Ezekre figyelj, hogy ne vessz el az év végi akciók rengetegében!

0

Decemberben a gyerek már a hatodikát várja kipucolt csizmákkal, anyu-apu pedig már november végétől az év végi akciókért lesi a naptárt, hogy beváltsa az egész éves jóságért járó kívánságokat. De vajon a Mikuláshoz hasonlóan a hihetetlen kedvezmények is csak a mesében léteznek? Mutatunk néhány tippet, amik elhozzák majd a fényt az év legsötétebb napján, hetén és hónapján.

Nem véletlen, hogy a Magyarországon is egyre népszerűbb Black Friday után írunk erről a témáról. Ami Amerikában egynapos hagyomány, az itthon egy novemberben kezdődő és egészen karácsonyig tartó vásárlási maratonná nőtte ki magát. Az akciós időszak elnyújtásával ilyenkor az online költések is évről évre 30-40 százalékkal nőnek, idén 80 milliárd forint feletti rekordforgalomra számítanak a kereskedelmi szakértők a hazai webáruházakban. Nem véletlen, hogy a Gazdasági Versenyhivatal és a fogyasztóvédelem is nagy erőkkel készül erre az időszakra.

Az Árukereső.hu és a GKI Digital közös felmérése szerint a magyar vásárló elsősorban saját magát szeretné megörvendeztetni egy új laptoppal, játékkonzollal, okostévével vagy mobiltelefonnal, és csak ezután kezd el karácsonyi ajándékok után keresgélni. Az idei karácsony ettől függetlenül is igen gazdagnak ígérkezik, szeretteink örömére is közel 50 ezer forintot szánunk. A kutatások szerint egyre tudatosabban csapunk le az akciókra, ami jó hír, hiszen az óvatos stratégia minden kedvezménynél kifizetődőbb.

Péntekek, hétfők és egyebek

Az Egyesült Államokban már évtizedek óta a Black Friday, azaz a hálaadást – november negyedik csütörtökét – követő péntek nyitja a karácsonyi bevásárlási szezont. A kifejezést 1966-ban használták először. Magyarországon 2013-ban tartottak első alkalommal Black Friday néven nagyszabású akciót. Hazai népszerűségét jól mutatja, hogy 2017-ben a Black Friday az első helyen, 2018-ban a top 5-ben szerepelt a Google keresések ranglistáján. Azóta Magyarországon szép lassan meghonosodik a Black Friday után következő, főleg elektronikai és távközlési cikkek online akcióira szakosodott Cyber Monday is.

1. FELKÉSZÜLNI – hagyj időt a jó döntéshez

A limitált darabszámú vagy mindössze néhány órán át elérhető ajánlatok mindig a józan ész ellen dolgoznak. Versenyhelyzetben, időnyomás alatt képtelenség átgondolt, megfontolt döntést hozni, ezért korántsem biztos, hogy az győz, aki előbb a célba, azaz a kasszákhoz ér. Érdemes előre tájékozódni és felkészülni, és a villámakciók helyett a tartós kedvezményekre utazni. A Telekomnál egész hónapban tombol a Cyber November. A webshopban november végéig bárki lecsaphat a 22-44 ezer forintos kedvezményekre.

2. VIGYÁZZ – tudd, hogy olcsó vagy csak akciós

A számmisztika ilyenkor is nagyon működik, elárasztják a webshopokat a pirossal írt, százalékos kedvezményekkel vagy áthúzásokkal tűzdelt árcédulák. Jobb, ha nem hiszel a szemednek, és inkább utánanézel hogyan alakult a termék ára az elmúlt hónapokban. Az ár összehasonlító oldalak egyből leleplezik a trükkös felárazásokat, és megmondják, hogy érdemes-e bevásárolni a meghirdetett ajánlatból. Könnyen lehet, hogy az egyik online áruházban normál áron is olcsóbb a kiszemelt okostévé mint az akciót hirdető webshopban.

3. KÉSZ – ismerős terepen előnyben vagy

A próbavásárlások és a honlapok ellenőrzése során leggyakrabban az elállással, a jótállással kapcsolatos problémák és a vitarendezési lehetőségekről szóló hiányos tájékoztatás miatt buknak meg a webshopok. Az olcsó vétel hirtelen nagyon drága tud lenni, ha nem jó helyről rendeled.

Miket csekkolj mindenképp vásárlás előtt?

A webáruház oldalán meg kell találnod a kereskedő nevét és kapcsolati adatait – székhelyét, telefonszámát, elektronikus levelezési címét. Ellenőrizd, hogy a webáruház üzemeltetője valóban létezik-e, és a shop szerepel-e a jogsértő áruházak adatbázisában. Fusd át az oldalon az általános szerződési feltételeket (ÁSZF), hogy tisztában legyél azzal, hogy mennyi időn belül, és milyen feltételekkel várhatod a termék kiszállítását. Ha nem vigyázol, könnyen húsvéti meglepetés lehet a karácsonyi ajándékból.

Olvass véleményeket, keresd a “Megbízható Boltokat”! Az árukereső.hu a felhasználók tapasztalatai alapján címkézi a webshopokat; a “zöld keretes” jelöléshez 60 nap alatt legalább 10 darab 4,2 feletti értékelés, míg a “zöld hátteres” jelöléshez 60 nap alatt legalább 60, 4,6 feletti értékelés szükséges.

Használj bankkártyát – de csak óvatosan! Persze, a legjobb, ha a plasztik virtuális, egyszer használatos biztonsági kóddal megspékelve. Ilyenkor a sikeres tranzakciót követően automatikusan megsemmisülnek a felhasznált kártya adatai, és hoppon maradnak az adathalászok. Bár sokan az utánvétre esküsznek, bankkártyás vásárlás esetén a banktól is kérheted a tranzakció visszavonását, ha nem kaptad meg a vásárolt terméket vagy időközben fizetésképtelenné vált az eladó.

4. RAJT – mit tegyél, ha túllőttél a célon?

Ha már tudod, hogy mit és honnan vennél, akkor a jó starthoz már csak jó timing kell. Rengeteg időt tudsz megspórolni, ha már előre regisztrálsz az áruház webshopjában, és beteszed a kívánságlistádra a termékeket. Felkészültség ide vagy oda, néha a legprofibbak is hibáznak. Idén valaki nyolcmillió forintért rendelt az egyik webáruház Black Friday kínálatából konyhai gépeket, tévéket, számítógépet és házimozi-rendszert az új lakásába. Mi van, ha túl jól sikerült az akció és már másnap felébred benned a lelkiismeret furdalás? Vagy rájössz, hogy nem a jó termék landolt a kosaradban? Megkaptad, szuper, de nem működik?

Az internetes vásárlás nagy előnye a 14 napos indoklás nélküli elállási jog, ami néhány kivételtől eltekintve – például egyedileg készített termék, gyorsan romló élelmiszer, szerencsejáték vagy higiéniai termék – bármikor bevethető. A 14 nap onnantól ketyeg, hogy a terméket kiszállították, és átvetted, de az indoklás nélküli elállás jogával már a termék megvásárlása és átvétele közötti időszakban is élhetsz. Az okostévét kicsomagolhatod, hogy kipróbáld, de a kipróbálás nem azt jelentheti, hogy két hétig éjjel-nappal sorozatot nézel rajta, majd visszapostázod azt a feladónak. Ha kiderül, hogy a házimozit nem csak tesztelted, akkor a termék használatából fakadó értékcsökkenésért jogosan fog kopogtatni nálad az eladó.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét