Így használhatsz legális zenéket a videóid alá

0

A szellemi termék is termék, amelyet engedély nélkül használni a jog szempontjából lopás. Ez az alkotók szemszögéből több mint érthető, de a felhasználóknak is komoly gondokat okoz. De akkor tényleg sosem használhatunk közkedvelt slágereket a TikTok-videóink, Instagram Reeljeink alatt?

Közismert tény, hogy a kilencvenes években az internet úgymond “felszabadította” a zeneipart. Ez azt jelentette, hogy ugyan sokkal szélesebbé tette az előadók számára a bemutatkozási lehetőségek körét, de egyben meg is nyitotta az ajtót a digitális másolások, illegális letöltések előtt. Ebbe a teljes lemezpiac belerokkant, és az előadóknak is évtizedekbe került átállni másféle üzleti modellekre a fizikai adathordozók elmaradó bevételeinek pótlására. Aztán az új évezredben jöttek a különféle streamingszolgáltatók, közösségi oldalak és videómegosztók, ezekkel pedig a digitális jogosítási formák.

A zeneszerzők és előadók, illetve ezek jogkezelői értelemszerűen igyekeznek minden szempontból biztosítani azt, hogy a saját szellemi termékeik felhasználása szabályszerűen folyhasson. Ez a “régi világban” egyszerű volt, hiszen egy kazetta, lemez, CD megvásárlásával nem csak a fizikai hordozó elkészítését fizették ki a hallgatók, hanem innen szépen befolytak a jogdíjak is a megfelelő helyre. Ez a folyamat a streamingfelületek felé már szabályozható, azt viszont továbbra is nagyon nehéz megoldani, hogy a felhasználók által saját videóik alá vágott, élő streamjeik alatt futtatott dalokért is megkapják az őket megillető összeget.

Itt egy zenei feldolgozást jelölt meg az eredetivel megegyezőnek a YouTube rendszere. Az ilyen tartalmak például továbbra is “jogi szürke zónának” számítanak

A mostani cikkben viszont nem a jogtulajdonosok oldaláról közelítjük meg a problémát, hanem arra próbálunk tippeket gyűjteni, hogyan lakhat jól a kecske és maradhat meg a káposzta egyszerre. A jogtulajdonosok, illetve a megbízásukból a különféle online platformok ugyanis folyamatosan pásztázzák az újonnan felkerült tartalmakat és kíméletlenül lecsapnak a jogvédett zenékkel ellátottakra – bizonyos esetekben elnémítják a teljes hangsávot, vagy akár elérhetetlenné teszik a teljes videót, arról nem is beszélve, hogy a sorozatos jogsértésekért a platformról való kizárást is belengethetnek. Szóval hogyan tehetjük meg, hogy továbbra is hangulatos zenei aláfestéssel kerülnek ki a videóink, de nem kell tartanunk némítástól, törléstől, kizárástól?

Minden szinten biztonságos zenék

Ha olyan egyéni felhasználóként szeretnénk zenéket használni a videóink alá, akinek nincs számottevő bevétele az online tevékenységből (tehát nem “nagyiparosként” vagy profi influencerként gyártjuk a tartalmakat), értelemszerűen olyan opciókkal érdemes kezdeni, amiért nem kell külön fizetnünk.

A Google-nél már egy ideje felismerték, hogy a sima tiltás mellett azért kell valami alternatíva a videósoknak, ezért már jó ideje működik a YouTube Audio Library (magyar változatban Hangtár), amelyet a YouTube Studio-n belül érhetünk el. Ebben olyan aláfestő zenék és hangeffektek találhatók, amelyeket ingyenesen használhatunk – azt persze érdemes megnézni az egyes zenéknél, pontosan mire vonatkozik az engedély, lehet-e például bevételszerzésre kijelölt videókban is alkalmazni, valamint fel kell-e tüntetni a szerzőjét. Ez a könyvtár folyamatosan bővül, és sokféle paraméter alapján kereshető, például stílusok szerint a poptól a filmzenén át a zúzdametálig, vagy épp a zene érzelmi típusát nézve a boldogtó, a darkig.

Hasonló szolgáltatást a TikTok is elindított, a szintén Audio Library névre hallgató aloldal a TikTok Creative Centeren belül található. Itt gyakoribbak a rövid dalocskák, zenerészletek, hiszen a platformon jellemzően fél perces minivideók jelennek meg. Itt a címkék között kereshetünk stílusra és érzetekre, és a találati listán jól érthető ikonok jelzik, milyen tartalmakban használhatjuk az adott aláfestést.

Természetesen független oldalak is kínálnak már jogdíj nélkül felhasználható zenéket, ilyen például a dig.ccmixter.org, a cctrax.com vagy a freemusicarchive.org. Emellett érdemes körülnézni a Soundcloud felületén is, ahol sok olyan fiókot találni, amelyek legfeljebb a szerző megemlítését kérik egy zene felhasználásához.

De mi van akkor, ha én a kedvenc előadóm slágerét használnám?

Az eddigi példák gyakorlati szempontból nagyszerűen alkalmazhatóak, de ez sokaknak nem elég. Hiszen az is tény, hogy egy videó hatását komolyan feldobja egy olyan kísérőzene, amit mindenki ismer – egy örökérvényű rockhimnusz a 80-as évekből, egy örökzöld a beatkorszakból vagy épp a legújabb rap- és technoslágerek, amikre a legfiatalabbak rögtön felkapják a fejüket. Nos, ezeket a zenéket szinte biztosan nem találjuk meg sehol azzal a kitétellel, hogy tessék, használd csak, amiben és ahogy szeretnéd.

Egy módszer a kezdetek óta rendelkezésre áll, de egyáltalán nem garantál 100 százalékos sikert, ráadásul esélyesen drága mulatság. Ez esetben írnunk kell a kiválasztott előadót képviselő szervezetnek, amely általában egy lemezkiadó, illetve a jogokkal rendelkező menedzsment. Ha ilyenkor megadjuk, mire szeretnénk használni az illető zenéjét, melyik dalt, ebből milyen hosszúságú részt, van esély arra, hogy kapunk rá engedélyt – viszont szinte biztosan jár hozzá egy nagyon erősen megnyomott ceruzával írt csekk is. Láttunk már példát arra, hogy valakinek mégis sikerült ingyen hozzájutni a felhasználási jogokhoz, de ez általában csak olyan esetekre jellemző, amikor az engedélyt valamilyen jószolgálati üggyel kapcsolatos videóra adták, és kikötötték, hogy a tartalom nem monetizálható. Mindenesetre ez a lehető legbonyolultabb és legkisebb sikerrátával kecsegtető eljárás, ezért nézzünk mást – ugyanis szép lassan akad azért könnyebb megoldás is.

A YouTube Creator Music hirdetése – Európában még egy kicsit várni kell arra, hogy ennél többet is lássunk belőle

A YouTube például az Egyesült Államokban kezdte tesztelni új szolgáltatását, amely tulajdonképpen egy videós felhasználásra specializálódott zenebolt. A Creator Music piactéren egy online gyűjteményből vásárolhatunk védett zenéket, pontosabban azok felhasználási jogait. Ráadásul a kísérleti projektben arra is igyekeznek lehetőséget adni, hogy a dalok felhasználásával készült videók bevételeit megoszthassuk az eredeti előadóval, illetve a zene jogtulajdonosával. A jelenlegi állapotban a keresett dalok mellett látszanak a fizetési opciók, tehát dönthetünk úgy, hogy egy magasabb összeg fejében teljesen megkapjuk a felhasználási jogokat egy adott tartalmunkhoz, ha pedig ez túl borsos, akkor egy második opcióban a bevételmegosztást választhatjuk. Ez a “zenejogi webshop” főleg azon ismertebb alkotók számára jelenthet előnyt, akik több kontrollt szeretnének a produkcióikkal kapcsolatos költségek felett, a kisebb videós tartalomgyártók számára pedig lehetőség nyílik arra, hogy videóikban olyan ismertebb dalokat használjanak fel, amit eddig nem engedhettek meg maguknak. Azt viszont még nem tudni, mikor terjeszti ki mindezt Európára is a YouTube, hiszen itt akár országonként különböző jogi szabályozásokkal és jogvédő szervezetekkel kell harmonizálni a működést, ami nem kis feladat. Szóval a Creator Music hazai megjelenése ugyanúgy eljöhet egy hónap, vagy akár több mint egy év múlva.

Vannak azonban már olyan szolgáltatók, amelyek megpróbálják ugyanezt a metódust megvalósítani és a tesztünk szerint nálunk is elérhető módon. Ilyen például a Lickd, amely ígérete szerint egy havi 15 dolláros előfizetés, valamint a prémium dalok esetében 8 dollártól induló egyedi ár fejében a legnépszerűbb aktuális slágereket, közismert dalokat is elérhetővé tesz. Első körben David Guettától Bruno Marson át a Panic! At The Disco-ig sokféle stílusban találhatunk itt zenéket, amiket szintén kereshetünk előadóra, stílusra, vagy akár a felhasználás célja szerint is.

A Lickd már a nyitólapján ismert előadók slágereit kínálja

Lassan érkezik a megváltás

Tény, hogy a Lickd-hez hasonló, közismert zenék jogait kínáló szolgáltatások száma még csekély, ezért annak, aki valami nagyon aktuális slágerrel szeretné feldobni és népszerűsítenie a videóit, még nagyon limitált a mozgástere. Azt mindenesetre biztosan nem érdemes kipróbálni, hogy mindenféle jogosítás nélkül próbálkozunk valamilyen menő top10-es szerzeményt a videóink alá vágni. A legtöbb videómegosztó szolgáltatás ma már automatikus, villámgyors és könyörtelen szűrőket alkalmaz, amelyek sokszor már a feltöltés után közvetlenül észlelik a jogvédett zenéket és jó esetben csak lenémítják a videó teljes hangsávját, de előfordulhat, hogy emiatt időszakosan vagy véglegesen le is tiltják a csatornánkat. Szóval nem érdemes kockáztatni, és vagy valamelyik ingyenes forrásból keresgélhetünk aláfestést, vagy a ma még ritkán és drágán elérhető fizetős megoldásokat választjuk. Esetleg megkérhetünk egy ismerős zenészt, hogy némi hozzájárulásért nem írna-e valami egyedi kíséretet – hiszen az azért tényleg menő, ha a csatornánknak saját intrója vagy jól felismerhető hangkörnyezete van.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét