Robotoktól az 5G-ig: az idei CES legfontosabb trendjei

0

Las Vegasban ismét megrendezték a tech-világ hagyományos évnyitóját, és a sok ezernyi bemutatott újdonságot elemezve jól látszik, melyek idén a slágerterületek.

Először 53 éve, 1967-ben rendezték meg a Consumer Electronic Show-t, de 2002-től vált minden évben megtartott kiállítássá. Az eseményre minden év legelső napjaiban kerül sor, és a technológiai gyártók legtöbbje egyértelműen rá is ugrik erre a lehetőségre, hogy megmutassa az aktuális évre tervezett újdonságait. Épp ezért is érdemes figyelni a Las Vegasból ilyenkor érkező híreket, mert nagy eséllyel itt bukkannak fel először az évet meghatározó új tech-trendek, a divattá váló megoldások, fontos frissítések. Természetesen idén is megjelent egy csomó olyan újdonság, amely valami korábban is meglévő eszköz vagy szolgáltatás új, fejlesztett változata, de kissé feljebbről nézve akadt néhány olyan terület, amely et általánosságban is érdemes megemlíteni, mint trend-útjelzőt.

Robotok és virtuális segédek minden mennyiségben

Az idei CES-en nehéz volt úgy sétálni a pavilonok és kiállítóterek között, hogy lépten-nyomon ne essünk át valamilyen roboton, virtuális asszisztensen vagy hasonló megoldáson. Ez persze még nem azt jelenti, hogy C3PO és R2D2 modellek rohangásznak a folyosókon, de a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás legújabb fejlesztéseit egyre többen építik be valami olyan eszközbe, amely túlmutat a csak hangban megjelenő segédeken.

A legnépszerűbb kategória a különféle ügyfélszolgálatokon, hotelek recepcióin és egyéb hasonló helyeken használható virtuális segéd , amelynek tudása már nem csak odáig terjed, hogy “nyomja meg a 3-as gombot, ha…”, hanem érti a komplex kérdéseket, felfogja a hagyományosan használt, ragozott élő beszédet és ehhez képest szintén normál beszédstílusban fogalmazva válaszol. Ennek fő előnye az, hogy már azok sem fognak idegenkedni az ilyen “robotinasoktól”, akik technológiai szinten nem számítanak képzettnek. Az egyik legérdekesebb ilyen fejlesztés a Samsung egyik leányvállalata, a STAR Labs által fejlesztett NEON, amelyet nemes egyszerűséggel virtuális humánnak neveztek el. A valós személyek testéről és arcairól készült felvételeket használó technológiában a kijelzőn megjelenő virtuális asszisztensek valóban emberi külsővel, igazi gesztusokkal és arckifejezésekkel reagálnak, ami sok szituációban emelheti új szintre az MI-technológia lakossági felhasználását.

Hatalmas tévék

Bár még szinte a 4K-hoz is alig szoktunk hozzá, a legnagyobb gyártók már 8K felbontású készülékeket hoztak Las Vegasba. A hihetetlen részletesség mellé természetesen különféle extrák is járnak a HDR-től egészen a kisebb felbontású tartalmak felskálázásáig. Bár az óriástévék egy része még elég borsos áron kerül a boltokba, most indul el az a folyamat, amikor a 8K-s eszközök szép lassan árban is elkezdenek a megfizethető(bb) kategóriába csúszni.

Izgalmas és igazán kellemes extrának látszik a a Dolby Vision HDR formátum kiterjesztéseként bemutatkozó Dolby Vision IQ, ami a szoba fényerejéhez mérten automatikusan állítja a képet, jobban elkülöníthetővé teszi a sötétebb jelenetekben is a részleteket, hogy egyetlen óriási, éjszakai csatajelenetről se maradjunk le. Emellett egy olyan tévé is bemutatkozott, amely már 90 fokban elforgatható, így ha mobilról tükrözünk rá valamilyen tartalmat, azt függőleges állásban is megtekinthetjük, mintha csak egy óriási telefon képernyőjét néznénk.

Origami és kijelzőhalmozás

A tavaly bemutatott első hajtogatható kijelzős mobilok után idén már laptop kategóriába is átköltözött a technológia, a Lenovo ThinkPad X1 Fold pedig szinte biztosan csak első a sorban, hiszen már az Intel is bemutatta hajtogatós koncepcióját, amelyet valószínűleg több gyártó átvesz majd. Egy ilyen eszközön az alsó részen sem billentyűzet található (ez inkább lecsatolható változatban érkezik), hanem a felső kijelző terjeszkedik tovább ide, és teljes kihajtás esetén egy óriásképernyős tabletté alakul. Ezzel egyrészt megoldható, hogy egy nagyképernyős eszközt kompakt méretben vihessünk magunkkal bárhová, de használni is sokkal többféle módon tudjuk. Képzeljük csak el, milyen az, amikor mondjuk a kijelző felső részén megy egy videókonferencia, mi pedig az érintőtollal az alsó részen kézírással jegyzetelünk.

További kijelzős technológiák is érdekesek voltak. Ezek egyike az ASUS által már tavaly bemutatott dupla kijelzős laptop nyomán érkező több újdonság, ezeken ugyan nem egybefüggő módon, de a notebook alsó részén a billentyűzet fölött is találunk teljes értékű érintőkijelzőt, amelyre vagy kiterjesztjük a felsőn látottakat, vagy az aktuális alkalmazás funkcionalitását kiegészítő vezérlőket és egyéb eszközöket helyezünk el itt. Tehát például Photoshop használata közben a teljes nagy kijelző megmaradhat a szerkesztett képnek, míg a szerkesztőeszközök, ecsetek, színek és rétegek minden apróságát a második kijelzőn érjük el. A Lenovo ThinkBook Plus pedig a kijelző-fedél túloldalán alkalmaz egy e-ink kijelzőt, amelyen lehajtott állapotban is láthatjuk a legfontosabb értesítéseket, e-maileket, naptár-figyelmeztetéseket.

Egyre több az e-autó

Bár néhány éve az elektromos autó fogalma sokaknál automatikusan a Tesla logót villantotta fel fejben, most már egyértelműen látszik, hogy egyre többen terveznek megjelenni ezen a területen. És nem csak arról van szó, hogy a “történelmi” autógyártók hoznak ki elektromos modelleket, inkább a tech-oldalról érkeznek olyan versenyzők, akikre talán nem is gondoltunk volna. Ilyen meglepetés volt például, amikor a Sony keynote-jára begurult egy olyan autó-prototípus, amelyet a japán médiacég készít partnerek közreműködésével. A Vision-S műszerfalának egész szélességében egy óriási kijelző található, de az első ülések háttámláján is két hatalmas kijelző figyel, a Sony amúgy is erős szenzoros technológiáit pedig 33 érzékelő demonstrálja, amelyek az autonóm vezetési segédfunkciók mellett az utasokra is figyelnek. Jó kérdés persze, hogy mikor, milyen formában, és főleg mennyiért lehet majd ténylegesen beszerezni a Vision-S modelleket, ezekről ugyanis semmilyen konkrétum nem hangzott el.

Volt viszont több olyan újdonság, amelyekről már elhangzott ár és megjelenési céldátum is, látványos SUV-vel jelentkezett például a Fisker, az Ocean első példányait 2022-ben szállítja a gyártó az előrendelőknek. És igen, már kínai elektromos autót is megvillantottak: a Byton M-Byte nevű járművéből Kínában már ez év végén szállítanak, de világszerte is elérhető lesz 2021-ben.

Laptopokba költözik az 5G és visszatér az AMD

Láthatóan egyre többen készítik fel eszközeiket arra, hogy a legújabb mobilhálózaton is működjenek. Bizonyára mobilból is sok ilyet látunk majd idén, bár ezekből a legtöbb újat a február végéni esedékes Mobile World Congress keretében mutatnak majd meg a gyártók. Viszont 5G-s laptopból akadt már több is, többek között a Lenovo, a HP és a Dell is bemutatott olyan modelleket, amelyekkel akár a tópartról vagy a hegytetőről is ugyanolyan sebességgel dolgozhatunk, mintha az irodában ülnénk (feltéve, hogy ezeken a helyeken már elérhető a stabil 5G, de ez idővel egyre kevésbé számít majd kérdésesnek).

Emellett érdekes folyamatnak lehetünk szemtanúi, ugyanis az eddig egyértelmű Intel dominancia után kiegyenlítettebbé kezd válni az Intel és AMD piaci részesedése a PC-s processzorok terén. Mind a belépő szinten és középkategóriában, mind pedig a legfelső szintet képviselő gamer gépekben több esetben is AMD Ryzenekre cserélték a Core chipeket, amely a szakértők szerint azért jó jel, mert az így kiegyensúlyozottabb piac érezhetőbb árversenyt és még gyorsabban érkező fejlesztéseket hozhat mindkét nagy gyártónál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét