Okosvilág: hogyan válassz okosórát?

0

Ahogy manapság már a telefon sem csak szóbeli kommunikációra jó, úgy az órákon sem csak az időt nézhetjük meg. Ma már valóság Michael Knight okos karperece, sőt még annál is többet tudnak a legújabb csuklóravalók.

A Knight Rider sorozatot annak idején kigúvadt szemekkel néztük, és nem csak a beszélő autó miatt. A vonalas és fülkés telefonok korában még David Hasselhoff limitált színészi kvalitásait is feledtette az, ahogy az órájába beszélve hívta magához a K.I.T.T. nevű járművet, vagy épp megtervezte az útvonalat. Bár akkor még tényleg a sci-fi kategóriába tartozott egy ilyen kiegészítő, 2023-ban már könnyen és akár olcsón is beszerezhető egy olyan okosóra, amely a sorozatban elképzeltnél is sokkal többet tud.

Bumfordi ősöktől a stílusos mindentudókig

Az okosóra első valódi ősének egy 2000-ben bemutatott eszköz tekinthető, amelyet egy Steve Mann nevű fejlesztő készített: ez a Linuxot futtató kütyü azonban még inkább csak koncepciónak számított, hiszen sem a kinézete, sem az akkuideje nem volt a való életre szabható, és funkciók terén sem eresztették túl bő lére. 12 évet kellett várni az első igazán közérdeklődésre számot tartó okosóra megjelenésére: a Pebble első szériája a Kickstarter egyik legkorábbi sikertörténete volt, egy hónap alatt több mint 10 millió dollárt kalapoztak össze a készítők. Pedig azért még ez a modell sem volt mini mindenes: az apró, négyszögletes óra 1,26 hüvelykes (körülbelül 3,2 centis) átmérőjű monokróm kijelzőt kapott, mindössze 144 x 168 képpontos felbontással, és azért sikerült már viszonylag sokáig működnie egy feltöltéssel, mert a megjelenítő az e-olvasókban használt e-ink technológiát használta. Cserében viszont még nem tudott sokat a Pebble, inkább a mobilokhoz kapcsolódó kiegészítőnek számított, ami ránk csipogott, ha érkezett egy üzenetünk vagy közeledett egy határidőnk a naptárban.

Az első Pebble még alig tudott valamit a mai okosórákhoz képest, de már ez is óriási sikert könyvelhetett el

Az első sikeren felbuzdulva aztán egyre nagyobb techcégek ugrottak rá az okosórás lehetőségekre, 2013-ban először a Samsung és a Sony mutatott be saját készüléket, majd 2014-ben jött az első Apple Watch is. Eközben pedig a Google az Androidhoz hasonló rendszert és ökoszisztémát teremtett a gyártók számára az Android Wear-rel, amelyet később Wear OS néven folytattak.

Mit tud egy mai okosóra?

A mai okosóra-választék tagjai már jóval kifinomultabbak az első generációknál. A fejlesztések egy része a funkcionalitás kiterjesztését szolgálja: saját szenzorok, megnövelt kijelző, érintés- és gesztusalapú vezérlés érkezett a friss modellekbe, ezáltal már akár térképet is nézegethetünk a csuklónkon, de játékokra, zenehallgatásra is lehetőség nyílik. Szép lassan megjelentek olyan órák is, amelyek már “alanyi jogon” is képesek mobilhálózatra csatlakozni saját (többnyire virtuális) SIM segítségével, ezáltal már azt is megtehetjük, hogy kisebb sétákra, strandra, bevásárlásra nem visszük magunkkal a telefonunkat, hiszen minden szükséges funkciót elérünk az órával is.

A csuklón hordott kütyük egyik fontos területe az egészség megőrzése. Érzékelőik és a kapcsolódó speciális appok segítségével egyrészt amolyan személyi edzőként működnek, figyelik a mozgásunkat, számolják az így elégetett kalóriákat, de modelltől függően akár automatikusan felismerik, épp milyen típusú mozgást végzünk és tanácsot is adhatnak a hatékonyság növeléséhez. Másrészt figyelnek a mindennapok rohanása közepette is arra, hogy az életfunkcióink mit árulnak el rólunk: a pulzus, véroxigénszint, EKG és egyéb faktorok követésével a legmodernebb típusok már arra is képesek, hogy előre figyelmeztessenek valamilyen komolyabb problémára, illetve az így gyűjtött adatokat rendezett formában továbbítani tudjuk az orvosunknak.

Az Apple okosórái a tech-divat irányából közelítenek – természetesen egy sor hasznos tulajdonsággal

Egyes modelleken elérhetők olyan segédek is, mint az automatikus segélyhívás abban az esetben, ha az óra szenzorai úgy érzékelik, ütközés vagy zuhanás történt, de bizonyos típusokon elérhető az egyetlen gombnyomással megoldható segélyhívás is.

Nem csak okos, divatos is

Az okosórák gyártói általában kétféle utat választanak az újdonságok fejlesztésekor. Az egyik vonal egyértelműen tech-kütyüként definiálja az eszközök külsejét is, ilyen például az Apple Watch. A lekerekített négyzetes kialakítás azt sugallja, hogy az óra viselője a lehető legmodernebb életstílus képviselője, de persze a különféle szíjak alkalmazásával mindenki testre szabhatja a kinézetet. Mások azonban inkább arra törekednek, hogy az okosórák megjelenése a klasszikus óra-formát kövesse, így a legelegánsabbtól a sportosig úgy hordhatjuk őket, hogy a felhasználói felület (tehát tulajdonképpen a virtuális számlap) változtatásával bármilyen környezethez alkalmazkodni tudjunk.

Más gyártók a klasszikus óra-formában hisznek, de ettől még legalább olyan okosak az eszközeik

Okosóra light: a fitneszkarperecek

Van, aki már nem igazán szeretne folyamatosan órát hordani a csuklóján – lássuk be, hogy ettől sokan elszoktak a mobil-korszakban, amikor az időt könnyedén megnézhették a telefon kijelzőjén is. Míg egyesek az okosórák megérkezése után visszatértek az óraviselők táborába, másoknak már nem kell az az érzés, hogy folyamatosan a csuklójukon viselnek valamit.

Nekik tökéletes választás lehet az egyre többek által piacra dobott okoskarperecek valamelyike. Ezek általában alapvető okosórás funkciókkal is rendelkeznek, de főleg a mozgáskövetésre, lépésszámlálásra, a lefutott vagy leúszott távolság regisztrálására használatosak, miközben akár csak annyi helyet foglalnak az ember karján, mint egy laposabb karkötő vagy egy csuklóra húzott hajgumi. Ezeket könnyedén fel- és levehetjük úgy is, ha csak edzés vagy kirándulás idejére szeretnénk használni.

Van új a kéz alatt

Manapság az okosórák és okoskarperecek piaca virágzik: már a klasszikus óragyártók egy része is elkezdte kiadni saját okos modelljeit, de a kategória igazi királyai a mobilgyártók. Nem is csoda, hogy sokszor új telefonokkal akciósan összepárosítva is belefuthatunk kiváló akciókba, ráadásul sok esetben érdemes valóban úgy választani okosórát, hogy a mobilunkkal megegyező gyártótól származzon, mert így a lehető legnagyobb kompatibilitást kapjuk a két eszköz között. És ahogy egy telefonon is kis túlzással már csak egyfajta hagyományőrző funkció a telefonálás a fényképezés, videózás, játék és közösségi appok mellett, úgy az okosórák is egyre többet tudnak – na meg, “mellesleg” az időt is mutatják.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét