Társadalmi nemek, digitális igenek? Aktuálisabb, mint valaha!

0

Megítélhető-e egy nő szakmai teljesítménye pusztán a külső megjelenése alapján? Milyen átalakulást hoz a családi szerepekben és az otthoni munkamegosztásban az, hogy a koronavírus miatt napi 24 órában otthon van az egész család? Ha egy nő vezető pozícióban van, ez vajon rátermettségének és tehetségének, vagy a körülmények szerencsés összjátékának köszönhető? Történetek és beszélgetések a MOST Fórum legújabb kiadásában, ezúttal hangban, digitálisan, a Magenta Podcast csatornán!

Ami egy hónapja egy 300 fős, színes, személyes kapcsolódásokra építő, szakmai networking lehetőséget kínáló rendezvény volt, az mára egy, a digitális térben hallható beszélgetéssé alakult át. A koronavírus okozta megváltozott működés és kiszámíthatatlanság sem lehet ok arra, hogy ne beszélgessünk fontos és érdekes, az egész társadalmat foglalkoztató témákról, mint például arról, hogyan vannak jelen életünkben a tudattalan előítéletek, hogyan működnek a nők férfiasnak elkönyvelt szakmákban, és ennek kapcsán a diverzitás jelentette lehetőségekről. A MOST Fórum ezúttal nem a Telekom konferenciateremből, hanem a résztvevők otthonából jelentkezik, a Magenta Podcast csatornán keresztül, ahol gondolatgazdag, digitális tartalmat kínálunk – otthoni és professzionális használatra.

„Nincs hová menekülni” – kezdte a virtuális beszélgetés moderátora, Bombera Krisztina műsorvezető arra utalva, hogy miközben beszélgetést vezet az éterben, megérkezhet a szobába a család minden tagja. Vásárhelyi Orsolya adattudós erre kapcsolódva arról számolt be, hogy a legkomolyabb logisztika ezekben a napokban az, hogyan osztoznak a szülők gyermekeikkel töltött időn: miközben a munkájukat otthoni környezetben végzik, a digitális tanulás, majd a gyermekek szabadidős foglalkoztatása kettejük között oszlik meg – sok tízezer család életében jó ideje nem volt példa arra, hogy heteken keresztül nincs iskola napközi, sportfoglalkozás, különóra, ami lekötné a gyerekek energiáit. Férfiak nőies szerepben és fordítva, mindez 0-24-ben a családi otthonban. Jó apropó megvizsgálni, hogyan tudunk érvényesülni olyan körülmények között, amelyhez tradicionálisan nem szoktunk hozzá. És jó alkalom beszélgetni a nők szerepéről egy férfiasnak mondott közegben.

„A Magyar Tudományos Akadémiának 275 rendes tagja van, ebből a nők száma 21, a Lászlóké pedig 45. Ha valaki lányként születik, akkor felnőtt korára jóval kisebb lesz az esélye annak, hogy komoly tudományos karriert építsen, mint akkor, ha Lászlóként. Annak viszont, hogy valaki lány, nagyjából 50% az esélye, annak pedig, hogy a szülők a gyereküknek a László nevet adják, nem több néhány százaléknál” – adott szellemes muníciót a beszélgetéshez Szél Dávid pszichológus, míg Doffek Gábor újságíró alaposan belecsapott a téma közepébe azzal a kérdéssel, hogy a nők szakmai megítélése miért múlik külsejükön. Vagy mégsem?

A londoni WSET & IWSC Future 50 díjának shortlistjén tavaly ott volt egy magyar név, Herczeg Ágnesé. A borértők jól ismerik a nevét, mások talán a Magenta Podcastból fogják most megismerni. Ági megosztotta a hallgatókkal pályája elején történteket, miszerint amikor egy borászat vezérigazgatójaként feltűnt a színen, sokan azt hitték, a férje vette neki az üzemet, hogy hódolhasson a szenvedélyének. Pedig Herczeg Ágnes ennek a férfias világnak az egyetlen hazai szereplője, akit a nemzetközi szakmai közvélemény ilyen magas szinten jegyez. Ági egyébként mindenkit meglepett a kijelentésével, miszerint a borban az egyik legszebb dolog a logikája… A tudat alatti megkülönböztetés, amiben a téma alfája és omegája keresendő, érdekes testet ölt akkor is, amikor Doffek Gábor ismeretségében furcsállják, hogy a férfi nem ért a csavarokhoz és gyűlöli a barkácsáruházakat.

A Telekom, mint felelős vállalat is aktívan foglalkozik ezzel a témával. Zanin Éva, a Magyar Telekom sokszínűségi és esélyegyenlőségi szakértője szerint meg kell tanulnunk, kezelni a tudattalan előítéleteinket. Hiszen amikor redukált információk alapján gyorsan hozunk döntést, önkéntelenül használjuk ezeket a tudattalan előítéleteket. Ám ha ezt felismerjük, és időt hagyunk magunknak, az esetek 20-25 százalékában magunk mögött tudjuk hagyni ezeket és képesek vagyunk meghozni a jó döntést. Vállalati szinten ez többek között azértis jó, mert egy sokszínű csapat, diverzitásra építő vállalat pedig sokkal jobban teljesít, jobban alkalmazkodik a változásokhoz. De vajon, hogy függenek össze a női szerepek, a tudattalan előítéletek és a változásra való képesség? Mindkét nemet sújtják-e az előítéletek? Tartalmas válaszok a Magenta Podcastban, a MOST Fórum home office kiadásában. Vigyázat, másfél óra tömény gondolat!

A podcast itt érhető el: https://magenta-podcast.simplecast.com/episodes/tarsadalmi-nemek-digitalis-igenek

A „Tudattalan előítéletek tudatosítása” című online tananyagnak köszönhetően pedig bárki felismerheti és kezelheti az előítéletekkel kapcsolatos rossz berögződéseit.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét