Ezért NE tedd el a telefont kirándulás közben: appok és tippek természetjáróknak

0

Vissza a természethez, hagyjuk a digitális eszközöket, élvezzük a nyugalmat! Igen, a tavasz erre is jó, de azért ne essünk át a ló másik oldalára: a mobilok sokszor nagy segítséget nyújtanak a szabadidős tevékenységek alatt. Erre mutatunk néhány példát.

Bár a jelek szerint a tavasz ismét kifejezetten szeszélyesen indul, azt azért nagyjából sejteni lehet, hogy szép lassan újra több réteg ruha nélkül is ki lehet merészkedni a szabadba. A téli bezárkózás után ideje ismét felfedezni a világot, ami jelenthet egy könnyed városi sétától a lassan újra kizöldülő erdőkbe tervezett túrákig sokféle kalandot. Érdemes úgy bejárni egy erdei ösvényt, hogy közben a minket körülvevő világ helyett nem folyton a telefon kijelzőjére tapadnak a szemeink, viszont használhatjuk a mobilt arra is, hogy még kényelmesebben, okosabban, vagy épp biztonságosabban kiránduljunk.

Térképek a zsebben

Az első pontot talán nem is kéne agyonmagyarázni, elég csak visszagondolni arra, milyen macerás volt az okostelefonok kora előtt egy új, ismeretlen területre elindulni. A papír alapú térképeket hajtogatva igyekeztük kitalálni, épp hol járunk, merre lehet észak, és vajon mennyi időnk van elérni a következő menedékházat (aminek a nyitvatartásáról ráadásul csak sejtésünk lehetett). Ma azonban a telefonon sokféle online és offline térkép segíthet egyrészt abban, hogy a saját, pontos helyzetünket beazonosítsuk és azt is láthassuk, merrefelé nézünk, milyen irányba kell tovább indulnunk. Azt a bizonyos menedékházat pedig azonnal ellenőrizhetjük, egyrészt a nyitvatartási idővel kapcsolatban, de már azt is eldönthetjük, hogy az ottani szolgáltatások és árak ismeretében tényleg az lesz-e a következő célunk.

Alapesetben a telefonokon rendelkezésre állnak a rendszernek megfelelő online térképek, így az Apple és a Google saját megoldása, de ha szeretnénk valamilyen testreszabottabb megoldást, arra is van bőven opció. Az autós utazásokhoz sokak számára már alapvetés a Waze, amely egy ideje a Google alá tartozik, de megtartotta független működését. Itt a legnagyobb előnyt a közösségi bejelentő funkciók jelentik, ezért szinte valós időben kerülnek fel információk torlódásokról, balesetekről, elterelésekről. Hasonló, általános célú navigációs appok közül egyébként érdemes még kipróbálni a Mapquestet, amelyben akár a legolcsóbb benzinkutakat is megkereshetjük a környéken, de közvetlenül elérhetünk szállás- és étterem-foglalási funkciókat is. A maps.me hasonló tudással bír, viszont részletes térképeit offline módban is használhatjuk – ez olyankor jöhet jól, ha nem vagyunk benne biztosak, milyen térerő vár az úton, vagy ha nem szeretnénk a folyamatos adatfrissítés miatt a kelleténél jobban lemeríteni a telefon akkumulátorát.

Ha már nem az autóban ülünk vagy városnéző sétát tervezünk, hanem sokkal inkább a természetbe vetnénk be magunkat, több olyan navigációs appot találunk, amiket kifejezetten erre a célra terveztek. Ilyen például az AllTrails, amely túraútvonalakat, ismert ösvényeket tartalmaz. Ezek között a tulajdonságaik alapján is keresgélhetünk, például az alapján, melyik ajánlott kutyásoknak, melyek a legjobbak havas időben vagy épp erdei futás céljára. Az útvonalakról részletesen tájékozódhatunk, többek között szintkülönbség-térképpel, az egyes tájékozódási pontokkal, és még azt is megnézhetjük, átlagosan mennyi idő kell a teljesítésükhöz. Kirándulás közben pedig saját utunkat is rögzíthetjük és megoszthatjuk. Az app alapesetben ingyenes, a 30 dolláros pro változatban olyan extrák kapnak helyet, mint az offline térképek letöltése, valamint külön figyelmeztetések, amikor letérünk a tervezett csapásról. Hasonlóan jó ajánlat lehet az Avenza, amely még offline módban is pontos GPS helymeghatározást ígér, valamint azt, hogy itt található a világ legtöbb túraútvonalának részletes térképe.

Érdemes még megemlíteni a manapság elérhető legszebb túra-appot: a Spyglass a térképre vetítve különféle extra tartalmakat is mutat, például egy hihetetlenül részletes iránytűt, de pár koppintással lemérhetünk két pont közötti távolságot, vagy kiterjesztett valóság segítségével igazodhatunk el, beazonosítva a környezetünkben fellelhető tájékozódási pontokat. Az appért 6 dollárt kérnek havonta, szóval lehet, hogy érdemes inkább a fenti, ingyenes megoldásokkal kezdeni.

Órával az ösvényen

Arról már korábban is többször értekeztünk, hogy egyre több területen jelentenek igazán hasznos alternatívát az olyan kiegészítők, mint az okosóra vagy a fitneszkarkötő. Utóbbi persze nem képes arra, hogy térképeket jelenítsen meg út közben, de abban segíthet, hogy figyeli az életfunkcióinkat, majd pedig a túra végeztével megnézhetjük, hány kalóriát égettünk el vagy hány lépést tettünk meg. Egyes modellek ennél többet is elárulnak, rögzítik a pulzusunkat és egyéb adatainkat, és akár az útvonalunkat is követik.

Okosórák terén már sokkal több lehetőség áll rendelkezésre. Egy részük szintén a telefon vezeték nélküli kiegészítőjeként működik, de akadnak már saját SIM kártyával vagy eSIM-mel felszerelt modellek is, amelyekkel maga a mobil akár otthon is maradhat. Ezekkel az órákkal bárhonnan segítséget hívhatunk, ha eltévedünk vagy balesetet szenvedünk, de ennél többre is képesek. A mobilokhoz hasonlóan appokat telepíthetünk rájuk, ezért többek között bevethetjük a legnépszerűbb navigációs szolgáltatások kisképernyőre szabott verzióit is.

Ha pedig a túrák császáraivá szeretnénk válni, az okosórák kifejezetten túrákra szabott kínálatában érdemes keresgélni. Ezek bizonyos esetekben valamivel drágábbak az általános használatra tervezetteknél, de meghálálják az extra költést. A Garmin, a Polar vagy a Suunto modelljei többek között strapabíró kialakítást kaptak, és felszereltségük is a szabadidős tevékenységek, kinti sportok igényeit követi. Az ilyen órákban speciális szenzorok mérik a környezet adatait a hőmérséklettől a magasságig, olyan extrákkal, mint az időjárás változásaira figyelmeztető barométer. Olyan eszközöket is találunk, amelyeket napelemekkel láttak el, hogy hosszabb utakon ezzel segítsünk minél tovább működtetni őket.

Extra kütyük az útra

Ahogy nekünk is érdemes tartalékokat pakolni a hátizsákba a vízforralótól az energiaszeleten át a váltás ruháig, az alapvető digitális kelléktárunk mellé is érdemes extrákkal készülni, mert ki tudja, mi vár ránk menet közben. A mobileszközökhöz például nem árt eltenni egy útitöltőt vagy powerbankot, utóbbi akkor hasznos, ha minden “civilizációtól” távol kezd merülni valamelyik eszközünk. Ezekből is léteznek olyanok, amelyeken napelemek is találhatóak, tehát még a töltőt is tölthetjük út közben. Saját biztonságunk érdekében legyen nálunk zseblámpa: igaz, ezt a funkciót a legtöbb telefon is tudja, viszont ezzel feleslegesen merítenénk a készülékek akkumulátorát, érdemes inkább céleszközzel készülni. Extra kényelemért olcsón beszerezhetünk fejlámpát is, amelynek használata mellett szabad marad mindkét kezünk mászásra, kapaszkodásra, vagy szimplán csak az egyensúly megőrzésére.

Ha a kiránduláson szerzett élményeket szeretnénk megörökíteni, alapesetben szintén használhatjuk a telefonok kameráit, de vannak eszközök, amelyekkel még élvezetesebbé tehetjük a végeredményt. Amennyiben gyönyörű látvánnyal kecsegtető helyszínekre indulunk, vihetünk magunkkal digitális fényképezőgépet – emellé ne felejtsünk el valamilyen könnyű, de stabil állványt is csomagolni. Ha inkább magát a folyamatot dokumentálnánk, egy GoPro vagy más hasonló akciókamera lehet a megoldás. Ezeket a hozzájuk való pántokkal és kapcsokkal elhelyezhetjük akár a fejünkön vagy a testünkön, hogy timelapse módban vagy hagyományos videóként elejétől végéig megmutathassuk másoknak is, merre jártunk – ráadásul saját szemszögünkből.

Ha a tervezett útnál fennáll annak lehetősége, hogy komoly esőbe keveredhetünk, vagy épp könnyen beleeshetünk valamilyen hegyi patakba, előre nézzük meg az eszközeink vízállóságát. Fontos tudni, hogy a vízállónak hirdetett mobil vagy egyéb kütyü lehet, hogy csak cseppálló, esetleg rövid ideig maradhat víz alatt – ehhez az IPXX értékek ismerete lehet hasznos, erről külön cikket is írtunk, amit nem árt gyorsan áttanulmányozni. A kevésbé, vagy egyáltalán nem vízálló eszközök számára könnyen és olcsón találhatunk olyan tokokat, amelyek teljesen kizárják a nedvességet, miközben akár “becsomagolva” is használható marad minden funkció.

A legutolsó tanácsunk pedig az, hogy ugyan érdemes sok szempontból digitális eszközökkel készülni a kirándulásainkra, hiszen életet menthetnek, gyorsabb utakat javasolhatnak és sok egyéb téren segíthetnek, de amikor már a természetben járunk, tegyük el őket, amíg nincs rájuk égető szükségünk. Mondhatnánk geek-nyelven is: lehet bármilyen jó kütyü nálunk, azért még mindig a valóságnak van a legjobb grafikája.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét