Nagyfelbontású közvetítés a Balaton közepéről: ez történt a Kékszalag 2023 kulisszái mögött

0

Idén 55. alkalommal rendezték meg a Balaton ikonikus vitorlásversenyét. A Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2023 abban is különleges volt, hogy immár nem csak a partról készülhettek élő beszámolók, vagy felvett anyagokat közvetítettek a szervezők: a technológiai újdonságának, a Telekom 5G Campus Networknek köszönhetően a tó vizéről is villámgyorsan érkezett az élőkép.

1934-ben, amikor az első Balaton-kerülő versenyt bejelentették, még nem is gondoltak arra, hogyan lehet az eseményt közvetíteni azoknak, akik a partról, vagy akár az ország távoli részeiről kíváncsiak a fejleményekre. Azóta több szintet lépett a telekommunikáció, a rádió, tévé és a vezetékes internet mellé felzárkózott a mobilinternet, azon belül is már az 5G hálózat terjed. Ez pedig nem csak a villámgyors adatátvitelben jeleskedik, de olyan megbízható megoldásokra is lehetőséget ad, amelyek akár a parttól messzebb, a vízen haladó hajóktól is valós idejű, nagyfelbontású élőképeket eredményeznek. Így tehát idén az interneten is egyenes adásban, kiváló minőségben lehetett követni az eseményeket, hol az élboly hajóit, hol pedig a teljes mezőny résztvevőit megtekintve – az akció kellős közepéből.

De hogyan is valósulhatott meg mindez? Egyrészt kellett hozzá az, hogy a tó környezetében kiépüljön a Telekom 5G hálózata, valamint ezen belül a Campus Network nevű megoldás, amely az adatkommunikáció stabil és folyamatos meglétét garantálta. Fegyver Csaba, a Magyar Telekom stratégiai projektekért felelős vezetőjének segítségét kértük abban, hogy megvilágítsa a részleteket.

Privát hálózattal lesz valóban mindenkié a Kékszalag

“Az idei Kékszalag kiváló lehetőség volt arra, hogy nagyobb körben is bemutassuk a Telekom Campus Network szolgáltatását, amely egy üzleti szolgáltatás, de ahogy a verseny közvetítésének technológiai háttereként is bizonyított, sokrétű alkalmazási lehetőségei lehetnek, nem csak üzleti felhasználók számára ” – magyarázza Fegyver Csaba. “Ez a szolgáltatás alapvetően a 4G és 5G hálózatokat használja arra, hogy egy adott partner számára egy dedikált, biztonságos és gyors privát mobilhálózatot hozzon létre. Képzeljünk el mondjuk egy olyan raktárat, gyártóegységet, amelyben sok szenzor, intelligens gép kommunikál, valamint persze maguk a felhasználók is, és mindannyian igénylik a folyamatos, gyors kapcsolatot. Ha azonban mindezt publikus mobilneten teszik, lelassulhat a helyi hálózat, ha például az adott mobilcellára sok új felhasználó kapcsolódik. Az is fontos, hogy a nyilvános mobilhálózatoknál alapvetően egy szolgáltató sem garantál folyamatosan elérhető minimális le- és feltöltési sebességet. A dedikált hálózat azonban erre is megoldást jelent, hiszen a mobilinternet minden előnyét megtartva, elválasztja a gyártás által használt hálózatot minden más nyilvános hálózattól.”

Fegyver Csaba, Magyar Telekom

A Campus Network egy olyan módszerrel éri el a folyamatos, gyors és biztonságos lefedettséget, hogy a meglévő mobilhálózat kapacitásából leválaszt egy bizonyos százalékot, amelyet kifejezetten a partner privát hálózatának szentel. “Alapvetően arról van szó, hogy ha egy területen adott a teljes hálózat, ebből mi egy meghatározott szeletet leválasztunk és csak azoknak a dedikált SIM-kártyáknak tesszük elérhetővé, amelyek jogosultak a privát kapcsolatra, de a leválasztott szeletet más előfizetésekkel nem lehet használni, és a Campus SIM-kártyák csak a dedikált hálózatra fognak csatlakozni. Innentől kezdve garantált sávszélességet és rendelkezésre állást biztosít az így létrehozott hálózat: ez ráadásul akár elegendő arra is, hogy olyan nagy sűrűségű adatokat lehessen rajta forgalmazni, mint a Kékszalag versenyen a valós idejű, nagyfelbontású élő videóstream, amelyet itt a vízről, a versenyzők között cikázó motoros közvetítőhajókról kellett eljuttatni a partra, a központi stúdióba.”

A közvetítés így sokkal átfogóbbá és személyesebbé válhatott, hiszen a korábbi lehetőségekkel leginkább az élmezőnyre, a győzelemre esélyes hajókra lehetett koncentrálni, a közvetítőhajókról küldött streamek azonban mindenhová bepillantást engedtek. „Minden eddiginél nagyobb élményt nyújtott például, hogy élőben követhettük a Raffica és a Nanushka borulását. A verseny jelmondata így hangzik: a Kékszalag mindenkié. Ez korábban arra vonatkozott, hogy bárkinek lehetősége van indulni a megfelelő feltételek mellett, de az idei közvetítési újdonságok kibővítik ezt a szlogent. Azzal, hogy az élboly mellett az élőképet adó kamerák ott lehettek a hátrébb hajózók között is, megmutatva az izgalmas helyzeteket, a győzelem helyett az út megtételének öröméért indulókat, vagy akár az eleve esélytelenül, de vidáman és kitartóan dolgozó utolsókat is, valóban átfogóan mutathatták be, miről szól ez a verseny, és milyen érzés lehet a sűrűjében lenni.”

Nem csak a parton száguldanak az adatok

Már a verseny előtti éles teszt során kiderült, hogy a rendszer kiválóan működik. Ez egyrészt azt mutatta meg, hogy a nyárra bekapcsolt 5G-tornyok megbízhatóan teszik a dolgukat, valamint azt, hogy a Campus Network “mozgásban” is képes megvalósítani a leválasztott privát mobilhálózatot. “A teszt során végigmentünk a verseny tervezett útvonalán, és sikerült megszakadás nélkül, hat és fél órán keresztül streamelnünk. Úgy vélem, ebben a tekintetben a világ élvonalában vagyunk, ami az átlagosnál is komolyabb felkészülést igényelt. Egyrészt a tornyokat úgy kellett hangolnunk, hogy nem csak a parton, hanem a vízről is akadásmentes adatforgalomra legyünk képesek. Másrészt a verseny különleges körülményeket jelentett a Campus Network számára is, hiszen nem egy adott területen, stabilan létesített privát hálózatról volt szó, hanem egy olyan megoldásról, ahol celláról cellára vándorolnak a kapcsolódó felhasználók, és az egyes celláknak folyamatosan kellett átvennie és azonosítania az érintett SIM-eket, valamint dinamikusan kezelni a leválasztandó hálózati szeleteket.”

A verseny közvetítése természetesen csak egy lépcsőfoka volt a Telekom 5G-fejlesztéseinek, hiszen a Balaton környékén eddig is elérhető a megfelelő díjcsomagokban és az erre képes készülékeknél az 5G technológia a Kékszalag utolsó célba érő hajója után is megmarad, kiszolgálva a nyaralók igényeit. “A Campus Network dinamikus megoldása már a verseny alatt is biztosította azt, hogy amikor a közvetítő hajók kiléptek egy adott cella hatásköréből, akkor az ottani kapacitás száz százalékban visszakerült a publikus hálózathoz.

A Balaton mellett többek között a Velencei-tó, a Tisza-tó, valamint számos vidéki város környékén már elérhető az 5G hálózatunk, ezáltal nyár elején elértük a kültéri 60%-os lakosságszám-arányos lefedettséget, aminek köszönhetően egyre több 5G-képes készülékkel rendelkező ügyfelünk használhatja a legkorszerűbb és leggyorsabb hálózatot.”

A látványos bemutató utóélete

Fegyver Csaba szerint a Kékszalag 2023 élő közvetítése hatásos demonstráció, de ez csak a kezdet. “Ahogy lakossági szinten, úgy az üzleti szegmensben is azt érzem, hogy még csak a felszínt kapargatjuk, az 5G-hálózatra épülve még nagyon sok fejlődési lehetőséget látok. Ez a hálózat minden szempontból, tehát nem csak a sebességét, hanem akár a válaszidejét, vagy épp az egyidejű felhasználók kezelését tekintve még nagyon sokra lesz képes. Már egy ilyen élő közvetítés is jól megmutatta az erejét, de a későbbiekben – olyan megoldásokkal segítve, mint a Campus Network – akár teljes üzemek automatizált gyártását is rá lehet bízni.”

A Campus Networkre pedig hamarosan olyan feladatok várnak, amelyek szintén nagyobb közönséget szolgálnak ki. “Többek között a Sziget szervezőivel kötöttünk olyan hosszú távú megállapodást, amely szerint a fesztiválon és kapcsolódó rendezvényein vetjük be a privát hálózati megoldásunkat. Ennek egyik első bemutatója a Balaton Soundon volt, itt már a rendezvény összes fizetési rendszere a Telekom 4G/5G hálózatán és a Campus Networkön kommunikált. Itt nem annyira a nagy sávszélesség a fontos, hanem a folyamatos rendelkezésre állás és a nagy felhasználószám kezelése, hiszen itt a fizető terminálok adatait kell megbízhatóan és biztonságosan továbbítani. Ezt többek között egy olyan redundáns rendszerrel tudjuk biztosítani, ahol akár egy hálózati elem kiesése esetén is azonnal átveszi a feladatát egy másik, tehát sem a partner, sem a fizető ügyfél nem vesz észre semmilyen fennakadást.”

A Kékszalag 2023 online közvetítése mindenesetre parádésan működött, és ha a verseny indulását a viharveszély miatt néhány órával el is kellett halasztani, a Telekom szakemberei nem tartottak attól, hogy szél vagy eső bármilyen módon befolyásolhatja az élő adást. “Természetesen az időjárás a rádiós hálózatokra is hatással van, de felkészültünk mindenre, a rendszer elemeiben bőven volt tartalék arra az esetre is, ha extrém időjárási körülményekkel kell számolni” – összegzi a szakember. A vitorlásversenyt egyébként minden eddiginél jobb idővel, 5 óra 3 perc 56 másodperccel a Fifty-fifty hajó nyerte, az ezüstérmes az RSM, harmadik helyen pedig a Prospex-Delta végzett. A sebesség tehát a versenyt is jellemezte – ahogy a közvetítés is minden eddiginél gyorsabb és fejlettebb adatkommunikációval zajlott.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét