5 okoskütyü, hogy ne kelljen orvoshoz menni

0

A forráshiányos, túlterhelt egészségügyi ellátórendszer és az egyre több tudatos beteg kapcsolatán sokat lendíthet előre néhány megbízható okoskütyü. Míg Dr. Google általában felesleges pánikot kelt, egy, az öngondoskodást, a megelőzést és a távdiagnosztikát segítő digitális zsebdoki csak indokolt esetben riaszt, és irányít az orvosi rendelőbe.

Az internet, meg úgy egyáltalán az információs társadalom sok esetben jelent megoldást a problémákra, de lássuk be, néha olyan ez az egész, mintha a falusi pletykakört húztuk volna világméretűre. Mert mit csinál az átlagos humán létforma, ha valami egészségügyi gondja támad? Megnézi az interneten. Rákeres a főbb tünetekre, aztán pillanatok alatt eljut odáig, hogy a megdagadt kisujja tulajdonképpen az agyrák egyértelmű jele. Pontosan ezért kell okosan élni a technológia vívmányaival, és netes öndiagnózis helyett inkább olyan lehetőségeket használni, amelyek tényleg hasznosak és megbízhatóak. Ilyenekből válogattunk ki ötöt.

Wiwe: hallgass a szívedre

Magyarországon 100 haláleset közül több mint 50-et okoz valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés, mely leginkább 60 év felett és akkor végzetes, ha a páciens 3 órán belül nem kap megfelelő vérhigító vagy katéteres kezelést. A Wiwe egy életmentő magyar fejlesztés, amely segít a stroke vagy a hirtelen szívleállás korai felismerésében és megelőzésében. Apró mérete és mindössze 40 grammos súlya ellenére az egri Sanatmetal által alkotott mobil EKG az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatósága által is minősített, profi szerkezet.

Az apró, bankkártya méretű eszköz két oldalán egy-egy szenzor található, ezekre kell helyezned a bal és a jobb hüvelyk- vagy mutatóujjadat, attól függően, hogy kézbe veszed vagy inkább az asztalon hagyod mérés közben az eszközt. A 60 másodperces procedúra és Bluetooth csatlakozás után a Wiwe applikáció már mutatja is az eredményt: láthatod az EKG görbéd, a pulzusod és a véroxigénszinted, de 98,69%-os pontosságú információt kapsz a szívritmus ingadozásról, a kamrai izomzat repolarizációjának veszélyes mértékű megváltozásáról és egy esetleges pitvarfibrillációról is.

A WIWE zsebdokija által használt adatelemző algoritmus egyedülálló, a kórházi 12-elvezetéses EKG-ból a hagyományos kiértékelési elvekkel ugyanilyen rizikóelemzés nem végezhető el. Az ajánlott, heti 3 mérésünk színkódokkal ellátott eredménye az alkalmazás egészségnaplójába kerül, ahonnan bármikor megoszthatjuk azt orvosunkkal.

Withings BPM Core: szintén vérre megy

A francia gyártó az idei CES-en mutatta be okos vérnyomásmérője legújabb generációját, a BPM Core-t. Sajnos ez esetben is nagy a piaci potenciál, a WHO statisztikája szerint ugyanis minden ötödik felnőtt küzd magas vérnyomással. A kórkép csendes gyilkosként szedi áldozatait, sokszor évekig rejtve marad, rontva ezáltal a jövőbeni gyógyulás esélyeit. A várhatóan 2019. második negyedévétől elérhető eszköz igazi 3 az 1-ben: mobil vérnyomás mérő, EKG és digitális sztetoszkóp. A specifikáció szerint a Core a Wiwe-hoz hasonlóan érzékeli a pitvarfibrillációt, de a szívkoszorúér megbetegedések szűrésére is alkalmas. A többi Withings okoskütyühöz hasonlóan a BPM Core-t is a Health Mate egészségügyi applikáció támogatja, amely egyfajta személyes coachként segít a megfelelő életmód kialakításában.

MUSE: ha sokat kattogsz, erre tuti rá fogsz kattanni

A meditáció az egyik leghatásosabb fegyver a stressz, a depresszió, a kimerültség, a szorongás és az ezekből fakadó testi tünetek ellen. De lazítani valójában kemény meló, meg kell tanulnod kiüríteni az elmédet, elengedni minden zavaró körülményt, és csak magadra figyelni. A Muse egy gondolatolvasó személyi tréner. Ezt a multiszenzoros kütyüt nem vered át egy fegyelmezett buddha pózzal, azonnal észleli, ha meditáció közben a bevásárlólistán vagy egy másnapi prezentáción kattogsz. A futurisztikus megjelenésű fejpánt elekroenkefalográf (EEG) érzékelőivel rákapcsolódik az agyhullámaidra, majd egy applikáción keresztül a zene nyelvére fordítja, és a füledbe suttogja azokat. Ha sikerült elcsendesítened az elmédet, akkor a békés természet hangjait szólaltatja meg a mobilhoz csatlakoztatott fejhallgatón keresztül, ha elkalandozol, akkor a tenger viharos hullámzásával vagy mennydörgéssel figyelmeztet.

Az agyas kanadai start-up, az InteraXon tavaly dobta piacra a NASA és az MIT által is használt eszköz újragondolt verzióját, ami további 3 beállítással teszi holisztikussá a meditációs élményt. Az eszközt az EEG érzékelőkön kívül fotopletizmográf szenzorral (PPG), pulzoximéterrel, accelerométerrel és giroszkóppal is felszerelték, hogy figyelni tudja minden mozdulatod, lélegzetvételed és szívdobbanásod. A biofeedback technikával tested működése tudatossá és irányíthatóvá válik: megtanulod lelassítani és elmélyíteni a légzésed, szinkronizálni a pulzusod és befelé figyelni egy számodra optimális testhelyzetben.

Magyarázó:

EEG elektroenkefalográfia: az idegsejtek elektromos aktivitásának regisztrálására szolgáló mérőeljárás. Az egészségügyben az agyi diszfunkciók, például az epilepszia vizsgálatára használják.
PPG fotopletizmográfia: a pletizmográfia a teljes test vagy egy szerv térfogatváltozását méri. Ha a mérésre fényt használunk, akkor fotopletizmográfiáról beszélünk.
Pulzoximéter: a véroxigénszint mérésére szolgál, megmutatja, hogy a vörösvértestek a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják.
Biofeedback: a test információinak mérése és visszacsatolása. Gondolataid, érzéseid és viselkedésed megváltoztatásával megtanulod kontrollálni a test fiziológiai válaszait.

Guardian Connect: a vércukorértékeid őre

1-es típusú diabétesszel Magyarországon 250-300 gyermeket diagnosztizálnak évente, világszerte pedig közel 500.000-re tehető a 15 év alatti érintettek száma. A kis páciensek és szüleik mindennapjait teszi könnyebbé a Guardian Connect fájdalommentes, folyamatos glükózmonitorozó rendszer. Egy bőr alá helyezett apró szenzor 5 percenként ellenőrzi a sejtközi állomány vércukorszintjét, így a hagyományos méréssel ellentétben nap végére 3-6 érték helyett nagyjából 288 adatpont ad átfogó képet a beteg állapotáról és a terápia eredményességéről. A folyamatos monitoringgal elkerülhetőek a hiperglikémiás (magas vércukorszint) és a hipoglikémiás (alacsony vércukorszint) rosszullétek, és megelőzhetőek a diabétesz olyan rettegett szövődményei, mint a lábamputáció vagy a látásvesztés. A mért eredményeket egy, a szenzorhoz csatlakoztatott távadó továbbítja Bluetooth-on keresztül az applikációra, hogy a vércukor értékeidet ugyanolyan egyszerűen ellenőrizhesd a telefonon, akár az e-maileket vagy a Messenger üzeneteket. A kiugró értékekről a beállításoknak megfelelően azonnal értesülhet a szülő, az ápoló vagy a kezelőorvos is. A Guardian Connect rendszer már Magyarországon is elérhető.

Nima: enni vagy nem enni – többé nem kérdés

Bármennyire is nagy divat mostanában a gluténmentes, vagy bármi egyéb-mentes étkezés, bizonyos esetekben tényleg komoly, akár azonnali allergiás reakciókat válthat ki egy-egy étel-összetevő az arra érzékenyek szervezetében. Csak egy ételintoleranciás tudja, milyen éhesen, nyálcsorgatva farkasszemet nézni a feltálalt ebéddel vagy vacsorával azon gondolkozva, vajon nyomokban mi mindent tartalmazhat. A gluténérzékenyeknek és a mogyoróallergiásoknak nem kell többé orosz rulettet játszaniuk a tányérral, a Nima előkóstoltja az ételt, és 2 perc alatt megválaszolja az enni vagy nem enni kérdést. A gyors reagálású szerkezetet az MIT szakemberei igen érzékenyre hangolták: a Nima tesztcsíkjain az antitestek már 20-szor egymilliomod rész (20 ppm) gluténra és 10-szer egymilliomod rész (10 ppm) mogyoróra is reagálnak. Ha az értékek ez alatt maradnak, akkor a minilabor ennivaló mosollyal jelzi, hogy nyugodtan nekiláthatunk.

Jól látható tehát, hogy az egészségügy manapság már nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy ha valami baj van, elbicegünk a rendelőbe, kivárjuk a sorunkat és jó esetben kapunk egy-két tablettát. A megelőzésben, az egészséges életmód terén és különféle betegségek kezelésében is akad sokféle újdonság: ha érdekelnek az efféle okos innovációk, van számodra egy rendezvényünk! Regisztrálj a Magyar Telekom által szervezett, február 21-i MOST Fórumra, ahol még többet tudhatsz meg az egészségügyben használatos okos eszközökről, megtudhatod, hogy milyen potenciál rejlik a távdiagnosztikában és milyen digitális technológiák jelentek meg, amelyek megváltoztathatják az egészségügyet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét