Túl magas a digitális rezsid? Így hallgathatsz zenét vagy nézhetsz filmet ingyen!

0

Magunk sem gondoltuk, hogy ilyen sok órányi legális tartalmat találunk a neten. A filmektől kezdve a legmenőbb zenékig sok estényi ingyenes tartalom érhető el a világhálón, ezeket gyűjtöttük össze, hogy könnyebb legyen megtalálnod őket, akár olvasnivalót, akár filmet vagy háttérzenét keresel estére.

A hírközlési hatóság legfrissebb kutatása szerint Magyarországon már népszerűbbek az online streamingszolgáltatások a torrentezésnél: valamelyik streaming szolgáltatásra minden harmadik internetezőnek van előfizetése, míg illegális tartalmakat letölteni csak minden negyedik magyar, 16 évesnél idősebb nethasználó szokott. A hazai férfiak a kutatás eredményei szerint jóval nagyobb arányban szerzik be a filmeket torrentezéssel, a nők viszont sokkal gyakrabban jelölték meg egyetlen forrásként az ingyenes streaming-felületeket. Vajon mire jutunk 2020-ban, ha csupán egy internet-előfizetés birtokában, egyetlen fillér nélkül szeretnénk tartalmakat fogyasztani úgy, hogy közben nem kalózkodunk? A válasz: sok órányi szórakozáshoz – ahogy az kiderült a próbánk során.

Tudtad, hogy akár netflixezni is lehet ingyen?

Néhány hónapja regisztráció nélkül is megnézhetsz néhány órányi netflixes sorozatot és filmet, bár ez a lehetőség okostelefonon nem, csak windowsos számítógépen vagy Macen futó böngészőben érhető el, ha beírod ezt a címet: https://www.netflix.com/hu/watch-free.

E sorok írásakor kilenc film, illetve sorozat érhető el az ingyenes kínálatban, egyebek mellett a Stranger Things sorozat első része, a Sandra Bullock főszereplésével készült Madarak a dobozban című thriller, illetve A két pápa című dráma – de az elérhető alkotásokat időnként cserélik. Ha ezek után kedvet kapnál az előfizetésre, az első 30 nap ingyenes a Netflixnél (így már mobilon vagy okostévén is tudod használni), de ehhez bankkártya-számot is meg kell adnod, tehát nem lehet minduntalan újabb és újabb e-mail címekkel regisztrálni a fizetés elkerüléséhez.

Az HBO Go esetében 7 napos a hasonló próbaidőszak, amely ugyancsak a bankkártya-adatok megadása után, egyszer érhető el, de ez alatt bármilyen filmet megnézhetsz bármilyen támogatott eszközön.

Tele van a net tévéműsorokkal

Ha régi magyar tévésorozatokat és filmeket néznél, az M3 tévécsatorna Facebook oldalát érdemes követned, vagy felkeresni az MTVA archívumát. Egyszerre mindig csak korlátozott számú tévéfilm/epizód érhető el az M3 online felületén, egyszerre általában néhány rész kerül fel minden sorozatból, amellyel párhuzamosan néhány korábbit pedig levesznek. Pozitívum, hogy erre az oldalra az elérhető legjobb minőségű kópiák digitalizált változatai kerülnek fel a régi színházi közvetítésektől kezdve az Angyalbőrben epizódjaiig.

A kereskedelmi tévék műsorait a TV2 honlapján, illetve az RTL Most oldalon érheted el, ezek esetében annyi a korlátozás, hogy az élő adás mindig a tévécsatornán megy, a visszanézés viszont online is működik. A köztévé (és rádió) esetében a Médiaklikk.hu oldalon lehet visszanézni (hallgatni) a műsorokat.

Sok órányi zene, teljesen ingyen

A legismertebb online zeneszolgáltatásnak számító Spotify szolgáltatásait ingyenes regisztráció után előfizetés nélkül is lehet használni, némi korlátozással. Az ingyenes fiókkal például a 320 kbit/s helyett legfeljebb 160 kbit/s-os bitrátával rögzített minőségben lehet hallgatni a zenéket. Ez azonban nem kirívóan rossz, ha például egy átlagos autóban, vagy a metrón ülve fülesben hallgatsz zenét, valószínűleg észre sem fogod venni a különbséget.

Azt viszont igen, hogy néhány zeneszámonként 20-30 másodperces, de legalább magyar nyelvű reklámokat sugároz a rendszer, illetve a lejátszási listák, albumok számai között is csak rendkívül korlátozottan tudsz váltogatni. De ezt leszámítva olyan zenéket hallgathatsz, amilyet csak akarsz, ami ingyen egyáltalán nem rossz ajánlat. Tipp: a webes lejátszó helyett érdemes az appot, vagy a desktop klienst használnod, azzal ugyanis jobb hangminőség érhető el, viszont ingyenes fiókkal nehezen sem fog működni az offline lejátszás.

De van még egy sor ingyenes zeneforrás, amely böngészőből és appként is elérhető! A Mixcloudon profi és hobbi dj-k által készített mixek tízezreit találhatod, szerencsére címkék alapján stílusban besorolva, könnyen visszakereshető formában. Ha még sosem használtad az oldalt, kattints a Categories menüpontra, mert ott tudsz stílus alapján zenéket kutatni, de persze a szabad szavas kereső is rendelkezésre áll – ebbe érdemes előadók helyett inkább zenei stílusokat írni. Egyébként nem csak elektronikus zenéket találsz az oldalon, a komolyzenétől a punkig minden stílus képviselteti magát.

Mindenki, aki zenét tölt fel a Mixcloudra, saját csatornát nyit, amelyre feliratkozhatsz, így ha az illető új mixet tölt fel, azt látni fogod a New shows menü alatt. Ha szánsz rá egy kis időt, és feliratkozol néhány tucat csatornára, folyamatosan el leszel látva ingyenes zenével – ugyanis csak a tartalmak elég kis aránya fizetős ezen az oldalon.

A Mixcloudhoz nagyon hasonlít, de kissé eltérően működik a Soundcloud, amiből szintén létezik app és weboldal is. Új felhasználóként itt a Discover aloldal stílusonként elérhető toplistájánál érdemes kezdened a keresést, de persze a keresőbe is beírhatsz előadót, stílust egyaránt. Bár a Soundcloudon nincs olyan jó kategóriaoldal, mint a Mixcloudon, a nehézkesebb böngészésért kárpótol, hogy a legtöbb zenét ide jobb minőségben töltik fel a rivális szolgáltatásnál.
Rádió helyett pedig ott a podcast

Persze van úgy, hogy az ember nem zenét, hanem valamilyen beszélgetős műsort szeretne hallgatni, például főzés vagy kondigépezés közben. Az élő online adást mobilneten vagy wifin egyszerűen lehet hallgatni például a MyTuner Radio appal, ami elérhető Androidra és iOS-re is.

Ennél jóval praktikusabb viszont a podcastok hallgatása, ezek többnyire csak hangot tartalmazó műsorok, amelyek csatornáira a podcast appokban fel lehet iratkozni, így minden friss műsorról értesülhetünk. Mostanra magyar nyelvű podcastból is olyan sok műsor érhető el, hogy mindennapra akad belőlük hallgatnivaló a Totalcartól Balázsékig. IOS-en könnyű megtalálni a magyar tartalmakat a beépített Podcastok appban, míg az androidosok számára az ingyenes Google Podcasts appot ajánljuk.

Ha mégsem lenne elég a Google vagy az Apple saját podcast-ajánlójának kínálata, a Podkaszt.hu oldalon elérhető remek adatbázisban a hazai podcastok legfrissebb adásait lehet elérni. Minden podcast esetében linkelik a feliratkozáshoz szükséges linkeket is, hogy egyszerű legyen felvenni őket az appban. Itt ragadnánk meg az alkalmat arra is, hogy ajánljuk a blogunk társ-csatornájaként is működő Magenta Podcast adásait, amelyet a fontosabb streaming-felületeken, például ezen a Spotify-linken is meg lehet hallgatni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét