Zárt hálózattal a nyitott fesztiválokért

0

Új szerepkörben mutatkozott be a Magyar Telekom és a T-Systems dedikált mobilhálózata, a Campus Network: az idáig főként ipari alkalmazások után több hazai fesztiválon kapcsolták be, hogy még a legnagyobb publikus adatforgalom mellett is zökkenőmentes legyen az események fizetési rendszere.

Amikor manapság valaki egy nagyobb lélegzetű fesztiválra, vagy akár csak egy közepesnél ismertebb előadó koncertjére látogat el, gyakran veheti észre, hogy az adott mobilcella egy idő után csak akadozva, csigalassúsággal tudja kiszolgálni az adatforgalmi igényeit. Ez nem csoda, hiszen mindenki egyszerre tölti fel videóit és fotóit, chatel, vagy akár élőben próbál közvetíteni. Ilyenkor persze önmagában az is fejfájást okoz, hogy épp a mi Insta-sztorinknak már nem jut elég sávszélesség, de még komolyabb gond az, ha a rendezvényen működő pénztárgépek és egyéb, adatkapcsolatot igénylő kiszolgáló eszközök emiatt hasalnak el, és hiába állunk sorba egy hűsítő sörért, vagy épp az előadó legutóbbi lemezének grafikájával díszített csecsebecsékért.

Egy tavalyi éles teszt után idén már három fesztivál, az EFOTT, a Sziget és a Strand használhatott egy előremutató megoldást, amelyről már egy éve írtunk, ám akkor még kifejezetten ipari és nagyvállalati szempontból jártuk körül a hasznosságát. A Campus Network legfrissebb sikeréről Veress Sándor, a T-Systems üzletfejlesztési szakértőjét kérdeztük.

Felszeletelt hálózat

“Az általad felsorolt fesztiválokon a konkrét feladatot az jelentette, hogy az ottani fizetési szolgáltatást, a Festipay-t használó terminálok számára folyamatosan rendelkezésre álló, gyors adatkapcsolatot biztosítsunk még akkor is, ha a területen hihetetlenül sokan forgalmaznak adatot, amely összességében akár el is lehetetlenítheti a tranzakciók lebonyolítását” – magyarázza Veress Sándor. “Egy ilyen esemény átlagosan 7-10 napos, beleértve a helyi infrastruktúra beindítását és a szükséges eszközök telepítését, beállítását, majd elbontását. A lefedendő terület 1-2 négyzetkilométer, de a helyzetet bonyolítja, hogy az ott működő terminálok lehetnek egymástól akár több száz méterre, de az is előfordul, hogy száz négyzetméteren belül 50 darab működik. Szintén elvárás, hogy a rendszer flexibilis legyen, tehát egy terminált akár a fesztiválon belül teljesen más helyre is át lehessen mozgatni úgy, hogy azonnal működésre képes legyen. És persze tudjuk, hogy egy ilyen rendezvényen minden megtörténhet, jöhet szél, eső, por, vihar vagy épp hőség, ezért azt is biztosítanunk kell, hogy a hálózat minden körülmények között megbízható maradjon.”

Veress Sándor, T-Systems

A Campus Network pont azzal szolgálja a fenti igényeket, hogy a meglévő hálózati infrastruktúrán belül elkülönít egy olyan dedikált hálózatot, amelyet kizárólag az erre jogosult eszközök használhatnak: ezáltal gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy egy átlagos nap délelőttjén lézengenek a fesztivál látogatói vagy a sztárfellépőre érkező nézőcsúcs miatt a publikus sávszélesség minden bitje foglalt.

Veress Sándor röviden összefoglalta, mit is tud az alkalmazott megoldás és miért emellett döntöttek: “A Campus Network a meglévő adathálózatból választ le egy olyan, teljesen különálló részt, amely teljesen függetlenné tehető a publikustól, ezáltal bármilyen terhelés is tapasztalható, az elkülönített szegmensben ez nem érezhető, és például akkor is gyorsan kommunikálhatnak a rendezvényen működő terminálok, amikor hagyományos esetben a közönség teljesen lehetetlenné tenné ezt. A probléma megoldására először az úgynevezett NBIoT technológiára mutatkozott igény, de hamar bebizonyosodott, hogy az ipari és nagyvállalati területre célzó Campus Network erre a feladatra egy sokkal jobb megoldás, egyrészt amiatt, hogy meglevő infrastruktúrára alapozva is működtethető, tehát alapesetben akár nem is szükséges új bázisállomás telepítése. Másrészt pedig az elkülönített hálózati szegmens nagysága dinamikusan változtatható, így akár menet közben növelhető a terminálok igényei szerint, vagy csökkenthető, ha a fizetési rendszer épp kevesebbel is beéri, de a látogatóknak jól jöhet egy kicsivel több sávszélesség.”

Az idén alkalmazott módszer már egy 5G-alapú technológia, a network slicing, avagy hálózatszeletelés előszobája, Veress Sándor szerint a Telekom és a T-Systems által kivitelezett megoldáshoz hasonlót a gyakorlatban még nemzetközi szinten sem alkalmaztak ilyen környezetben. “Egyes gyártók már rendelkeznek a saját területükhöz tartozó építőkockákkal, a Campus Network azonban egy olyan megoldás, ahol a gyártói rendszereket gondoltuk újra a nulláról, új architektúrát és így új szolgáltatási lehetőségeket kínálva.”

Ugyan a megoldás teljes egészében működtethető meglévő hálózaton is, a “két T” a fesztiválok nagyságára és fontosságára való tekintettel további bázisállomásokat is telepítettek. A privát hálózathoz csatlakozó eszközök speciális, új típusú SIM-kártyákat kaptak (természetesen nem mindegyik pénztárgép, hanem inkább az ezekhez kapcsolódó routerek), és így lehetett biztosítani azt is, hogy ezek megfelelő jogosultsággal rendelkezzenek a Campus Network használatához.

Virtuális söröktől a hatalmas fesztiválokig

Az első megbeszélések után, amikor a Festipay képviselői felvázolták az igényeket, a hálózati infrastruktúrát biztosító Telekom és az integrátor T-Systems olyan demó rendszerekkel kezdett kísérletezni, amelyekben emulálták a fizető terminálokat és a várható feladatokat – például virtuális söröket vásároltak, vagy épp számlákat sztornóztak, és azt nézték meg, hogy a fizetési folyamatok minden eleme biztonságosan, gyorsan végrehajtható-e mindenféle körülmények között. “Folyamatosan tudtuk meg az ügyféltől, milyen terhelésre, hány terminálra, mekkora tranzakció- és adatmennyiségre számíthatunk, így kellett szépen felépíteni a végleges megoldást.”

Forrás. Festipay

Eközben az is kiderült, hogy a Campus Network “talált” egy új felhasználási területet, hiszen a megoldás bevezetésekor mindenki arra várt, hogy majd főleg ipari területeken lesz rá igény, például IoT rendszerek, önvezető autók, zárt logisztikai műveletek automatizálásának adathálózataként. Ez azóta el is indult, de az élet azóta megmutatta, hogy a tervezetteknél tágabb körben is alkalmazható ez az innovatív technológia, amikor publikusan, nagy tömegben használt hálózatról kell leválasztani privát hálózatot, amelyben garantált sávszélességet kell biztosítani a dedikált eszközöknek.

“Ez is azt bizonyítja, hogy az élet más területeihez hasonlóan sokkal célravezetőbb egy valós problémára megtalálni a legjobb válaszokat, még akkor is, ha az ügyfél mondjuk egy számára vonzónak tűnő technológiai igénnyel keres meg minket” – foglalja össze Veress Sándor. “A Festipay és a fesztiválok üzemeltetői eredetileg NBIoT alapú megoldást kértek tőlünk, és a konzultatív egyeztetések során derült ki, hogy az általuk felvázolt kérdésekre sokkal jobb és rugalmasabb válaszunk is van. Ha azt nézzük, hogy egy adott terminál csupán elenyésző mennyiségű adatforgalmat bonyolít, az NBIoT alkalmas lehet a feladatra, de itt tömegében kellett kezelni az eszközöket, ráadásul a Campus Network emellé több előnyt is behozott a dinamikus skálázástól a meglévő infrastruktúra használatáig.”

A rendszer mindhárom fesztivál teljes ideje alatt kitűnőre vizsgázott. Az üzemeltetők végig nyomon tudták követni a leterheltséget, mind a publikus, mind pedig a leválasztott privát hálózat tekintetében és azonnal tudták szabályozni ezeket, ha igény adódott erre. A legkomolyabb adatforgalom talán a Justin Bieber-koncert lehetett, ekkor látszott, hogy aki él és mozog, az fotók, videók és élő adások tömegét lövi az éterbe, de a fizetési rendszer még emellett is zökkenőmentesen üzemelt.

“Egyébként az is egy jó visszaigazolás, hogy az egyik ügyfelünk egy későbbi, máshol megrendezett rendezvényén a Campus Network nélkül működtetett fizetési megoldás esetében már érezhető volt a dedikált hálózatierőforrás hiánya, a terminálok és a közönség növekvő együttes mobiladatforgalma miatt.”  – jegyezte meg Veress Sándor.

A Campus Network ezen a területen sem áll meg: a terv az, hogy a jövőben a fesztiváloknak és hasonló rendezvényeknek ne csak a fizetési rendszere, hanem egyéb elemei is a privát hálózaton működjenek, például a biztonsági kamerák, beléptetőrendszerek és egyéb, kiemelt fontosságú megoldások. Ha ezek mind egy különálló, dinamikusan szabályozható hálózaton kommunikálnak majd, az láthatatlanul segíti azt, hogy a fesztiválozók minden szinten kényelemben és biztonságban szórakozhassanak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét