Ezek voltak 2022 legfontosabb mobiljai

1

Minden év végén érdemes visszanézni és számot vetni azzal, mennyit lépett előre a mobilos világ, és ebből következtetni arra, mi a legfontosabb a vásárlóknak, merre haladnának a gyártók és úgy egyáltalán, volt-e olyan nagy durranás mostanában, mint az első iPhone megjelenése idején.

Először is szögezzük le, hogy amikor egy adott év legjobbjairól szóló cikket írunk, lehetetlen teljesen objektív módon rangsorolni, de persze próbálkoztunk. Épp ezért a mostani cikk is részben a szerkesztőség véleményét tükrözi, és nyugodtan lehet velünk vitatkozni (sőt, kérjük is, hogy hozzászólásokban meséljen mindenki saját kedvenceiről). Emellett viszont igyekeztünk körbenézni a nemzetközi szaksajtóban és az ottani véleményeket is beleszámítani a végeredménybe. Emellett pedig, mielőtt konkrét mobilokról írnánk, jöjjön egy gyors körkép általánosságban arról, milyen trendeket követett az idei év, mik változtak és mik maradtak a régiben.

Divatok és technológiák

Elsőként nézzük meg, mi nem változott: bármennyire is várnak már sokan valami igazán formabontó újdonságra, olyasmi idén sem történt, mint amilyen változást annak idején a “butatelefonok” világában produkált az első iPhone, majd pedig a kezdeti Android-mobilok megjelenése. Szóval a mobilok 2022-ben is lapos téglalap alakúak, a hátukon a legtöbb esetben már a középkategóriás szinten is alap a 2-3 kamerás fotós egység, a kijelzők mérete pedig manapság már a 6 hüvelykes (körülbelül 15 centis) képátló környékén alakul, jóval kevesebb olyan telefon jelent meg, amely inkább az egy kézzel kényelmesen átérhető, de összezsúfoltabb megjelenítővel szerelt fajtából kerül ki.

Az operációs rendszerek terén sincs újdonság, a két fő választás idén is maradt az iOS és az Android. Persze vannak kilengések és vadhajtások, a Huawei például egyfajta saját rendszert használ a készülékein, ám alapvetően ez is az Android alapjaira épül. A többi gyártónál ugyan előfordulnak saját fejlesztésű rendszerek, de ezeket végül nem igazán a telefonokra, hanem a kiegészítőkre, például az okosórákra telepítik.

Az Apple esetén az aktuális iOS verzió alapértelmezésben igyekszik feltelepíttetni magát minden kompatibilis almás készülékre, az Android esetében viszont valamelyest még mindig adott a verziók nagyobb szórása – ugyan a Google már a 13-as főverziónál tart, az egyes készülékgyártók a saját hardvereik kompatibilitásának szinten tartása, valamint az egyedi felhasználói felületek sajátosságai miatt csak fokozatosan engedik rá az újabb Android kiadásokat az egyes telefonokra. Az appok kompatibilitását viszont ez már nem igazán befolyásolja – egyrészt azért akkora szórás már nincs, az újonnan kiadott készülékek legfeljebb egy, ritkábban két főverzióval vannak lemaradva, az alkalmazások legtöbbje pedig nem támaszt olyan extra követelményeket, hogy csak a legeslegfrissebb androidokon hajlandóak elindulni.

A jó néhány éve elindult árspirál ugyan lelassult mostanra, de persze nem állt meg a készülékek drágulása. Viszont azt sajnos tényleg meg kellett szokni, hogy az okostelefonos piac 100-300 ezres csúcskategóriája mostanra ennek többszöröse lett, a korábbi prémium árszinten most erős középkategóriás készülékeket lehet kapni. Viszont szerencsére technológiai oldalról már egy csomó olyan funkció is megjelent a közepes szegmensben, ami eddig csak a csúcsmobilok sajátja volt, tehát minden eddiginél jobban érdemes végigböngészni az új telefonok specifikációit és akár a prémium alatti szinteken is lehet találni olyat, amit teljes megelégedettséggel lehet használni több éven át.

Van persze, amit évek óta várunk az új mobilgenerációktól, de hiába – és itt nem feltétlenül a holografikus megjelenítésről vagy a fülbe épített virtuális telefonokról beszélünk, amikre kíváncsiak vagyunk, de azért sejtjük, hogy az ilyen szintű fejlődés nem pár év kérdése. Arra viszont már térdelőrajtban várakozik mindenki, hogy végre sikerüljön a jelenlegi akkumulátoros megoldások helyett egy igazán újat találni, a lítium-alapú áramellátás hatékonyságán ugyan tudnak még srófolni a gyártók, de igazán látványos üzemidő-növekedés tényleg csak valamilyen paradigmaváltás után jöhet el – nem is beszélve arról, hogy az egyre nagyobb felbontású és fényerejű kijelzők és egyéb kütyük éheznek az áramra (igaz, közben a chipgyártók pedig évről évre azon dolgoznak, hogy az újabb és gyorsabb rendszerchipek a korábbinál energiatakarékosabban tudjanak működni).

Szép lassan búcsúzni is kell néhány olyan funkciótól, ami régebben magától értetődőnek számított. Egyrészt a por- és vízállóság biztosítása miatt manapság már alig találni olyan telefont, amiben házilag is cserélhető lenne az akku, a levehető hátlapok kora a jelek szerint lejárt. Szintén egyre kevesebben hagyják meg a bővíthető tárhely opcióját, mind több mobilról hiányzik a microSD bővítőhely (bár itt azért vannak még üdítő kivételek). Másrészt az audio jack is eltűnőben van, az újabb készülékek egyre nagyobb részén vagy USB-C csatlakozós fülesre kell váltanunk, vagy valamilyen vezetéknélküli opció a megoldás.

Végül pedig térjünk vissza még egy kicsit az árakra: ugyan sokan gondolhatják úgy, hogy a jobbfajta telefonok egyben kifizetve bőven meghaladják azt a keretet, amit a családi költségvetés megenged, szerencsére még mindig vannak olyan, kedvezményes, szolgáltatói opciók, amelyek vagy valamilyen részletfizetéses megoldással, vagy pedig egy adott előfizetés mellé kedvezményesen teszik elérhetővé a készülékeket, ilyenkor az árat, vagy annak egy részét részekre bontva, a havi mobilszámlával együtt lehet kifizetni.

Salamon Károly
Salamon Károly, Magyar Telekom

Salamon Károly, a Telekom készülékspecialistája úgy látja, az eddig is eléggé árérzékeny magyar vásárlóközönség az idei év gazdasági visszaesése közepette még inkább odafigyelt a középkategóriás és belépő szintű készülékekre, ezek forgalma 2022-ben komolyan megnőtt, bár érdekes, hogy a csúcsmobilok iránti kereset ezzel együtt sem esett vissza.

A szakértő szerint az idei évben kezdtek igazán elterjedni az eSIM-képes telefonok. A legújabb iPhone-sorozat esetében az amerikai piacra már kizárólag ilyen modelleket forgalmaz az Apple, és Európával kapcsolatban is voltak ilyen tervei a gyártónak, ám az öreg kontinensen a szolgáltatók egy része még nem állt készen a technológiára. A Telekomnál már megvan a háttér erre, ezért várható, hogy egyre több olyan mobil érkezik majd akár a középkategóriában is, amelybe nem kell külön SIM-kártyát behelyezni, illetve több gyártó jelentet meg olyan készülékeket, amelyben alapból eSIM található, de lehetséges második SIM-kártyát is használni.

Fontos mobilok 2022-ből

Mivel telefont választani márka és típus alapján is olyasmi, mint autókat vásárolni, itt is szinte hitvita-szerű véleménykülönbségek alakulhatnak ki. Vannak az “alma-hívők” és az androidosok, de az is gyakran előfordul, hogy valaki kizárólag egy adott gyártó készülékeire esküszik, szinte függetlenül attól, hogy milyen funkciókat kínálnak mások. Épp ezért itt sem próbálunk első helyezettet hirdetni vagy rangsort felállítani, inkább olyan készülékeket sorolunk fel, amelyek valamelyik tulajdonságuknak, esetleg “néptelefon-hatásuknak” köszönhetően fontosak voltak idén.

Természetesen egyik évben sem hagyhatjuk ki az aktuális iPhone-felhozatalt. Most az iPhone 14 családnál tartunk, amelynek négy változata jelent meg ősszel, a “sima” iPhone 14 és az iPhone 14 Pro is kapott egy-egy Max névre keresztelt nagytestvért. Ugyan természetesen az új mobilok egy részénél megjelent a legfrissebb kiadású Apple A16 Bionic rendszerchip, érdemes tudni, hogy az alapmodell még a tavalyi almás processzort (A15) kapta meg. A gyártó nem szállt be a másoknál elinduló megapixel-versenybe, a 14-es széria kisebbik tagjainál megmaradt a 12 megapixeles főkamera, viszont mögöttük nagyobb szenzor dolgozik, amely állítólag 49 százalékkal több fényt tud feldolgozni, ezáltal élethűbb, dinamikusabb képek születhetnek. Újdonságnak számít még a műholdas vészhívás, ez azonban a hazai vásárlókat egyelőre nem érinti, mivel csak Észak-Amerikában aktiválható. Érdekes azonban az automata karambol-érzékelő, amely akár a hatóságokat is értesíteni tudja, ha úgy véli, bajban vagyunk (igaz, látványosan leszerepelt ez a funkció a vidámparkok hullámvasútjain, ahol a gyors útirányváltásokat is balesetnek érzékelte).

A Pro modelleknél megjelent néhány újdonság: az always-on kijelző mondjuk csak almás szinten új, droidos mobilok egy részénél már jó ideje alap, viszont az előlapi szelfikamera köróli dinamikus értesítősáv jópofa ötlet. A csúcsmodelleknél már 48 megapixelesre nőtt a főkamera és csiszoltak a szoftveres képességeken is. Nem jött be azonban az a várakozás, miszerint már a 14-es szériában USB-C csatlakozóra vált az Apple (jövőre viszont az EU-s döntés miatt szinte biztosan megteszi majd).

Az Android-oldal egyértelmű nehézbombázója a Samsung, amelynek idei csúcsmodellje az S22 család Ultra néven kihozott verziója. A droidos világban elérhető újdonságok mindegyikét megkapta a telefon, ráadásul azután, hogy a dél-koreai gyártó tavaly leállította a Note készülékvonalat, az S család Ultrájában fel is élesztette azt, hiszen ez a nagykijelzős modell megkapta az S-Pen kompatibilitást, jegyzetelhetünk és rajzolhatunk a kijelzőre napestig. A 108 megapixeles főkamerával, dupla telefotós lencsékkel, 3x és 10x optikai zoommal és 40 megapixeles szelfikamerával felszerelt monstrum által készített képeket és videókat mesterséges intelligenciát használó szoftver tutujgatja, hihetetlenül szép eredménnyel.

Szintén a Samsung az a gyártó, amely már évek óta egyre finomítja a hajtogathatós kijelzőjű készülékeit. Ezek a még mindig viszonylag új technológia miatt még tényleg a prémium prémiumának számítanak, de akinek belefér, most már nyugodtan próbálkozhat a vékonyabb felezőjénél összecsukható, inkább divat-irányba pozicionált, összehajtva púderdoboz méretű Galaxy Z Flip 4-gyel, míg a nagyobb kijelzőt és erősebb hardvert kedvelők a Fold 4-et próbálhatják ki. Mindkét modell szépen legyűrte már a hajtogatós modellek kezdeti gyerekbetegségeit és az biztos, hogy sokan bámulják majd irigykedve őket, bárhol is jelenünk meg velük.

Salamon Károly kiemelte, hogy 2022-ben egyébként végre látható az is, hogy egyre több gyártó jelentet meg saját összehajtható kijelzős készülékeket, többek között az Oppo, a Xiaomi, a Realme vagy a Motorola: itt a fejlesztők kivárták, hogy a technológia kiforrja magát és leküzdje a gyermekbetegségeit, és most kezdik kipróbálni, milyen piaci igény mutatkozik a valamelyik irányba ki- és behajtható mobilokra.

Érdemes megemlíteni a Xiaomi Redmi Note 11-et, amely több független szakértő szerint is ellopta a show-t a nagyok elől abban a tekintetben, hogy jóval a csúcskategória árszintje alatt is kifejezetten erős és ügyes készüléket sikerült összeraknia a gyártónak. Oké, a külsején nincsenek csillivilli dizájnelemek, de a matt borítás így is elegáns, és ugyan a Qualcomm Snapdragon 680 rendszerchipje sem az idei legerősebb modell, mégis kifejezetten tempós működést biztosít. A négykamerás hátlapi egység is meglepően jól teljesít, ahogy nagyon szép a 6,43 hüvelykes, FHD+ felbontású kijelző is, amely 90Hz frissítésével használat közben is szemrevaló. Ha a jó tulajdonságait összevetjük azzal, hogy a prémium árszint töredékéért behúzható, sokak számára nem is lehet kérdés a választás.

Semmiképp sem hagyhatjuk ki az idén megjelent T Phone 5G készülékeket: ezek a Telekom sajátmárkás mobiljai, amelyek szeptember végén jelentek meg a magyar piacon. A két készüléket mi is megnéztük még a bejelentés előtt, és már akkor is látható volt a legfontosabb előnyük: a csúcs-, de még a középkategóriás átlagos árszint alatt kínálnak 5G-s adatkapcsolatot és egy sor olyan funkciót, amelyeket a legolcsóbb készülékekben általában nem találhatunk meg. A kifejezetten igényes külső kidolgozás is erősíti az összképet, így aztán azok, akiknek csak minimális összeg áll rendelkezésére, de mégis ideje lecserélnie a telefonját, a két T Phone 5G modell valamelyikében jóféle megoldásra találhatnak.

A készülék-páros egyébként a várakozásokat is felülmúló sikerrel debütált a magyar piacon: Salamon Károly szerint a berendelt mennyiségeket a piacra kerülés utáni első hónapban elkapkodták a vásárlók. Nem csoda ezek után, hogy várjuk a folytatást, de konkrétumokat persze még nem tudtunk kihúzni a szakértőből – annyit azért sejthetünk, hogy akinek tetszett az idei T Phone 5G felhozatal, 2023-ban sem marad újdonság nélkül.

1 hozzászólás

  1. Sok szó esett /viszonylag a SAMSUNGokról, azonban kevés az egyes tipusairól.
    Én az év utolsó napjaiban vásároltam 1 S galaxy A13 ast. Alig ismerem ki magam, hogy mit hol, hogyan? Évtizedekig NOKIAs voltam, jóval egyszerübb, kezelhetőbb -volt-. A hangsúly a volt.
    Lemaradt, kevésbé jó, miért húzott el a SAMSUNG? Melyik a 2022 egyik legjobb újdonsága, leg kezelhetőbb készüléke, mobilja? Ha nincs tele a zsebe az embernek, hogy döntsön? Ár, kinézet, nagyság, használhatóság, vélemények…?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét