Digital X: metaverzumok és mindentudó hálózatok

1

Az olyan új technológiákról, mint az Internet of Things vagy a 3D-nyomtatás, már azok is hallottak, akik nem feltétlenül tech-érdeklődésűek, de sokan még mindig nem tudják, milyen valós életjobbító megoldásokat tehetnek lehetővé. A Deutsche Telekom Digital X konferenciáján ilyenekre láthattunk kiváló példákat.

Metaverzum? Igen, ez valami játékos butaság unatkozó fiataloknak. 3D-nyomtatás? Az bizony senkinek nem fog enni adni. Ismerjük az ehhez hasonló szkeptikus megjegyzéseket, és talán ezért is fontosak azok az események, ahol a legújabb technológiákra építő cégek a legnagyobbaktól az ígéretes startupokig megmutathatják, hogy milyen szerteágazó valós megoldásokat lehet fejleszteni. Manapság ráadásul olyan globális problémákkal kellett és kell megküzdenünk, mint a Covid járvány, a gazdasági krízis vagy a háborús helyzet következményei, amelyeket akár száz, vagy ötven éve is sokkal nehezebb lett volna kezelni az akkori technológiai szinten.

Tim Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója ezekre a folyamatokra utalt a Kölnben megrendezett konferencia nyitó előadásában: szerinte ahelyett, hogy az állampolgárok egymástól vagy politikusoktól várnák a csodát, a krízishelyzetek megoldása mindenkinek saját felelőssége, és ebben épp a technológia legfrissebb vívmányai, valamint a digitális infrastruktúrák tudnak minden eddiginél több segítséget nyújtani. Höttges szerint az európai vállalatoknak egy ilyen sok irányból kritikus időszakban kiemelten fontos a kutatás és fejlesztés: aki nem modernizálja a működését, az elkövetkező időszakban könnyen kihullhat a versenyből.

Életrevaló újdonságok

A fenti bevezetéssel összhangban a Digital X sok olyan friss ötletet vagy akár “bevetésre kész” fejlesztést mutatott be, amely a digitális infrastruktúrákra épülve eddig nem tapasztalt területeken és módokon teheti jobbá az emberek életét. Elsőre persze szürreálisnak hathatott például a távirányítású tetoválórobot, amely viszont alapvető funkciója mellett azt is demonstrálni tudta, hogy akár ipari, gyártási feladatokra is lehetőség van úgy, hogy a konkrét munkát végző robot és az azt vezérlő ember akár a Föld két ellentétes pontján tartózkodik.

A metaverzum szóra is furcsán néznek még sokan, hiszen ahány tech-látnok, annyi vízió kering arról, mire is szeretnék használni a Mátrix-szerű virtuális játszóteret. A BeyondXR egy olyan megoldást prezentált, amelyben egy online áruházat lehet felturbózni például 3D-ben megjelenített, akár virtuálisan kézbe fogható termékekkel, vagy emberi alakot öltő, gépi eladókkal.

Az 5G által kínált gyors és rugalmas mobilhálózat előnyeit a Mira nevű vállalat önvezető autós demója érzékeltette, amely egy mostanában komoly kihívásban segíthet. Itt élőben engedtek ki Köln (természetesen előre engedélyezett) utcáira egy autonóm járművet, viszont távolról egy olyan emberi operátor is csatlakozott az autóhoz, aki bármikor teljesen át tudta venni felette az irányítást. Ez azért fontos, mert jelenleg több olyan autonóm járműves fejlesztés tart éles tesztfázisnál, de idáig ezt a biztonsági követelmények miatt csak körülményesen, például fizikailag is jelen lévő emberi felügyelet mellett lehetett megvalósítani. Az operátor és a jármű között folyamatos, valós idejű, titkosított kapcsolat áll fenn, így a módszer adatvédelmi szempontból is teljesen biztonságos.

Az egészségügyi fejlesztések közül érdekes volt például a Német Űrhajózási Központ megoldása, amely a nemzetközi űrállomáson végzett retinavizsgálatok tapasztalataira alapozva egy speciális, szenzorokkal ellátott lencsével, valamint gépi tanulással tudnának segíteni szemészeti és neurológiai problémák felismerésében. Szintén űripari eredete van annak a virtuális karnak, amelynek hardveres része képes az izmokból érkező jeleket rögzíteni, majd pedig ezeket közvetíteni egy terápiás, VR-alapú szoftver felé.

A Cisco saját Webex videókonferencia-szolgáltatására épített egy olyan extra réteget, amellyel a hagyományos megbeszélések környezetein túlmutatva, kiterjesztett valóság segítségével szakértők segíthetnek egy gyártási vagy szervizfeladat távoli ellátásában, és 3D-s modelleket használva akár távolról is pontos utasításokat adhatnak a terepen levőknek. A fenntarthatóság jegyében születtek a Redefine Meat “húsételei”, amelyek teljesen növényi alapanyagokból készülnek, viszont egy olyan 3D-nyomtatási technológiával, amely a valódi húsra megtévesztően hasonlító textúrát és állagot képes megvalósítani.

Jó kérdés persze, hogy a fenti példákból és a Digital X-en bemutatott jóü pár további fejlesztésből melyik találja meg valós közönségét és pontosan milyen formában valósul meg, az azonban jól látható, hogy a digitalizáció milyen sokszínű új világ megteremtésére képes. A több mint 300 nemzetközi előadó között olyan fontos szereplő is felbukkant, mint az Apple egykori társalapítója, Steve Wozniak, valamint a környezetbarát termékeket előállító és azokat digitális úton forgalmazó The Honest Company alapítója, Jessica Alba színésznő. A friss ötleteket bemutatók között közel 60 startup is megjelent, és 70 000 látogatót vonzottak a digitális világ valós életet megreformáló újdonságai.

1 hozzászólás

  1. Ha pedig követitek a Telekom TikTok csatornáját (@telekom_hun) akkor láthattok pár videót, amit a DigitalX-en forgattunk, és jól bemutatják a fent említett digitális tüneményeket. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét