Ne a tengerparton kapj észbe: így készülj digitálisan a nyaralásra

0

Manapság már nem csak törölközőt, strandpapucsot és fürdőruhát pakolunk az utazás előtt: a csomagba kerül a mobil, sokszor egy laptop, multimédiás kiegészítők és okoskütyük is. Emellett pedig oda kell figyelni, hogy hová indulunk, elérhetőek lesznek-e ott az általunk megszokott szolgáltatások. A 2023-as nyári előkészületekhez gyűjtöttünk fontos tippeket.

A szerencsésebbek már egy vagy több héten át tartó nyaralásukat tervezgetik, de ha ennyi nem is sikerül idén, pár napra, egy-egy hosszú hétvégére el lehet szakadni a mindennapos munkától. Ilyenkor persze jó előre érdemes felkészülni, hiszen sok mindenre lehet szükségünk a naptejtől a megfelelő ruházatig, de így a digitális kor közepén már egy sor olyan helyzetre is fel kell készülnünk, ami néhány évtizede még egyáltalán nem volt egyértelmű.

Kütyüket zsebre, csuklóra és táskába!

Az nagyjából senkinek nem lehet különleges információ, hogy a telefonunkat vigyük magunkkal. Ez még azoknak is hasznos, akik az utazás idejére szeretnék kiszakítani magukat a folyamatos digitális jelenlétből: a mobil segélykéréstől a navigáción át az élmények megörökítéséig sok minden egyébre jó lesz a szabadságon is. Viszont már itt álljunk meg néhány szóra! A mobil töltéséről természetesen ne feledkezzünk meg, de gondoljuk végig, milyenek lesznek a helyi feltételek. Ha például több napig leszünk sátorban, túraútvonalakon vagy akár a szabad ég alatt, érdemes jó előre feltölteni és elcsomagolni egy erős útitöltőt, amellyel fali csatlakozó híján is életben tarthatjuk a telefonunkat. Emellett maga a hálózati töltő sem feltétlenül elég akkor, ha olyan országba megyünk, ahol nem a Magyarországon megszokott csatlakozók várnak ránk a falban: erről előre tájékozódjunk, hiszen az utazás előtt még olcsón beszerezhetjük a megfelelő átalakítót (amit aztán az úticélunknál az élelmes boltok már komoly felárral adnak el a feledékenyeknek).

A telefon mellett hasznos lehet, ha magunkkal visszük az okosórát: ez akár azt is megkönnyítheti, hogy egy strandolásra vagy városnézésre ne kelljen a mobilt is magunkkal hurcolni. Erre az esetre olyan okosórát válasszunk, amely önmagában is képes hagyományos vagy eSIM segítségével telefonhívásokat, üzeneteket küldeni és fogadni, valamint navigációhoz, alapvető online szolgáltatásokhoz csatlakozni.

Ha kénytelenek vagyunk néha a nyaralás közben is megnézni a munkahelyi leveleket, esetleg gyorsan be kell segítenünk távolról valamilyen folyamatba, természetesen a laptop is elférhet a csomagban – ilyenkor beállíthatjuk, hogy a telefont wifi-hotspotként használjuk és a laptoppal a mobil internetkapcsolatát csapoljuk meg. A laptop egyébként szórakoztató központként is ideális, ha egy-egy esős napon a szálláson ragadunk, néhány sorozat-epizóddal vagy filmmel elüthetjük az időt. A hosszabb autóutakon pedig könnyen az első ülések háttámláira erősíthetünk egy-egy tabletet, amin a gyerekek nézhetik a kedvenc tartalmaikat.

Gondos előkészületek ismeretlen terepre

Ha esetleg olyan helyre indulunk, amelyet még nem ismerünk annyira, érdemes többek között a navigációt megkönnyíteni azzal, hogy már előre letöltjük az adott környék térképét. Ezt akár a Google Térképek is megengedi, és így képesek leszünk megtalálni az utat bárhová anélkül, hogy ott kéne internetet keresgélni. Ugyanígy bebiztosíthatjuk, hogy megértjük a helyieket és ők is megértenek minket még akkor is, ha nem beszéljük a célország nyelvét: a Google Fordító mobilappjában letölthetjük egy adott nyelv alapszintű adatbázisát, és így szintén nem kell majd internetkapcsolat a tolmácsoláshoz.

Arra is érdemes persze figyelni, hogy egy másik országban nem feltétlenül ugyanazokkal a feltételekkel tudjuk használni a hang- és adatszolgáltatásokat, mint otthon. Jó előre tájékozódjunk, hogy úticélunkra érvényesek-e az EU-s kedvezmények, valamint hogyan változnak az elérhető adatkeretek. A Telekomnál külön aloldalon láthatjuk az országok roaming-feltételeit és az elérhető adatjegyeket, amelyekkel bizonyos adatlimitekig extra díjak nélkül tudunk internetezni. Extra tipp, amely már nagyon sokaknak volt hasznos: ne csak a célországot vizsgáljuk meg ebben a tekintetben, hanem egy hosszabb, több országot érintő utazás előtt a köztes területeket is: hiába EU-s például Görögország, ha az odavezető úton például Szerbiában vagy Észak-Macedóniában használunk valamilyen adathálózatot, az bizony előzetes felkészülés nélkül nem várt költségeket jelenthet.

Hasznos útitársak

Az ajánló végére összegyűjtöttünk pár olyan mobilappot, amelyeknek nagy hasznát vehetjük a nyaralás során. Navigációtól a költségeken át az ingyenes hálózatok kereséséig sok mindenben segíthetünk magunkon, ha jó előre telepakoljuk a mobilunkat néhány ötletes segéddel.

Maps.me

Néha nem árt egy alternatíva a jól ismert alkalmazásokhoz, a Maps.me pedig egy egyre népszerűbb app a navigációhoz. Online és offline is használható, utóbbi esetben a legutóbbi online adatokat veszi alapul a tájékozódáshoz az OpenStreetMap-re épülve. Ez utóbbi azért nagyszerű, mert bárki szerkesztheti a térképet, tehát sokféle felhasználói információval találkozhatunk a megnézendő helyektől az elkerülendő éttermekig. Sokféle szolgáltatásra rákereshetünk a benzinkutaktól a pénzkiadó automatákig, ráadásul összekapcsolhatjuk az appot a Booking.com-mal is, tehát ha azon keresünk szállást, a találatok adatait a térképen is láthatjuk. Kiránduláshoz, túrázáshoz egyébként nemrég gyűjtöttünk össze speciálisan erre tervezett appokat, ha valaki ilyen célokkal indul nyaralni, érdemes ezt a cikket is átböngészni.

Trabee Pocket

A név ne tévesszen meg senkit, nem egy zsebre rakható Trabantról van szó, hanem egy fontos segítőtársról. Az appban ugyanis könnyen nyilvántarthatjuk az utazás alatti költéseinket, hogy könnyebben tartani tudjuk magunkat az előre betervezett kerethez. Van benne árfolyam-kalkulátor is, tehát forintban tervezett büdzsé esetén is pontosan láthatjuk, hogy állunk a kiadásokkal. Grafikus segédje azt is megmutatja, milyen megoszlásban szórjuk a kevéske pénzünket, tehát mondjuk túltoljuk-e a gasztronómiát az üzemanyag rovására.

Wifi Finder

Itt épp egy androidos megoldást emeltünk ki, de minden mobilos rendszerre találhatunk hasonló appokat. Ezek akkor hasznosak, ha nem szeretnénk a mobilnetes adatkeretünket fogyasztani, és ezért keresünk valamilyen ingyen használható wifi-hotspotot a környéken. A térképen ráadásul láthatjuk az adott hotspotok általános sebességtesztjeinek eredményét is, valamint láthatjuk, hogy hol csatlakozhatunk mindenféle beállítás nélkül, vagy épp jelszót kell kérnünk a helyiektől.

Hotel Tonight

Kifejezetten hasznos ez az app akkor, ha egy utazás során hirtelen szeretnénk szállást keresni, mondjuk azért, mert az előre lefoglalt hely valamiért nem szimpatikus, esetleg nem elérhető, vagy épp cél nélkül kószálva megtetszett egy adott környék és ott szeretnénk eltölteni néhány napot. A Hotel Tonight kifejezetten last minute, akciós ajánlatokra fókuszál, a szálláshelyekről alapvető adatokat is közöl, ráadásul elolvashatjuk mások véleményét is.

PackPoint

Ha még utazás előtt szeretnénk biztosak lenni abban, hogy minden olyasmit magunkkal viszünk, amire szükségünk lehet, a PackPoint kiváló segítőtárs. Az úticél kijelölése után ugyanis összeállít nekünk egy listát, mit érdemes oda elvinni. Ezt mi magunk is testre szabhatjuk konkrét “vinnivalók” hozzáadásával, vagy azzal, hogy előre kijelöljük, milyen aktivitásokat, tevékenységeket tervezünk a nyaralás alatt.

SoloTraveller

Egyedül utazni – a berögzült sztereotípiákkal ellentétben – egyáltalán nem ciki. Attól, hogy épp nincs kivel nyaralásra indulni, még bejárhatunk csomó érdekes helyet és váratlan kalandokban lehet részünk. A SoloTraveller abban segít, hogy kirándulásokat, programokat találjunk, másokhoz csapódhassunk, hozzánk hasonló utazókkal keressünk kapcsolatot. Még a költségeket is kordában tarthatjuk, mert lehetőség van például taxik megosztására olyanokkal, akik ugyanabba az irányba tartanak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét