Hogyan kell digitális szülőnek lenni?

0

Ahogy minden új generáció sok szempontból más körülmények között nő fel és nehezen érthetővé válik a szüleik számára, napjainkban a digitalizáció miatt kell odafigyelni arra, hogyan kapcsolódunk a gyerekeinkhez. A Telekom ezzel kapcsolatban rendez konferenciát, amire érdemes ellátogatni.

Amikor az 1960-as években felnövő generációval kapcsolatban a szülők megrettenve vagy épp értetlenül álltak a furcsán álló hajak, a hangos zene és egy sor egyéb változás előtt, úgy igaz volt ez minden generációváltás esetén ennél korábban is, és igaz lesz mindig. A mai gyerekeket, tizenéveseket nevelő szülők számára még amolyan tanult, “belenőtt” dolognak számít minden modern technológiai vívmány az okostelefontól az internetig, a közösségi médiától a folyamatos online jelenlétig.

Azt viszont a múltbeli példákon is láthatjuk, hogy az újdonságokhoz való hozzáállás szélsőségek mentén nem működik. Ahogy a rock’n’roll-t vagy az újabbnál újabb öltözködési divatokat sem lehetett megállítani, megtiltani vagy épp figyelmen kívül hagyni, a digitalizációba már alapértelmezetten belecsöppenő legfiatalabb korosztály új szokásait sem érdemes mereven szabályozni vagy rettegve figyelni.

Segítség a szülői digitalizációhoz

A XXI. században gyermeket nevelni azt jelenti, hogy a megszokott feladatok mellett digitális szülőként is helyt kell állni. Sokszor nem is feltételezett veszélyek leselkedhetnek gyermekünkre az online közösségi térben és szülőként éppúgy felelősségünk biztonságos környezetet teremteni, mint a mindennapok során. A digitális szülőségről egyelőre kevés bevált gyakorlatunk, tapasztalatunk van, de ahogy a szülőség, az online szülőség is tanulható. A telekommunikáció és technológia egyik legfontosabb eleme a szolgáltató, ezért a Telekom is küldetésként kezeli, hogy segítséget nyújtson a fenti kérdésekben. A vállalatnál tudatosan foglalkoznak azzal, hogy a témára való figyelemfelhívás mellett jó példák bemutatásával is segítsék, edukálják a szülőket abban, hogy ennek a kihívásnak megfelelhessen, minél jobban és tudatosabban használják ők is a digitális eszközöket, felületeket, megoldásokat és minél inkább támogatói lehessenek gyermekeiknek, ezen a téren is.

Az október 20-án megrendezendő, “Digitális szülő vagyok!” című eseményen kiváló szakértőkkel, szülőkkel beszélgetnek a szervezők, és velük közösen szeretnék legjobb tudásukat átadni előadások, interaktív workshopok során, hogy minden gyakorló és leendő szülőt felkészítsenek a digitális szülőség kihívásaira, valódi eszközkészletet és támogató szülői közösséget adva számukra. A Telekom és a Hintalovon Alapítvány évek óta tartó együttműködésének újabb állomása ez a konferencia és workshop, amely egy két napos, digitális tudatossággal foglalkozó eseménysorozat része. Ezért bárkinek, aki kíváncsi, hogyan tud digitálisan is felelős szülőként biztonságos online környezetet teremteni, hogyan teheti átgondoltabbá posztolási szokásait és mutathat jó példát az online világ kihívásai kapcsán is a gyerekeinek, érdemes és hasznos részt venni a rendezvényen,

Íme, a részletes program:

 • 16:00 Holló Márta, vállalati kommunikációs igazgató (Magyar Telekom) köszöntője
 • 16:05 A Vörösmarty Gimnázium dráma tagozatos diákjainak produkciója
 • 16:25 Gyurkó Szilvi (Hintalovon Alapítvány) előadása
 • 16:55 Mi fán terem a digitális szülőség?
  • A beszélgetés résztvevői:
  • Görög Zita, modell, műsorvezető
  • Magyarósi Csaba, vlogger
  • Horváth Ádám, szakmai vezető, Maker’s Redbox
  • Pelle Veronika, Gyermekvédelmi Főosztály digitális műveltségfejlesztési munkatárs, NMHH
  • Keszthelyi Zoltán, technológiai biztonsági központvezető, Magyar Telekom
  • Moderátor:
  • Holló Márta, vállalati kommunikációs igazgató, Magyar Telekom
 • 17:40 Az online tér gyerekszemmel
 • 18:10-18:30 Szünet, networking
 • 18:30 Workshopok:
  • Wertán Sára: Beszélgess jól!
  • Szabó Ditte: Digitális kihívások a családi kommunikációban
  • Juhász Bettina, Mélylevegő projekt: Magabiztos szülő, magabiztos gyerek
  • Bárdossy-Sánta Nóra és Keszthelyi Zoltán: Online is biztonságban

Az október 20-i rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, az első 150 jelentkező bejutása garantált, ezért érdemes sietni a feliratkozással, amelyet könnyen és gyorsan, ide kattintva lehet elvégezni. A konferencia napján 15:30-tól lehet érkezni a helyszínre, amely a Magyar Telekom székházának Puskás konferenciaterme. A cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 36. (belépés az Üllői út felől).

Az eseménysorozat második napja egyébként az oktatásban megjelenő digitális lehetőségek, készségek, valamint az élményszerű digitális tanulás, tanítás kap figyelmet, erről részletesebben ide kattintva lehet olvasni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét