Oké, hogy 5G, de mivel?

0

Gőzerővel zajlik az 5G-képes készülékek beszerzése, de azt is fontos látni, hogy az új hálózati technológiát a közeli jövőben már nem elsősorban okostelefonokkal fogjuk használni” – mondja a Pont.Most blognak Salamon Károly device specialist.

A napokban elindult a Telekom 5G-szolgáltatása – a hálózat azonban nem sokat ér azt használni képes okoseszközök nélkül. Milyen 5G-képes készülékek szerepelnek a Telekom kínálatában?

– Jelenleg két okostelefonnal lehet nálunk igénybe venni az 5G-szolgáltatást, az LG V50-nel és a Huawei Mate 20X 5G-vel. Nem árulok el nagy titkot azzal sem, hogy a Samsung is a látóterünkben van – több készülékkel is. Ezek a telefonok, a Galaxy Note 10 plus 5G és az S20 5G már elérhetőek a kínálatunkban, de az új hálózatot csak egy szoftverfrissítés után, várhatóan májusban tudják majd használni.

Salamon Károly
Salamon Károly

Ha csak egy frissítésről van szó, miért nem kapják meg a készülékek azonnal?

– Ez a gyártón múlik. Minden gyártónak megvan a maga belső szabályzata, hogyan végzi el a teszteket. Ez a Samsung esetében nagyon szigorú, mert csak tökéletes hardvert, szoftvert engednek ki a kezeik közül, hogy az ügyfelek ne találkozhassanak semmilyen, a használatot gátló tényezővel. E tekintetben a Samsung és a Telekom álláspontja, értékrendje megegyezik. A kereskedelmi hálózatunk szinte semmiben nem különbözik a már régóta működő teszthálózattól, így a gyakorlatban arra számítunk, hogy korábban, a teszthálózaton végzett tesztek megkönnyítik az újabb készülék szoftver bevezetését. Szerencsétlen fejlemény, hogy időközben az egész világon elterjedt a koronavírus-járvány, így ez nem könnyíti meg, hogy a külföldi mérnökök elvégezhessék a megfelelő teszteket. De ami késik, nem múlik, és közösen együttműködve erre is találunk, találtunk már megoldást

A gyártó tesztjein kívül mitől függ, hogy milyen készülékek kerülhetnek be a kínálatba?

– Egy meglehetősen bonyolult feltételrendszer szabályozza, mely gyártók mely készülékei jöhetnek szóba. Ezeket a feltételeket a DT írja elő, és elsősorban műszaki paraméterekre és beállítási lehetőségekre vonatkoznak. Ezen túl, az adott gyártónak szerződéses partnerré is kell válnia, ami azt jelenti, hogy vállalnia kell egy sor, európai piaci szabályozásból fakadó kötelezettséget. A szerzői jogi jutalékok rendszerére például az EU-ban más szabályok vonatkoznak, mint Ázsiában, így az adott cégnek köteleznie kell magát arra, hogy ezeknek eleget fog tenni. Ha minden feltétel teljesült, akkor következik a gyártó úgynevezett „white label” tesztje, vagyis az a mérés, melynek során validálják a készüléket az adott hálózaton. Csak ezt követően gyulladhat ki a zöld lámpa.

Az eddigi 5G-képes készülékek – áruk alapján – mind a felső kategóriába tartoznak. Mikor válik szélesebb körben is elérhetővé az 5G-technológia?

– Most még a bevezetés idejében járunk. Látni kell, hogy egyelőre nem csak az okostelefon-piacon, de az 5G által érintett többi gazdasági területen is keresik a legizgalmasabb, legjobb alkalmazási lehetőségeket. Az új hálózat egy olyan kapu, ami mögött eddig ismeretlen, zömében még nem is létező technológiák várnak ránk. A kereskedelmi szolgáltatás elindítása egy fontos mérföldkő volt; innentől egyre gyorsul majd a folyamat, hiszen a gyártóknak is ez az érdekük. Az ősz elején már várható, hogy megjelennek a középkategóriás 5G-képes telefonok, a jövő év végére pedig valószínűleg annyira lecserélődik a kínálat, hogy mást nem is nagyon lehet majd kapni.

Az 5G technológiai lehetőségeit ugyanakkor nem elsősorban az okostelefonok fogják kihasználni. Látóhatáron vannak már a kifejezetten erre fejlesztett készülékek, headsetek?

– Az egyértelműen látszik, hogy a gyártók óriási energiát fektetnek a különböző viselhető okoseszközök fejlesztésébe. Az 5G ezeknél a készülékeknél többek között azért rendkívül fontos, mert így megoldható, hogy a nehéz, bonyolult számításokat ne maga az eszköz végezze. Elég egy 5G-s hálózati egység mondjuk egy szemüveg szárába építve, így a számítási műveleteket már „ki lehet szervezni” egy távoli, nagy teljesítményű központnak; maga a szemüveg csak a megjelenítője lesz a végeredményként kapott adatoknak. Úgy látjuk, ez a technológia már tényleg a küszöbön áll, és kopogtat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét