Újabb közkedvelt app figyelheti a titkos adatainkat

0

Lensa: egy újabb fotómanipuláló app, ami lélegzetelállító fantasy-profilképeket készít egy koppintásra. Mindenki ráugrik? Naná. Nem kéne? A gyanú még nem igazolódott be teljesen, de érdemes óvatosnak lenni.

Mióta léteznek fotószerkesztő szoftverek, az emberek imádják ezekkel felturbózni, átalakítani, „megjavítani” a saját magukról készült képeket, mert ugye az internetes nagyzolás korát éljük, jól kell kinézni a közösségi médiában, az elküldött önéletrajzok címlapján és persze a Tinderen. A „fotosopolás” már úgy köznevesült, mint a cellux vagy a guglizás, lehet csodálkozni a profi retusálók munkáján és megdöbbenni a kontárok szerkesztési balesetein. Viszont még mindig határt szabott a nagy képmanipulálás-versenyben az, hogy a komolyabb tudású szoftverek drágák és a megtanulásuk is hosszadalmas feladat, ezért a legújabb tech-korszakban óriási divatot teremt minden egyes olyan app, amely valamilyen fotós varázslatot elvégez magától – hol sablonok és előre definiált algoritmusok segítségével, hol pedig újabban a mesterséges intelligenciára támaszkodva.

Jöttek is az újabbnál újabb slágerappok, pár éve nagyot ment például az arcunkat öregítő FaceApp alkalmazás, a festményszerű kinézetet kreáló Prisma vagy az általunk is bemutatott DALL-E. Utóbbiban boldog gyerekként játszadozhattunk a furábbnál furább beállításokkal, és akár hetente cserélgethettük a Facebook-profilképünket valamilyen elborult kreálmányra. Csak hát, ha egy app valami nagyon extra dolgot ígér, ráadásul úgy, hogy majd az általunk átadott adatmennyiség segítségével ő ezt magától összerakja – ott azért illik egy kicsit gyanakodni is, hogy nem tisztán az ingyenes szórakoztatás a cél.

A már említett FaceApp 2019-ben hódított, és már az ingyenes változatában is elérhettük, hogy egy szelfinkből öregkori önmagunkat, vagy akár az ellenkező nembeli énünket alkossa meg. Azt, hogy az alkalmazás első futtatásakor felugrik egy kis ablak, amely engedélyt kér a tárhelyünkön található fotók elérésére, szinte mindenki természetesnek vette és már nyomott is az igenre, csak kezdődhessen a szórakozás. Azonban nem sokkal később kiderült, hogy az app titokban illetéktelenekkel is megosztotta az eszközökön levő képeinket. Ez ugye több szempontból is aggályos, hiszen simán zsarolhatóvá válhat bárki olyan fotók nyilvánosságra hozatalával, amit nem szánt mindenkinek (ha tetszik érteni, mire gondolunk), de akár betörőjelöltek számára is hasznos lehetett egy otthoni fotó arról, mit hol tartunk a lakásban és így tovább.

Ezt a FaceApp-kísérletet is csak egy teljesen “inkognitó-módban” használt tesztkészüléken végeztük el annak idején

Az óvó hírek átszáguldottak az interneten, volt, aki elolvasta, mások nem – de vajon lett foganatja? A jelek szerint a mobil-felhasználók memóriája bizony nagyon is véges, mert újra hasonló hírek kapnak szárnyra az elmúlt hónapok legnépszerűbb appja, a Lensa kapcsán.

Szépre fest minket az AI, de mit csinál még?

A Lensa a fenti divathullám legújabb tagja, egy olyan alkalmazás, amely alapvetően ingyenesen kipróbálható iOS és Android alatt egyaránt, de a legjobb funkciói fizetősek. Ez persze sokakat nem zavar, néhány eurónyi összeget a jelek szerint jó páran beáldoztak már azért, hogy a Stable Diffusion nevű AI-modellre épülő algoritmus egyetlen, akár teljesen átlagos szelfi alapján tényleg látványos átalakításokat hajtson végre és űrhajóstól királynőn át elf harcosig vagy épp impresszionista portréig bármit összerakjon, amivel besöpörhetünk egy szekérnyi lájkot a megfelelő helyeken.

A csodálatos végeredmény mellett a használat egyszerűsége is vonzó: elég csak feltölteni 10-15 fotót, kiválasztani, milyen stílusban szeretnénk mozogni és máris kapjuk a mesterséges intelligencia által elkészített fantáziaképeket, amik már valóban nagyon jó minőségűek. A közelében sincsenek a néhány trükkel operáló, pár évvel ezelőtti appok gyatra próbálkozásaihoz. Jól látható, hogy már nemcsak az eredeti fotók néhány szűrővel megbolondított változatait kapjuk, hanem van munka a végeredményben, és ez el is érte a célját, a Lensa hamar az App Store és a Google Play legkeresettebb alkalmazásainak körébe katapultálta magát, TikTok-videóktól a közösségi profilképekig mindenhol áteshetünk az itt készült képekkel. Szóval ez így idáig rendben is volna, de – mert mindig van egy de.

Több biztonsági szakértő is felhívta a figyelmet arra, hogy óvatosan kell bánni a Lensával. Egyrészt azért, mert az app fejlesztője a Prisma Labs (igen, a néhány évvel ezelőtti slágeralkalmazás atyja). A cég ugyan az Egyesült Államokban van bejegyezve, de leginkább orosz tulajdonosokkal és alkalmazottakkal, a csapat webes domainjét még anno 2016-ban szintén orosz IP-címről regisztrálták. Ez még mindig nem lenne egyértelműen veszélyes, azonban az már kissé furcsa, hogy az oroszok által az USA-ban működtetett cég a felhasználási feltételek szerint (amit ugye senki nem szokott elolvasni) a ciprusi Limassolban lévő központba továbbítja a felhasználói adatokat, ráadásul a megbízott adatvédelmi képviselő is ciprusi.

Ahogy a szakértők kiemelik, Ciprus egy furcsa hely abból a szempontból, hogy az orosz kormányszervek egyik komoly adatgyűjtő központja, és már eddig is egy csomó olyan konferencia és egyéb esemény helyszíne volt, amelyről később kiderült, hogy az orosz hírszerzés állt mögötte. A Lensa által gyűjtött és továbbküldött adatok pontos köréről és felhasználásáról többen kértek már felvilágosítást a cégtől, ahonnan minden esetben csak egy szűkszavú közlemény érkezett, miszerint minden képet 24 órán belül törölnek az adatbázisból. Azt viszont a mobilos adatforgalom mérésével többen megállapították, hogy az app bizony jóval több információt küld “haza”, mint az általunk kiválasztott és feltöltött képek mérete.

Akkor tehát figyel a titkosszolgálat, ha Lensát használok?

Azt még senkinek nem sikerült egyértelműen bebizonyítani, hogy a Lensa olyan adatokat is megszerez az eszközeinkről, amihez mi magunk nem járulunk hozzá. Ahogy azt sem, hogy ezeket olyasmire használják a fejlesztők, aminek nagyon nem örülnénk, ha tudnánk róla. Viszont a furcsán és több körben tisztára mosott tulajdonosi szálak és a nagyon szűken megfogalmazott adatkezelési információk miatt több helyen is azt lehet olvasni biztonsági szakemberektől, miszerint inkább érdemes elkerülni ezt az appot, vagy legalábbis olyan formában használni, ami a lehető legkisebb hozzáférést enged személyes és fontos fájlokhoz. Például egy olyan másodlagos mobilon vagy tableten, amelyen nincsenek egyéb fotóink, dokumentumaink és nem vagyunk ezerfelé bejelentkezve más szolgáltatásokba.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét