Véget ért egy korszak: a Windows része lesz a legnépszerűbb tömörítő

0

A méret néha még mindig fontos – legalábbis akkor mindenképpen, ha online küldözgetnénk nagyobb fájlokat, esetleg teljes mappákat próbálunk egybecsomagolni. Ehhez eddig Windows alatt külső szoftvert kellett igénybe venni, de most megváltozik az évtizedek óta fennálló helyzet.

Azt az élethelyzetet valószínűleg mindenki ismeri, amikor egy képekkel teletűzdelt, hatalmasra hízott dokumentumot, esetleg egy több fájlból álló adathalmazt szeretne átküldeni másoknak egy e-mail csatolmányaként, de ezt a levelezőrendszer ebben a formában már túl nagy falatnak tartja. Ilyenkor az egyik legegyszerűbb megoldás az volt, hogy valamilyen külső szoftver segítségével tömörítjük az elküldendő állományokat, ami jó esetben egy kisebb méretű, és egyetlen fájlba összevont csomagot eredményez.

Csomagolunk, mióta digitális a világ

Persze a tömörítési eljárások szinte azóta léteznek, mióta a számítástechnika is létezik: a régebbi motorosok emlékezhetnek többek között arra, hogyan kellett zsonglőrködni azzal, hogy egy nagyobb szoftvert felügyeskedjünk egy 1,2 megabájtos helyet kínáló floppyra, vagy később egy CD-re, esetleg pendrive-ra. A fizikai adattárolás persze sokat fejlődött azóta, hiszen manapság már olcsón beszerezhetünk akár több terabájtos hordozható háttértárakat, vagy megoszthatjuk a tartalmainkat valamilyen felhő-alapú tárhelyen, ha pedig még profibbak szeretnénk lenni, akkor saját külső hálózati tárolón, NAS-on raktározzuk és osztjuk tovább az adatokat.

A számítástechnika hőskorában sokféle tömörítési eljárás versengett egymással, a felhasználók különféle preferenciák alapján választottak a ZIP, a RAR, az ARJ, a TAR és egy csomó egyéb csomagoló között. Ezeket alapvetően olyan külső szoftverekkel lehetett használni, amelyekbe összegyűjtöttük a tömörítendő fájlokat és mappákat, majd a beállításainknak megfelelően egy, esetleg láncszerűen kezelve több állományt létrehozva. A fogadó személy pedig ugyanezzel a szoftverrel tudott a tömörített állományokból újra használható fájlokat varázsolni.

A RAR a rendszerbe költözik

Bár egyes tömörítési eljárások az idők során feledésbe merültek, néhány máig velünk maradt, és ezek közül talán a RAR a legnépszerűbb. Az így becsomagolt tartalmakat többféle szoftverrel tudjuk kipakolni, ismeri például a módszert a Total Commander fájlkezelő és néhány általános kezelőprogram, a leggyakrabban azonban a WinRAR nevű shareware appot használja a világ. Ez egy olyan kis programocska, amelyet rendületlenül, immár 28 éve fejleszt egy kicsi, de elszánt csapat, és bár van fizetős változata is, a felugró reklámokat megjelenítő ingyenes verzió is teljeskörűen kezeli a be- és kicsomagolást egyaránt (igaz, elvileg ezt csak tíz napig lehet így megtenni, de semmilyen tiltás nem érkezik akkor, ha ezt valaki túllépi, akár évekkel is). Épp ezért még mémek is születtek arról, micsoda eszement fiesta veszi kezdetét a WinRAR-irodában, amikor valaki véletlenül, vagy hirtelen jött nagylelkűségből kifizeti a teljes változat árát.

Eközben a Microsoftnál folyamatosan foltozgatják az operációs rendszereket, és az idei Microsoft Build konferencián a tömörítéssel kapcsolatban is megtört a jég: a Windows ugyanis eddig natív módon nem támogatta a RAR-tömörítést, de a redmondi vállalat közleménye szerint a Windows 11 hamarosan érkező valamelyik frissítésével ez megváltozik. Innentől simán a rendszer fájlkezelőjében is megnyithatjuk a becsomagold állományokat, azoknak részeit vagy egészét kitömöríthetjük egy általunk választott mappába, de ugyanígy mi is létrehozhatunk tömörített fájlokat a saját adatainkból, mappáinkból. Ráadásul a bejelentés szerint egy nyílt forráskódú megoldásra lehet számítani, tehát a frissítés után a Windows 11 olyan egyéb tömörített formátumokat is támogat majd, mint a TAR, GZ vagy 7-ZIP. A vállalat szerint a meglévő tömörítési algoritmusokat még pofozgatták is egy kicsit, hogy a korábbiaknál hatékonyabban működjenek.

Szegény WinRAR-t az ág is húzza

Innentől persze újabb mémek jelentek meg arról, hogy az eddig is szinte ingyen dolgozó WinRAR-os munkatársak kereshetnek maguknak új állást, bár a cég közleménye szerint tovább dolgoznak majd azon, hogy a RAR algoritmus alapján még sokrétűbb szoftvert tudjanak tervezni. Mondjuk ezt az alapvetően pozitív reakciót némelyest már árnyalja a WinRAR későbbi Twitter-bejegyzése, ahol ők is a mémek világához fordultak helyzetük illusztrálására. Itt a jól ismert “kutya ül az égő házban és azt mondja, minden oké” képet használták, és csak ennyit írtak hozzá: “Ezek mi vagyunk épp most”, valamint mellébiggyesztették a #Windows 11 címkét.

Számukra rossz hír, hogy maga a RAR algoritmus szabadon felhasználható, tehát a Microsoftnál igazából csak döntés kérdése volt, mikor kezdenek el alanyi jogon foglalkozni a tömörítési megoldások házon belüli kezelésével. Hogy a WinRAR-ral (és az egyéb tömörítőszoftverek fejlesztőivel) mi lesz ezután, az jó kérdés, a felhasználóknak viszont mindenképpen könnyítést jelent majd, hogy mindenféle külső segítség nélkül, a rendszer alapfunkciójaként tudnak majd ki- és becsomagolni adatokat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét