5 tudományosan alátámasztott módszer, amivel motivált maradhatsz távmunkában

0

Sokan, sokszor érezzük, hogy most van az a pont, nem megy tovább, az erőink végére értünk – ilyenkor már-már az is nehezünkre esik, hogy egyáltalán leüljünk a munka mellé. A motivációnk csak valahol a reményeinkben él, fókuszálni pedig soha nem volt még ilyen nehéz. Mit tehetünk?

„Elfáradtál, ez természetes. Ne várj el magadtól túl sokat. Nem most kell megváltani a világot.” Az elmúlt 8 hónapban ezek az egyébként hasznos tanácsok tartották bennünk a lelket. Ugyanakkor az év végével, amikor minden projekt és feladat mintha kapna egy végső nagy lendületet, azt várják tőlünk – és mi is magunktól –, hogy brillírozzunk. De legalábbis valami olyasmit, hogy legyünk még egy kis időre motiváltak, és tartsunk ki, amíg a feladataink végére érünk Szinte lehetetlennek tűnik, de hosszú távon is profitálhatunk abból, ha most képesek vagyunk a felszínen maradni. Hogy ez sikerüljön ideje bevetni néhány trükköt: mutatunk is ötöt, amik bizonyítottan működnek.

1. Silent breakfast: szépen egyél!

Vannak szokások, amiket a nagyszüleink profi szinten űztek, mi meg most újra felfedezzük őket. Ilyen a csendes reggeli is, ami valóban csak annyit takar, hogy a napot csöndben, kütyük nélkül és főleg lassan indítjuk el. Ez a manapság mindfulness kategóriába sorolt folyamat megakadályozza, hogy csak úgy, minden átmenet nélkül az alvásból beessünk a kezdet és vég nélküli napokba. „A legtöbben feladatközpontú életet élünk. Eközben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a testünk jelzéseiről” – mondja Herendi Kata, pszichológus a Pszichoforyou egyik szerkesztője egy, a Telekomos kollégának szervezett beszélgetésen.

A vállalat a távmunka hónapjaiban folyamatosan igyekszik aktuális témákban szakértői beszélgetéseket szervezni, az egyik ilyen esemény témája volt az, hogy az önismeret segítségével hogyan állhatunk helyt a jelenlegi, megváltozott helyzetben.. „Nem tudatosítjuk magunkban azt, hogy mi szívja le az energiáinkat és sokszor abban sem vagyunk biztosak, hogy mi tölt fel. Ha ez utóbbi igaz ránk, akkor érdemes végiggondolni, összegyűjteni azokat a dolgokat, amiket igazán szeretünk csinálni, és amikből erőt meríthetünk.” Egy nyugis reggeli, ami még nem a rohanásról és a teljesítésről, csakis rólunk szól, remek alkalom arra, hogy átgondoljuk, mit szeretnénk aznap csinálni, és hogyan szeretnénk utána kikapcsolódni.

2. Újratöltve: jóga, plank és fekvőtámasz kihívások

Mozogni kell. Ilyenkor ugyanis a szervezetünkben endorfin termelődik, amit boldogsághormonként emlegetünk. A legjobb, ha valamiféle kihívás formájában kezdünk mozogni, akár mindössze napi 10 percet. A szokások kialakítása ugyanis – ami elengedhetetlen a rendszeres sporthoz és egy-egy kihívás teljesítéséhez – bizonyítottan csökkenti a stresszt. Már csak azért is, mert Kata szerint a rutinok a bizonytalan élethelyzetekben kapaszkodót adnak, megteremtenek egyfajta biztonságot. A távmunka legnagyobb rákfenéje, egyben igazi motivációgyilkos, hogy nincs átmenet a munka és a magánélet között. „A kikapcsolódásnak és a stressz levezetésének legfontosabb pillére, hogy legyen valamiféle köztes tered” – magyarázza a pszichológus. Nem kell feltétlenül fizikai térre gondolnunk, az is sokat segít, ha a munka végeztével sporttal vezetjük le ezt a szakaszt, ezzel választva el a munkára és a magánéletre szánt időt.

3. Hányszor másfél óra egy nap?

A „hogyan légy motivált otthoni munkavégzés közben” cikkek gyakori tippje a tervezés, ami természetesen már önmagában sem rossz tanács. A legjobb azonban az, ha ezt kombináljuk azzal, hogy blokkokban dolgozunk. Tervezd meg másfél óránként a napot – persze alkalmazhatsz más időintervallumot is –, majd gondoskodj arról, hogy minden egység után tarts egy kis szünetet. Sokkal kisebb az esély arra, hogy elvessz egy feladatban, vagy elkalandozzanak a gondolataid, ha tudod, hogy egységnyi időd van az elvégzésére.

4. Wim Hof az emberünk

A Jégember néven elhíresült Wim Hof módszerét érdemes megfogadni, ha motiváltak maradnánk a munkában. A 60 éves rekorder egy bizonyos légzéstechnikát kombinál a hideg vizes zuhannyal és merüléssel. Bátrabbak, szakértő segítségével kipróbálhatják a légzést is – fontos, hogy önállóan ne vágjunk bele, mert rosszul alkalmazva akár egészségügyi problémákhoz is vezethet -, de a jeges tusolás önmagában is elképesztően hatékony. A hasonló elveken alapuló hidegterápiát egyébként sok helyen alkalmazzák annak érdekében, hogy növeljék az emberi teljesítményt.

5. Zenét!

Ha a zenével akarjuk felpörgetni a motivációnkat, akkor nem elég betenni a kedvenc lejátszási listánkat, és táncolni pár percet a nappali közepén (utóbbi tevékenység ráadásul kissé túlzottan elvon minket a munkától). Válasszunk inkább olyan zenét, ami illik az aktuális lélekállapotodhoz, majd vegyünk fel a listára olyanokat, amik egyre közelebb visznek a vágyott hangulathoz. Ez a „rávezetős” zeneterápiás megoldás segíthet, például a hatékonyságnövelésben, ugyanis egy pörgősebb szám a munkafolyamatokat is képes felgyorsítani. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a 121 bpm tempójú számok a legalkalmasabbak a produktivitás növelésére. A bpm, azaz beat-per-minute az egy perc alatti ütemek számát jelenti, Whitney Houston I Wanna Dance With Somebody című popklasszikusa, vagy az ikonikus I Will Survive éppen ebbe a kategóriába esik. Azonban arra is érdemes figyelni, hogy nem a kedvenc dalainkat érdemes munka közben betenni, ezek hallgatása közben ugyanis elkezdünk inkább ezekre figyelni és bizonyítottan csökken a teljesítményünk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét