Mégsem lesz saját pénze a Facebooknak

0

A jelek szerint hiába indították óriási csinnadrattával a Facebook-pénz (egykori nevén Libra, később Diem) fejlesztését, a világ nem állt készen erre, és most már a Zuckerberg-birodalom is igyekszik kihátrálni a témából. De hogy is jutott el idáig az egykori álomprojekt?

A Facebook 2018-ban nagyjából a közösségi világ, meg úgy egyáltalán az egész internet korlátlan ura volt. Persze már ekkor is mutatkoztak repedések a birodalom falain, de a felhasználók száma még mindig növekedett, és egyre több netező tartotta az internet egy az egyben mért szinonimájának a Facebook nevét. Eközben pedig egyre többen kezdtek felfigyelni egy bizonyos Bitcoin nevű újfajta fizetőeszköz sikereire, amely a kizárólag geekek és bennfentesek által ismert, sokszor sötét dolgokkal összefüggésbe hozott fogalomból már a jövő pénzügyi alapvetésévé változott – ráadásul egyre több újfajta kriptopénz jelent meg, erősítve azt az elképzelést, hogy ebben a technológiában komoly lehetőségek vannak még a félelmek ellenére is.

A Facebook pedig nem maradhatott ki egy olyan buliból, amely elvileg tovább növelhette piaci fölényét és persze bevételeit. A különféle ötletelések és kísérletezések után 2019-re jutottak el odáig, hogy bemutassák… nos, nem az elkészült és máris használatba vehető saját pénzüket, de annak koncepcióját. A Libra névre keresztelt pénz lényege az volt, hogy ugyan felhasználta volna a kriptopénzek alapjául szolgáló technológiákat, de közben mégis megmaradt volna a globális pénzügyi rendszereken és azok kontrolljain belül.

A koncepció bejelentésekor azzal is erősítették a projekt biztonságos és jövőbe mutató mivoltának hangoztatását, hogy nem is kizárólag a Facebookhoz kötötték, inkább létrehozták a Libra szövetséget, amelynek olyan neves támogatói voltak, mint a Visa, a MasterCard, valamint a PayPal. Mi rossz történhetne tehát? Nos… elég sok minden.

Kipukkant álmok

Eleve aláásta a Libra csillogását, hogy a nagy bejelentés 2019-ben már egy teljesen más megítélésű Facebooktól érkezett. Mark Zuckerberget addigra kormánybizottságok és gazdasági szabályozó szervezetek elé citálták többek között adatkezelési hiányosságok és monopolvádak miatt, márpedig egy leendő pénzügyi szolgáltatónak nem éppen jó ajánlólevél az ilyesmi. A folyamatba gyorsan beilleszkedett az, amikor amerikai kongresszusi vizsgálat indult amiatt is, hogy egy techvállalat saját pénze mennyire lesz átlátható és szabályozható a nemzetközi pénzügyi világ szereplői számára.

Közben az is kiderült, hogy a Libra, amit időközben Diem névre kereszteltek át, inkább technológiai oldalról számít valamilyen szinten megvalósíthatónak, ám nagyon nehéz pénzügyi szinten a bankfüggetlen kripto-elképzelés és a mindenkinek elfogadható “normalcoin” közötti határvonalon egyensúlyozni. A szövetség többi tagja szép lassan kitáncolt a projekt mögül, amikor azt látták, hogy nem igazán érkeznek garanciák a Facebook-pénzek stabilitására. A fejlesztők nem tudták eldönteni, milyen valutához és milyen módozatokkal kössék a Diem árfolyamát – a legvégén már egy dollárhoz idomuló stablecoin ötletét emlegették, ami viszont elveszítette a kriptopénzes előnyök nagy részét.

Ugyan az első hajrában a szövetség központját (nyilvánvalóan presztízs-szempontokat is figyelembe véve) Svájcban hozták létre, a tagok kilépése után kénytelenek voltak az Egyesült Államokba költöztetni, ezzel pedig elveszítették azt a kérelmi folyamatot is, amelynek során a svájci pénzügyi felület engedélyezte volna a teljes fizetési rendszer használatát. Persze ettől még mindig megmaradhatna a Libra/Diem mondjuk egy csak az USA területén használható fizetőeszköznek, de egyrészt annak már jóval kevesebb értelme lenne, hiszen a Facebook épp a platformhoz kötve, de a világ minden táján érvényes megoldás miatt kezdett bele az egészbe. Ráadásul állítólag az amerikai pénzügyi felügyelet sem bánt épp kesztyűs kézzel a projekttel. És ezzel el is érkeztünk szépen az idei év januárjáig, amikor olyan hírek érkeztek, amelyek alapján nagyjából keresztet vethetünk a Facebook-pénzre, nevezzék Librának, Diemnek, Metadollárnak vagy Zuckfityingnek.

A Face-dollár végnapjai

A fenti bukdácsolás után elég markáns előjele volt a végnapoknak, amikor tavaly decemberben távozott a Facebooktól David Marcus, aki még a Libra-projekt legelejétől bábáskodott a fejlesztés fölött. Eközben érkeztek a hírek arról is, hogy a résztvevők csökkentették az immár Diem Association nevű szövetség finanszírozását.

Ezen kívül az egyik legújabb szövetséges helyzete is bizonytalan: tavaly társult a projekt az amerikai, kripto-technológiára specializált Silvergate bankkal, amely a tervek szerint az immár dollárra épülő, stablecoin-jellegű pénz kibocsátója lett volna – de nem biztos, hogy lesz. A legújabb hírek szerint ugyanis a Diem Association (pontosabban az ernyőcégük a Facebookból alakult Meta Platforms) eladja teljes blokklánc- és kripto-infrastruktúráját, tehát alanyi jogon már biztosan nem vesz részt a pénz fejlesztésében. Ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden megmarad elméleti szinten – tehát igazából megszűnik létezni, hacsak valaki majd egy bizonyos idő után újra fel nem veszi a fonalat.

Az idei hírek nyilvánosságra kerülése óta ráadásul sem az üzleti élet, sem pedig a Facebook-felhasználók nem szaggatják a ruhájukat gyászukban, ami nagyjából azt is jelzi, hogy hatalmas megváltást senki nem várt a Diemtől. Szóval temessük szépen a Face-fityinget, még mielőtt igazából megszületett volna, Zuckerbergéknek meg úgyis lesz egy csomó újabb világmegváltó ötlete a metaverzumtól a ki-tudja-még-micsodáig.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét