Legyen a kisállatoknak is mobilja, és ez nem vicc!

0

Persze nem olyan mobilról beszélünk, amin majd kutya-barátaikat hívogatják, vagy macska-rokonaikkal osztanak meg Instagram fotókat. Egy sokkal hasznosabb eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy sose kelljen elveszett kisállatos fénymásolatokkal teleplakátozni a várost.

Mit csinál egy gyerek, ha véletlenül elkeveredik a szülei mellől egy ismeretlen helyen, vagy véletlenül baleset éri? A náluk lévő telefonnal könnyen elérheti a felnőtteket, de akár ők is megkereshetik a szülői beállítások és a telefon nyomon követése segítségével. Ha a kutyákra és macskákra is ezzel az analógiával gondolunk, bizony nekik se ártana egy olyan eszköz, amellyel segítséget kérhetnek, de persze azt nem igazán várhatjuk el tőlük, hogy a karikán átugrás vagy a vezényszóra leülés mellett megtanulják a telefon tökéletes használatát. Szerencsére van olyan módszer, amely mégis olyan eredménnyel jár, mintha egy folyamatosan náluk tartott mobillal járkálnának, amely az aggódó gazdik számára bármikor elárulja, hol keressék őket.

Veszélyes időszak után, veszélyes időszak előtt

Mondhatjuk, hogy talán pár hétig viszonylag nyugodtabb lehet az életünk abból a szempontból, hogy a tél vége felé kevesebb ok és lehetőség van kisállataink eltűnésére. Ilyenkor a macskák jó része (remélhetőleg) a radiátoron fekszik és még csak ki se néz a külvilágra, a kutyákkal pedig gyors reggeli-esti sétákra szorítkozik a külső programok köre. Viszont nemsokára itt a kirándulóidő, amikor újra nekiindulunk erdőnek-mezőnek a kutyákkal, a kijárós macskák pedig messzebbre merészkedhetnek a meleg otthontól. Emellett pedig jó tapasztalatot szolgáltathat a magunk mögött hagyott ünnepi időszak, főként a szilveszter, amikor a tűzijátékok és petárdázások miatti félelmükben és zavarodottságukban kisállatok ezrei szaladtak világgá.

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet szerint a 2019-2020 év fordulóján összesen 885 bajba került kutyát jelentettek náluk, közülük végül 464-en kerülhettek haza. Valahol sikertörténetről van szó, hiszen az esetek 52 százaléka, tehát több mint fele happy enddel zárult, de ez biztosan nem nyugtatja meg a 394 továbbra is ismeretlen sorsú állat gazdáját, és főleg nem jelent gyógyírt a 30 kutya tulajdonosának, akiknek végül elpusztulva találták meg elmenekült kedvencét. Fontos, hogy ebből a szomorú példából minél többen tanuljanak, ugyanis van megoldás – persze nem az elszaladás, kiszökés megakadályozására, de arra mindenképpen, hogy villámgyorsan megtalálhassuk a kódorgókat.

Jön a tavasz, a kirándulások ideje

A kirándulóidő közeledtével négylábú barátaink védelme ismét aktuálisabbá válik, ezért ilyenkor jöhet képbe a bevezetőben említett kisállat-mobil, ami ugyan nem igazi telefon, de mégis azt a funkciót kínálja, amely segít abban, hogy biztonságban tudhassuk kedvenceinket. Egy olyan apró nyomkövetőről van szó, amelyet könnyen, de biztonságosan az állatok nyakörvére erősíthetünk, ezután pedig a kapcsolódó appon keresztül valós időben látjuk, merre járnak. A Telekomnál elérhető Kisállat radar megoldás esetében az adatszolgáltatást az Alcatel nyomkövetőbe helyezett SIM kártya biztosítja, így nem kell WiFi vagy Bluetooth hatókörében maradnunk. A 32 kbit/ sec sebességű adatátvitel akár roaming helyzetben is folyamatosan működik, és a Radar tarifacsomaggal mindössze havi 590 forintba kerül havonta.

Apa, Buksi kiszökött!

Ahogy a nyomkövetőt párosítjuk az iPhone-okra és androidos mobilokra egyaránt elérhető Movetrack alkalmazással, majd a kisállat nyakörvére erősítjük, nincs vele több dolgunk (legfeljebb időnként feltölteni). Ugyanúgy kiválóan alkalmazható, amikor egy erdei séta közben rohan el messzebbre a kutya, de akkor is, ha az elvileg minden kijárási lehetőségtől elzárt macska mégis kifundál egy menekülési módszert. Utóbbi esetben nagyon hasznos, hogy az alkalmazásban létrehozhatunk egy virtuális kerítést, és az alkalmazás azonnal riaszt, ha a jeladó (és vele a kedvencünk) ezen kívülre kerül.

Mivel az eszköz kifejezetten kicsi (nagyjából 4×4 centis, 16 mm vékony dobozka), még egy kisebb testű állatot sem zavar, a szilikon pánt pedig biztosan a helyén tartja akkor is, ha kifejezetten játékos kutyáról vagy mindenhez hozzádörgölőző macskáról van szó. Innentől aztán jöhet a kirándulás közben felfokozott hangulat, a kerten túlról csábító nagyvilág, vagy egy véletlenül nyitva hagyott ajtó, az elveszett állat hamarosan újra biztonságban lehet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét