dinamikai arányokat és egyéb számokat aggathatnak a mobilok kameráira. Épp ezért szinte biztos, hogy lesznek ezen a téren komoly előrelépések – kicsit később megnézzük például, hogy az Apple-től szinte biztosan érkezik valami ezen a vonalon.

Az is biztos, hogy egyre több 5G-képes mobil kerül piacra, ahogy az egész világon – és így hazánkban is – folyamatosan nő a legújabb generációs mobilhálózat lefedettsége. Ugyan a napokban már érkeztek hírek arról, hogy az Ericsson laboratóriumi körülmények között sikeresen tesztelt 6G-adatátvitelt, de ennek általános megjelenésére még biztosan hosszú éveket kell várni, ráadásul az 5G-re is sok feladat vár még terjedésben és technológiai lépcsőfokokban egyaránt.

Sokan várnak olyan újdonságot is, amely a telefonok egy feltöltéssel elérhető működési idejét növelné drasztikusan, de Salamon Károly szerint semmilyen gyártónál nem látszik még olyan konkrét megoldás, amely már 2023-ban felválthatná a manapság használt, lítiumra épülő akkukat. Ugyan évek óta rebesgetik, hogy fejlesztői szinten ígéretes kísérletek folynak a grafén felhasználásával, de úgy tűnik, a piacképes változatra még várni kell. Addig maradnak azok a trükközések, szoftveres segédek, amelyek a telefon áramfelvételét optimalizálva igyekeznek kitolni az üzemidőt, és persze sokat segít az is, hogy egyre több készülék képes valamilyen gyorstöltésre is, így ha a szokásos egy-másfél nap után le is merül, nem kell túl sokat várakozni a fali csatlakozó mellett.

Salamon Károly azt is felvetette, hogy jövőre fog valamelyest tisztulni a kép azzal kapcsolatban, megváltoztatta-e az elmúlt évek járványhelyzete és gazdasági visszaesései az átlagos kétéves ciklust, amely alatt a felhasználók legtöbbje telefont cserél. Jelenleg a szolgáltatóknál vásárolt készülékek jó részét eleve kétéves hűségidőszakkal szerzik be, és a korábbi gyakorlat azt mutatta, hogy ezután sokan váltottak egy aktuálisabb, többet tudó vagy gyorsabb mobilra, most tehát kiderül majd, hogy a „két szűk esztendő” elején vásárolt készülékeket elkezdik-e ismét újabbra cserélni, vagy az ismert okok miatt inkább várnak még vele. A készülékcserét az is lassíthatja, hogy manapság szoftveres szinten nem volt olyan hatalmas fejlődés, legalábbis abban az értelemben, hogy az általánosan használt appok nagy részét akár egy 3-4 éves telefon is képes jó minőségben futtatni.

Fontos gyártók, fontos készülékek

Az Apple már jó ideje nem számít mobilfronton mindenkit megelőző és meglepő technológiai innovátornak – sőt, sokan épp azért bírálják a Tim Cook által fémjelzett legutóbbi korszakot, hogy az almás cég szép kényelmesen adja hozzá évről évre az alapvető, sokszor már mások által bevezetett újdonságokat az aktuális iPhone-okhoz. Ennek ellenére még mindig sokan figyelik, mi kerül bele a legfrissebb iPhone családokba, mondván, ha létezik is valamilyen új technológia, akkor lesz belőle igazán divatos dolog, amikor az Apple is magához öleli.

Ennek fényében érdemes megnézni, mit várnak a szakértők a 2023-as felhozataltól (ami persze eléggé jóslás-szintű, hiszen az Apple komolyan igyekszik az utolsó pillanatig titokban tartani a tényeket). Arra szinte mindenki esküszik, hogy az EU-s döntés nyomán már jövőre USB-C csatlakozó váltja fel a Lightning portot az iPhone-okon, bármennyire is ágált ez ellen az Apple. A továbbra is 6,1 és 6,7 hüvelykes képátlójú modellek mindegyikén megjelenhet az idén debütált dinamikus értesítősáv a szelfikamera-sziget körül, de most a kameráktól várnak igazi előrelépést.

A fotós-videós téren rebesgetett frissítés sem újkeletű: a szakértők által jósolt periszkópos technológiát mások már néhány éve használják, a Huawei csúcsmobiljaiban már két éve megjelent ez a módszer. De mit is jelent ez? A periszkópról senki ne arra következtessen, hogy a tengeralattjárókhoz hasonlóan az iPhone-ok tetejéről is felbukkanhat egy cső, amelynek végén pásztázza a környezetet a kameralencse. Ez a technológia arra szolgál, hogy valódi, optikai zoomból vigyen minden eddiginél nagyobbat a vékony mobilokba anélkül, hogy a készülékház hátán lenne egy olyan ki-behúzható alkatrész, mint a valódi fényképezőgép objektívjei. Ezt egy trükkös tükörrendszerrel oldják meg, amely a telefon belsejében végzi el a zoomolási feladatokat úgy, hogy abból kívül semmi sem vehető észre. Jó kérdés persze, ezzel mekkora zoom-növekedést lehet elérni, ezzel meg kell várnunk a szokásos őszi bejelentést, de esélyesen ez lesz az iPhone 15 család (már, ha egyáltalán ez lesz a neve) legnagyobb csinnadrattával felvezetett újdonsága. Egyes tech-oldalakon arról is beszélnek, hogy az eddigi készülékház is megváltozik, és az összes, de legalábbis a nagyobb modellek titánötvözetből készült elő- és hátlapot kapnak, valamint eltűnnek a fizikailag lenyomható gombok, a helyükre érintőfelületek kerülnek.

A nagy rivális Samsung szokás szerint jóval hamarabb, február környékén mutathatja be a prémium készülékeit, amelyek a legtöbbek szerint elnevezésben nem térnek el az eddigiektől, tehát Galaxy S23-nak nevezik majd őket. Az eddigi előzetesek arról beszélnek, hogy a külső dizájn terén valamelyest visszavesznek a lekerekítésből, amely talán kicsit robosztusabbá, de kezelhetőbbé teszi a telefonokat, és többen azt is jelezték, hogy belsős források szerint a bumszli kamerasziget helyett csak óvatosan kiálló, egyedi szegélyekkel ellátott lencsék lesznek a hátlapon. Apropó, kamera: a Samsung a jelek szerint nem adja fel a felbontás-háborút, ugyanis egy kiszivárgott információ az Ultra modell esetében 200 megapixeles főkamerát emleget. A legnagyobb variáns továbbra is az egykori Note sorozat örökségét ápolja majd egy várhatóan még érzékenyebb érintőtollal.

A cikk elején érintett középkategóriás fókuszt erősíti az a hír is, miszerint a Samsung állítólag Galaxy A54 néven egy erős, de középkategóriás árszintű készüléket is bemutat majd, amelyet az Exynos 1380 chipset 5G-s változata hajt. Az árszintet a szakértők a mostani A53 5G környékére várják, és tavasz közepén jelenhet meg, jó alternatívát kínálva azoknak, akik egy jó minőségű, vállalhatóan gyors, de megfizethető(bb) Samsung készülékre vágynak.

Maradjunk még Dél-Koreában, abban ugyanis szinte minden szakértő egyetért, hogy jövőre jön a két hajtogatós mobil utódja, tehát egy Galaxy Z Fold 5 és Z Flip 5 is. A Foldban esélyesen szintén felbukkan majd az S-Pen, hiszen a nagyra nyitható kijelző valóban éhezik az érintőtollas használatra. Ez a két modell viszont a jóslatok szerint csak nyár végére várható. Ahogy ráadásul idén egyre több további gyártó adta ki első saját, hajtogatós mobiljait, Salamon Károly megjegyezte: érdemes a közvetlen készülékgyártásból kivonult LG-re is figyelni. A koreai gyártó ugyanis megjelent egy hajlíthatónál is érdekesebb kijelzőtípussal, amely egyelőre „feltekerhető” néven fut. Ezt a kijelzőtípust akár a karunk köré csavarhatjuk, mint egy karkötőt, ezért sokféle igazán innovatív kütyü és kiegészítő képzelhető el vele, de akár a telefonok kinézetét és használati módját is teljesen megreformálhatja, ha szélesebb körben is elterjed.

Sokan figyelnek a Google-re is, bár a gyártó hardveres szinten csak óvatosan terjeszkedik, az idei Pixel 7 telefonokat sem lehet még a régiónkban lokalizált formában megvásárolni. De hátha jövőre ez megváltozik, ugyanis a Google a versenytársakhoz képest más utat követ egy ideje. Pixel telefonjait nem annyira a tömeges eladásokra szánja, inkább egyfajta referenciakészülékként tekint rájuk, amelyek azt demonstrálják, hogy a csúcskategória alatti szinten is mennyire hatékony tud lenni egy “tiszta” Androidos mobil. Ráadásul a Pixel 7 esetében az AI által támogatott fotós és videós képességek mindössze két hátoldali lencsével állva hagyták az idei mezőnyt, tehát mindenki kíváncsi arra, milyen irányt jelöl ki a 2023 októberére várt Pixel 8. Még ezelőtt, májusban debütálhat a Google első hajlítható kijelzős modellje, amiről csak sejtik, hogy előlapján 5,8 hüvelykes kijelző kap helyet, míg a belső, könyvszerűen kihajtható megjelenítő 7,6 hüvelykes képátlójú lesz.

A Huawei a kiszivárgó információk szerint egy P60 nevű csúcsmodellel készül, amely gigantikus hátlapi kamerákkal és lekerekített, káva nélküli kijelzővel igyekszik kitűnni, ráadásul nagyon erős áreséssel próbál kievickélni az elmúlt évek embargós visszaeséséből. A Xiaomitól ismét inkább nagyon jól árazott középkategóriát várnak a legtöbben, a Xiaomi 13 sorozatban nagy kijelző és 5000 mAh akkumulátor kap helyet erős Snapdragon processzorral, ami ismét azt az utat vetíti elő, hogy egyre többen látnak sikert az alacsonyan árazott, de kellően erős készülékekben. Hasonlóan ezt a kategóriát várja a legtöbb szakértő az Oppo és a OnePlus műhelyéből is, és hazai szinten érdemes megemlíteni, hogy a várakozások szerint érkezhet majd utódja az elérhető árú, idén már óriási sikerrel debütált T Phone 5G készülékcsaládnak is.

Természetesen a fenti jóslatok egyike sem hivatalos előzetes, az elemzők inkább gyártói sugalmakból, bennfentes tippekből és az előző évek trendjeinek folytatásából igyekeznek következtetni, tehát mindegyik fent bemutatott készülék meglephet még bármivel. És ki tudja, lehet, hogy valamelyik gyártó újdonsága mégis megfőzi majd a kávét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét