Önmagunkkal összezárva: lelki egyensúly karanténban

0

Újabb adással bővült a Magenta Podcast: az online rádióműsorban most a koronavírus egyik közvetett, de igen fontos hatásáról esik szó.

Az előző epizód résztvevői arról beszélgettek, hogyan oldják meg a családok a digitális oktatást és a szabadidő eltöltését a koronavírus, és az ezzel járó kijárási korlátozások idején. A mostani adásban beszélgetők abban segítenek, hogy családi állapottól függetlenül, ki-ki a saját egyéni helyzetében hogyan őrizheti meg mentális egészségét a bezártságban. Kinek milyen nehézségekkel kell szembenéznie? Aki például teljesen egyedül él, bizonytalanságot, szorongást érezhet. Párkapcsolatban élők pedig talán sosem töltöttek még ennyi időt együtt, ez pedig új konfliktusokat is felszínre hozhat. Szintén fontos, hogy az idősek izolációja fokozódhat, ha nem használják jól a digitális teret.

Könyökünkön jön már ki a sok általános jótanács arról, hogy legyen napirendünk, sportoljunk, együnk egészségesen, figyeljünk egymásra. Könnyű mondani, de nehéz csinálni. Emiatt pedig zavart érezhetünk, elégedetlenek lehetünk magunkkal. Ráadásul miközben az izoláció a fizikai térben lakásunkra korlátoz minket, a virtuális térből ezer helyről ömlik ránk az információ, ezer eszközön keresnek bennünket – így nagyjából soha nem tudunk elcsendesedni. A hab a tortán pedig az, hogy nem tudjuk, ez az egész állapot meddig tart.

Mi jelenthet megfelelő mentális ellensúlyt a fizikai bezártság mellett? A Magenta Podcast koronavírus-járványhoz kapcsolódó, negyedik különkiadásában ezekre a kérdésekre keresik a választ. Most pedig jöjjenek a vendégek! Soponyai-Nagy Krisztina pszichológus, akit arról kérdeznek, mivel tehetünk saját jólétünkért és miért fontos, hogy figyeljünk egymásra is. Márky Ádám mindfulness coach praktikus tanácsokkal lát el mindenkit, tippet ad például ahhoz, hogyan segíthet a relaxáció. A fizikai bezártságból pedig a léleknek és az elmének mutat kiutat Ott Anna, aki kapcsolódó könyveket ajánl.

A Magenta Podcast legfrissebb adása itt is meghallgatható, valamint a népszerű streaming felületeken is elérhető.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét