Csobbanás a sebességbe: a Balatonnál is elindult az 5G

0

Idén a koronavírus-járvány egy könnyed mozdulattal úgy vágta földhöz a fél világgazdaságot, beleértve a nemzetközi turizmust, hogy még az is nyögött egyet, aki nem is tervezett menni sehova idén. Az állandó bizonytalanság és az itt-ott újabb gócpontokban fellángoló járvány azt is magával hozzák, hogy külföldiből kevesebb, belföldi nyaralóból viszont annál több választja idén a Balaton partját – és mindenki viszi magával a kütyüit, amikről internetezik. Nekik pedig jó hír az 5G hálózat terjeszkedése a tó körül.

Aki volt már zsúfoltabb nyaralóhelyen, pláne fesztiválon, az tudja, hogy ilyen közegben a mobilnet sebessége is tud kívánni valót hagyni maga után – épp ezért minden évben folyamatosan fejleszteni kell a szolgáltatást. Idén technológiai szinten egy hatalmas ugrás szemtanúi lehetünk, elindulnak az 5G hálózatok, a Telekom pedig mindjárt fél tucat balatoni településen indítja be az új szolgáltatást.

„Mindig megvizsgáljuk, hogy a következő 2 évben hol lesz szükség fejlesztésekre, és többek között az előző idény tapasztalatait mindig alapul vesszük.” – ezt már Ficsor Csaba, a Telekom vezetéknélküli tervezés és optimalizálás osztályvezetője mondja. A Balaton és a többi, nagy hazai tó mentén a 4G szolgáltatás stabil, és olyan mértékű a lefedettség, hogy nem kell fel-alá rohangálni nyaralás közben a vattacukorral, ha fel akarunk tölteni egy fotót az Instára, de amikor éppen nem vágja földhöz a világot egy járvány, mint idén, akkor azért akad kihívás bőven, és ennek a kihívásnak a neve az, hogy fesztivál.

„Én azt szoktam mondani, hogy a Balcsi környéke rendezvényektől sújtott terület.” – mondja nevetve Csaba. Nem véletlenül fogalmaz így: ebben az iparágban a kis területen több napra összezsúfolódó, mobiltelefont használó tömeg komoly kihívások elé állítja a mérnököket, akiknek sok trükköt kell bevetnie, hogy minden fesztiválozó békében nyomkodhassa a telefonját, anélkül, hogy az folyton eldobná a netet. „Egy fesztivált nem az alap hálózattal szolgálunk ki, hanem szinte mindig megtámogatjuk ideiglenes állomásokkal is” – teszi hozzá Csaba. Érdemes egy pillantást vetni arra, hogyan alakul a magyar tenger partján általában a hálózat igénybevétele, és mi történik akkor, amikor javában tombol például egy Balaton Sound: a fesztivál idejére több mint hatszorosára nő a 4G adatforgalom.

Az 5G viszont képes lesz arra, hogy sokkal nagyobb hatékonysággal szolgálja ki ezeket a rendezvényeket, és többé semmilyen kompromisszumot ne kelljen hoznia a nyaralóknak (vagy a szolgáltatónak), ha bármilyen mobilnetes ügyről van szó. A Balaton környékén egyébként a Telekomosok jól járnak, hozzávetőleg százötven bázisállomás szolgálja ki őket, amiket folyamatosan fejlesztenek. Júniusig a Telekom 40 bázisállomásán végzett el kapacitásbővítést a Balaton körzetében, és további 30 fejlesztésével végez a következő hetekben annak érdekében, hogy megnövelt kapacitással szolgálhassa ki a nyaralókat. Júliusban hat Balaton-parti településen, összesen 15 bázisállomáson indította el a Telekom 5G szolgáltatását, nyár végére pedig összesen 40-re emelkedik az 5G állomások száma legnagyobb tavunk környékén.

Sokan teljes joggal teszik fel a kérdést, hogy minek az 5G, amikor a 4G is teljesen stabil és jó minőségű, és még fesztivál esetén is van megoldás arra, hogy biztosítva legyen a kellő sávszélesség. „Egészen más élmény, mint a sima 4G” – mondja Ficsor Csaba. „Az 5G ma még kuriózum, egyben egy hatalmas kapacitás-potenciál a szolgáltató kezében, amelynek segítségével jóval több ügyfél igényét képes kiszolgálni egyidőben. Fantasztikus technológiai előrelépés, ami képes lesz egy teljesen más dimenziót nyújtani az ügyfélnek. A nyári szezonra való tekintettel mi ezt az élményt levisszük a Balcsira, hogy az ott pihenő ügyfeleink, akik rendelkeznek ilyen előfizetéssel és kompatibilis telefonnal, találkozhassanak és kipróbálhassák, élvezhessék ezt a technológiát. Drasztikusan nagyobb a sávszélesség, mint amihez eddig bárki hozzászokott” – teszi hozzá a szakember, aki példának felhozta a 3G és a 4G közti különbséget – ma már szinte nem is emlékszünk arra, milyen volt a 3G, pedig akkor is hányan mondták, hogy nekik nincs szükségük a 4G-re, most viszont még nekik is komoly bosszankodásra adna okot, ha visszafelé kéne lépkedni a technológiai lépcsőn.

Jelenleg Siófokon, Tihanyban, Balatonalmádiban, Fonyódon, Balatonföldváron, Balatonszabadi-Sóstón, Balatonfüreden és Balatonmáriafürdőn teszi elérhetővé a Telekom a még nagyobb sávszélességet, alacsonyabb késleltetést és sokkal több eszköz egyidejű, gondtalan csatlakozását lehetővé tevő 5G szolgáltatást. Ficsor Csaba azt mondta: „A Magyar Telekom törekszik arra, hogy minél több helyen indítsa el az 5G szolgáltatását, mert hisz benne, hogy az ügyfelei számára ezzel további értéket tud teremteni. Azonban az, hogy végül hol és mikor indul el a szolgáltatás jelentős mértékben függ a megvalósíthatóság körülményeitől, melyekre számos esetben kevés befolyása van a szolgáltatónak. De mi töretlenül fejlesztünk, s a nyár végén sem fogunk megállni, folytatjuk a munkát”.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét