T Phone 5G: kicsomagoltuk a Telekom sajátmárkás 5G-mobiljait

8

A közismert gyártók modelljei mellett néha a mobilszolgáltatók saját logójukkal ellátott készülékekkel is előállnak. A Telekomnál két új telefon is megjelent, a T Phone 5G és T Phone Pro 5G dobozait még a megjelenés előtt tudtuk kibontani, hogy megnézzük, mit rejtenek.

Mikor érdemes valamilyen sajátmárkás készülékkel előrukkolnia egy mobilszolgáltatónak? A leggyakrabban akkor döntenek így, ha valamilyen vállalható színvonalú, de elérhető árú alternatívát szeretnének nyújtani az ügyfeleiknek, de olyan is előfordul, hogy egy számukra fontos technológiai újdonsággal felvértezett telefonra biggyesztik saját emblémájukat. A T Phone 5G és T Phone Pro 5G néven, szeptember legvégén megjelenő készülékekre mindkét jellemző igaz: a specifikációk olyan mobilokat ígérnek, amelyeket azok is megengedhetnek maguknak, akik egy felsőkategóriás modellre már nem költenének vagyonokat, és itt jön a lényeg: mindkét telefon 5G-kompatibilis, tehát elmondható, hogy a két dobozban a manapság elérhető legolcsóbb 5G-képes mobilok lapulnak.

Persze az ilyen eszközöket általában valamilyen távol-keleti “bérgyártótól” szokás rendelni és fellogóztatni, ami magában hordozza annak veszélyét, hogy a végeredmény olcsó kinézetű, vagy épp gyenge felszereltségű gagyi – itt azonban szó sincs ilyesmiről, már a kicsomagoláskor rácsodálkoztunk arra, milyen igényesen összerakott készülékről van szó. Aki szeretné az első rácsodálkozást videós formában megnézni, megteheti itt, aztán folytatjuk a szöveges elemzéssel.

T Phone 5G: kicsi a bors, de erősebb, mint gondolnád

Kezdjük a kisebbik modellel: a szimplán T Phone 5G névre hallgató modell letisztult forma- és színvilágú fehér dobozban érkezik – fontos megjegyezni, hogy nagyobbik testvérével együtt környezetbarát, újrahasznosított anyagokból készült a csomagolás, máris egy jó pont. A dobozban a készüléken kívül a használati útmutatót, egy USB-C kábelt, valamint a SIM-fiókot nyitó tűt találjuk.

A telefont kézbe véve rögtön feltűnik, hogy sok energiát fordítottak az igényes külcsínre. Bár árkategóriájának megfelelően műanyag készülékház borítja, a kidolgozása kifejezetten szem- és kézbarát. A kékesszürke anyag ugyan visszaveri a környezet fényeit, de egy matt felületkezeléssel látták el, ami egyrészt kissé fémhatású, komolyabb hatást kelt, valamint kevésbé gyűjti az ujjlenyomatokat.

A kijelző 6,52 hüvelykes (tehát nagyjából 16 és fél centiméteres) képátlójú, ezzel a manapság kiadott okostelefonok között átlagos méretűnek mondható, megfelel a jelenlegi “méret-divatnak”. A panel felbontása 1600 x 900 képpont, azaz HD+ szabvány – még épphogy nem Full HD, de láthatóan szép rajzolatú, részletgazdag és kontrasztos képet ad. A telefon jobb oldalán a hangerőgombok alatt a magenta berakással díszített bekapcsológombot találjuk, ami egyben az ujjlenyomat-olvasó szerepét is betölti. A felső szegélyen mindössze egy apró mikrofon-lyukat találunk, bal oldalon pedig a SIM-tálcát, amely a már említett “tűvel” pattintható ki. Ide egy SIM mellé egy microSD-kártya is behelyezhető. Alul nagy örömömre egy mini-jack csatlakozó díszeleg – ezt mostanában már sokan lehagyják a készülékekről, de a T Phone 5G esetében vígan használhatjuk a régi, jól bevált fülhallgatókat és vezetékes headseteket. Emellett ismét egy mikrofon-lyuk, majd egy USB-C slot, végül a hangszórórács következik.

A “motorháztető” alatt a MediaTek Dimensity 700 rendszerchip dolgozik: ez a nyolcmagos egység két erősebb, 2,2 gigahertzes magot és hat energiatakarékosabb, 2 gigahertzes magot tartalmaz, amelyek között annak megfelelően vált, hogy épp mennyire “hardveréhes” feladatot végez a mobil. Ha elég a visszafogottabb teljesítmény, például hívások, chatelés vagy épp alvó mód közben, az erősebb magok szusszannak egyet, ezáltal kevésbé merítik az akkumulátort. A rendszerchip mellé középkategóriás telefonokban megszokott 4GB RAM és 64GB tárhely került, utóbbi viszont bővíthető a már említett microSD kártyák használatával, amelyeket már szinte fillérekért találunk bárhol.

Ha már az akkuról esett szó, a T Phone 5G egy 4500 mAh kapacitású egységet kapott, ami kifejezetten erősnek számít ebben a kategóriában, és átlagos használat mellett egy-másfél napot bír teljes feltöltés után. Tölteni maximum 15 wattal lehet. A telefon 195 grammos tömege szintén ideális, már nem “elhajíthatóan” könnyű, de nem is ormótlan, könnyen simul a kézbe, és a jóféle kidolgozás miatt kicsúszni sem akaródzik onnan.

Manapság persze szinte mindenki a fotós felszereltséget nézi meg egy új mobilnál, hiszen legalább annyira fényképezőgép, mint telefon. Nos, a belépő szint ellenére kifejezetten erős felszereltséget kapott a T Phone 5G, a hátulján ugyanis a mostanában divatos kameraszigeten egy tripla egységet találunk a vaku mellett. A főkamera 50 megapixel felbontású, autofókuszos egység, amelyet két 2 megapixeles segéd támogat. Egyikük makrólencse, hogy a nagyon közeli tárgyakat is élesen, részletgazdagon tudjuk megörökíteni akár pár centi távolságról, a másik pedig úgynevezett mélységélesség-lencse, amellyel többek között a portrék mögötti háttérelmosást, az úgynevezett bokeh effektet tudjuk elérni. Az előlapon egy 5 megapixeles szelfikamera dolgozik, amely stílusos notch, azaz a kijelzőbe óvatosan belógó, csepp alakú sziget közepén csücsül. A kamerákkal egyébként akár 2K felbontású, percenként 30 képkockás videófelvételeket is készíthetünk.

Szoftveresen szinte “szűz”, tehát felesleges segédprogramoktól mentes Androidot kapunk, egészen pontosan a 12-es főverziót, amely a Telekom ígérete szerint megkapja majd a következő frissítéseket is. Mivel manapság néhány gyártónál ugyan Android alapú, de egyedire faragott rendszer dolgozik, fontos megjegyezni, hogy a T Phone 5G-ken a teljes Google ökoszisztéma elérhető a GMail-től a Térképen át a Naptárig, és persze teljesen testre szabhatjuk a készüléket a Google Play teljes kínálatából.

T Phone Pro: a négyszemű nagy testvér

A T Phone Pro 5G egy lehelletnyivel nagyobb dobozban érkezik, ahol az alapszín a kistestvér fehér-magentájával ellentétben fekete-magenta. A kijelző felbontása itt is HD+, ám a panel nagyobb: a képátló 6,82 (17,3 centiméter). A telefon borítása kicsit szürkésebb színben, de ugyanazt a matt-mosott felületkezelést kapta, mint a kisebbik modell, és a kezelőszervek elrendezése is megegyezik azzal.

Ugyancsak egyezik a MediaTek Dimensity 700 “motor”, emellé azonban itt már 6GB RAM és 128GB tárhely jár, utóbbi itt is bővíthető microSD kártyával. Nagyobb az akku is, az 5000 mAh kapacitású áramforrás ráadásul már nem csak vezetékes, de vezeték nélküli töltőkkel is kompatibilis. Mindezzel együtt a készülék alig pár grammal nehezebb kisebb társánál, 214 grammot nyom. A kamerák terén is többet tud a Pro változat: egyrészt a szelfikamera már 16 megapixeles, másrészt a T Phone 5G-n található három hátlapi szenzor mellé egy negyediket is kapott, egy 5 megapixeles ultraszéles látószögű lencse formájában.

Ahogy a bevezetőben is írtuk, mindkét modell támogatja az 5G hálózatokat, emellett extraként érdemes megemlíteni az ujjlenyomat-olvasó mellett a szelfikamerás arcfelismerési képességet, amellyel szintén lezárhatjuk és feloldhatjuk a kijelzőt, vagy azonosíthatjuk magunkat ezzel kompatibilis alkalmazásokban. Mindkét modell IP52 besorolást kapott, tehát korlátozottan bár, de csepp- és porálló (ez a kategória nagyjából annyit jelent, hogy ugyan víz alatt nem tanácsos használni, de esőben nem kell azonnal abbahagyni a telefonálást.

Első, rövid “találkozásunk” alapján a sajátmárkás átlagnál sokkal igényesebbnek bizonyult a két telefon, és ugyan a használat közbeni tesztelés még hátravan, de az összeszerelés minősége, a felhasznált alkatrészek és további specifikációk alapján megelőlegezhető, hogy egy árkategóriájánál sokkal ígéretesebb duóval gazdagodott a Telekom készülékkínálata, érdemes bárkinek kipróbálnia, aki elérhetőbb árú készüléket keres, esetleg régebbi mobilját cserélné le megfizethető, de már 5G-képes modellre.

8 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Jó lenne nekem is egy ilyen csoda,de sajnos ez most lehetetlen,a betegség mindent fel emészt,

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét