Szervezd a családi életet interneten!

0

A hűtő ajtajára ragasztgatott post-itek, vagy hűtőmágnessel rögzített “vidd le a szemetet” üzenetek kora lejárt: hatékonyabb és egyszerűbb is lehet, ha modern megoldásokhoz nyúl a család.

Kezdhetnénk azzal az elcsépelt frázissal, hogy “régen minden jobb volt”, de inkább mondjuk úgy, hogy máshogy működnek ma már a családok, mint 50 éve vagy akár még korábban, és manapság már nem feltétlenül azok a családon belüli kommunikációs, kényelmi, feladatmegosztási és biztonsági módszerek a leginkább célravezetőek, amiket mondjuk nagyszüleink megszoktak.

Elég, ha gyorsan megnézzük, mik változtak az elmúlt pár generáció alatt:

  • Egyre kevesebb nagy család lakik egy helyen
  • Sokkal kevesebbet találkoznak személyesen a családtagok, akár azok is, akik még mindig egy fedél alatt élnek
  • A fiatalabb generációk már egy felgyorsult, online szemléletű világ szabályai szerint élnek, míg az idősebbek nem, vagy nehezen értik meg ezt a világot
  • Átalakultak a családot körülvevő szolgáltatások a díjfizetéstől kezdve a szórakozásig

Épp ezért most néhány kategóriába rendezve mutatunk pár olyan megoldást, amely a teljes család életét teheti könnyebbé, kényelmesebbé vagy hatékonyabbá, hiszen a fent vázolt változásokat nehéz a rég megszokott módszerekkel és eszközökkel működtetni.

Kommunikáció

Amikor még egy fedél alatt lakott gyerek, szülő, nagyszülő, gyermekien egyszerű volt a családon belüli kommunikáció, hiszen a legtöbb esetben személyesen, vagy családtagról családtagra irányítva megoldhattuk ezt. Manapság viszont már nem csak az okoz problémát, hogy külön háztartásban élnek a nagyszülők, a szülők és egyre fiatalabb korban kirepülnek kollégiumba, albérletbe a gyerekek is, de gyakran akár országhatárok, időzónák is elválasztják egymástól a családtagokat.

Először is szükség van olyan eszközökre, amellyel a családtagok elérhetik egymást, illetve a közösen használt alkalmazásokat. A gyerekeknél ez nem lesz gond, hiszen okostelefonnal, tablettel, laptoppal járnak mindenhová, és a szülőknél is megtalálható ezek közül legalább egy. A nagyszülők számára persze egy kicsit óvatosabban kell eszközt választani, de vannak már kifejezetten idősekre célzó mobilgyártók és márkák, ahol jobban érthető kezelőfelülettel, jól látható gombokkal és ikonokkal segítik a rendszer megértését és kezelését. Ha laptoppal ismertetjük meg őket, érdemes a rendszert jó előre úgy testre szabni, hogy a legfontosabb szoftverek ikonjait kihelyezzük a kezdőképernyőre és minden szolgáltatást beállítunk, így csak pár kattintásra lesz a nagyi számára is az összes alapvető eszköz.

A telefonálás mellett, illetve akár helyett már minden platformon elérhető olyan videós megoldás, amivel a családtagok láthatják is egymást és egymás környezetét. FaceTime, Google Duo, Skype és még megannyi egyéb egyszerű módszer létezik erre, ráadásul egyre több app kínál csoportos videóchat lehetőséget is.

Ahhoz, hogy a messze lévő családtagok továbbra is tudjanak egymásról, kiválóan használhatóak a közösségi alkalmazások. A Facebook használata nem boszorkányság, ha csak az alapokra szorítkozunk, így a nyugdíjas korúaknak is könnyen elmagyarázható mindez, és a kezelésben segíthetünk azzal, hogy előre létrehozunk családi csoportot, Messenger beszélgetést, és persze beállítjuk a különféle privacy szűrőket.

Feladatmegosztás

Apa üzleti úton, anya dupla meetingen, akkor ki megy szülőire, és ki segít nagyinak visszaszerelni a leszakadt polcot? A nagyobbik gyerek kirándulni megy, a kisebbiknek színházi előadása lesz az osztállyal – és atyaég, valaki befizette már az ebédpénzt? Az ilyesmit nehéz mindenki által látható mederbe terelni akkor, ha a teljes család szanaszét aprózódik helyek, munkák és időzítések között. Szóval érdemes valami hasznosabbat, átláthatóbbat használni a hűtőre tapasztott cetliknél.

Egyrészt jó megoldás lehet valamilyen közös naptár használata – ez lehet akár a Google fiókhoz automatikusan járó Naptár is, ahol egyszerűen beállíthatjuk, hogy mások bejegyzéseit is lássuk a saját felületünkön. Emellett küldhetünk bejegyzéseket bárkinek, felvihetünk közös programokat, és ehhez emlékeztetőket is beállíthatunk.

Konkrét feladatlisták készítéséhez és figyeléséhez is vannak könnyen használható, hasznos appok. Ilyen például a Microsoft ToDo, a Google Keep, vagy a Todoist – ezekben nem csak feladatokat és emlékeztetőket adhatunk meg magunknak, de másokat is bevonhatunk, így akár a fent említett üzleti útról és dupla meetingről is gyorsan kiadhatjuk valamelyik gyereknek, hogy ugorjon át megjavítani a nagyi polcát, időben jelzést kapunk arról, mikor induljunk el a szülőire, és azt is látni fogjuk, él-e még az ebédbefizetős probléma (és ha igen, kioszthatjuk magunkra vagy másokra a megoldását).

Biztonság

Ha a család összes tagja ezerfelé él, dolgozik és szórakozik, nem árt tudni, ki hol van, és olyan lehetőségeket is kéznél tartani, amellyel gyorsan jelezhetünk, ha valami baj történik. Az idősebbeknél fokozottan jelen van az egészségügyi vészhelyzetek esélye, nekik például kifejezetten jól jöhet egy olyan okoskarkötő vagy okosóra, amelyen külön segélyhívó gomb is található. Ezek az eszközök általában olyan alapvető egészségügyi megoldásokat is tartalmaznak, mint a szívritmus-szenzor és az alvásfigyelő, amelyet időnként a többi családtag is ellenőrizhet, hogy szükség esetén még időben orvoshoz vigye a betegeskedő vagy kimerült nagyszülőt.

A gyerekeknél inkább az adhat okot aggodalomra, hogy nem tudjuk, épp merre járnak. Ugyan az Android és az iOS is ad beépített lehetőséget arra, hogy a megfelelő jogosultsággal megnézzük, hol jár épp a telefon (és vele együtt kis gazdája), de vannak kifejezetten a családra szabott hasonló megoldások is. Ilyen például a Life360 Family Locator, amely mindkét mobilos rendszerre elérhető, itt valós időben láthatjuk, merre járnak a csatlakoztatott felhasználók. Hasonlót tud a Family Safety and Locator app is, amely az élő térképes helyzetjelzés mellett akár arra is képes, hogy jelezzen, amikor valamelyik családtag épp vezetés közben túllépi a megengedett sebességet – a friss jogosítvánnyal rendelkező gyerekek szülei most bizonyára értik, miért emeltük ki mindezt. Ugyanitt pánikgomb is elérhető, amely azonnal jelez minden más felhasználónak, hogy az appban látható helyre siethessünk a bajba jutott családtaghoz.

Mindenhol, mindenkor együtt

A különféle digitális eszközök pont abban segíthetnek, hogy a modern életstílus, munka és egyéb körülmények miatt térben, időben, elfoglaltságban szétszórt családok továbbra is egy egységként tudjanak működni, beleértve a feladatok okos elosztását és követését, a biztonságot és azt, hogy hiába nincsenek mindig egy helyen, csupán egyetlen gombnyomásba kerül úgy megbeszélni a nap történéseit, mintha csak ugyanannál az asztalnál ülnénk. És ha jobban belegondolunk, közben akár valamelyik családtag rendelhet ételt mindenkinek, és így a közös vacsora is szóba jöhet. Legfeljebb azt nem tudjuk majd videóchaten megoldani, amikor valaki azt kéri, hogy adjuk hozzá közelebb a sót.

A digitális családok témakörével foglalkozik a következő MOST Fórum: a szeptember 26-i rendezvény részleteit és a regisztrációs felületet ide kattintva lehet elérni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét