“A logikus gondolkodás nem függ attól, hogy valaki nő vagy férfi”

0

Nők az IT-ban sorozatunk első részében a Magyar Telekom OSS Expert pozíciójában dolgozó Badics Judit mesélt karrierútról, váltásokról, online tanulásról.

Matematika tanárként végzett az ELTE-n, ezután felvételizett a Corvinus Egyetem közgazdaságtani doktori iskolájába, itt doktorált. Veszprémben, a Pannon Egyetemen közgazdaságtant tanított, végül egy izgalmas beszélgetés hatására átképezte magát data scientist-té. Ráadásul online. Badics Judit már a beszélgetésünk elején leszögezte, nem egy tipikus történet az övé. Talán éppen ezért lehet inspiráló mások számára.

Badics Judit

„Gyerekkoromban én is találkoztam azzal a vélekedéssel, hogy furcsa, ha valaki szereti a matekot, de azzal soha, hogy furcsa, ha egy lány szereti a matekot. Később, már felnőttként hallottam először olyat, hogy valakit iskolás korában bántottak, mert lány létére a reál tárgyak iránt érdeklődött.” Rengeteg kutatást inspirált a tény, hogy a nők a mai napig alulreprezentáltak a tudományos, de leginkább a matematikai és a műszaki területeken. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy nincs alapvető biológiai eltérés a két nem között, hiszen a nemi különbségek a matematikai gondolkodás terén először az általános iskola után jelentkeznek.

„Hibás az az elképzelés, hogy a nők nem olyan jók matekból. Egyértelmű, hogy a fennálló egyenlőtlenséget a társadalmi elvárások okozzák. Bár szerencsére én ilyesfajta előítélettel nem találkoztam, akkor sem, amikor átképeztem magam, és az IT területen helyezkedtem el. De, ha jobban belegondolunk, nincs is értelme a sztereotipizálásnak, hiszen a számítógép nagyon demokratikus dolog. A logikus gondolkodás sem függ attól, hogy valaki nő vagy férfi.”

A matek mindenekelőtt

Mivel Judit számára már gyerekkorában egyértelmű volt, hogy a matematika az ő iránya, és a környezete is támogatta ebben, nem is volt kérdés, hogy a pályája során követi a szenvedélyét. „A közgazdaságtan doktori iskolában játékelméletre specializálódtam, leginkább azért, mert vonzott, hogy nagyon pontos és logikus gondolkodást követel, akárcsak a matematika. Még a tanulmányaim alatt megkerestek azzal, hogy csatlakozzam a veszprémi Pannon Egyetem újonnan alakuló Közgazdaságtan tanszékéhez oktatóként, amire igent mondtam, ezzel kezdetét vette a 17 évig tartó tanári pályafutásom. Zömében olyan közgazdasági tárgyakat oktattam, amelyekben sok a matek, mindnek hátterében ott volt a logikus gondolkodás. Talán nem véletlen, hogy az utolsó pillanatig nagyon szerettem tanítani.”

Közgazdászból data scientist

Az IT soha nem állt távol Judittól, ezért, amikor egy beszélgetés során először hallott a data sicence-ről, rögtön tudta, megtalálta új érdeklődési körét. „Eleinte csak annyi volt a tervem, hogy az oktatói munkámat fogom kiegészíteni a data science területén szerzett információkkal. Egy idő után azonban annyira megszerettem, hogy neveztem data science versenyekre is, és hamar az lett az álmom, hogy data scientist legyek.”

Az ezt követő folyamat már csak azért is különleges és inspiráló, mert Judit online, a Coursera platformon tanulta ki az adatok tudományával foglalkozó interdiszciplináris területet. A Coursera egy majd 10 éves felület, ami forradalmasította az online tanulást, hiszen a világon bárhonnan csatlakozhatunk a legnevesebb oktatók előadásaihoz, kurzusaihoz. „Sokat elárul a 21. század lehetőségeiről, hogy 6 éve egy decemberi napon hallottam először a data science-ről, és még aznap elkezdtem az első kurzusomat a témában a Courserán. Akkoriban még nem volt annyira sok képzés, ezért fél évre be tudtam osztani mindet, ami a témában megtetszett. De hamarosan szédítő sebességgel jelentek meg az újabb és újabb kurzusok. A legjobb az, hogy friss eredményekről tanulhattam, illetve tanulhatok most is, olyan fejlesztéseket osztanak meg, amik 6 éve, amikor elkezdtem foglalkozni a területtel még nem is léteztek.” Judit a tanulási módszere kapcsán fontosnak tartja még, hogy angolul sajátítsa el az új ismereteket, azt mondja, így tud versenyképes maradni.

Jó pap is holtig…

Manapság szinte mindannyian megtapasztalhatjuk azt, hogy soha nincs megállás a tanulás terén, Judit szakmájában azonban ez hatványozottan igaz. „Ez az a tényező, ami miatt igazán nekem való ez a terület. Az akadémiai szférába is azért mentem, mert motivált, hogy egész életemben tanulhatok, hogy a legfrissebb és legmodernebb dolgokat adhassam tovább a diákoknak. A jelenlegi munkám során azonban még ennél is fontosabb, hogy képezzem magam, és szerencsére nemcsak fontos, de támogatva is érzem magam ebben a misszióban.”

A Magyar Telekomnál Judit először általános data scientist pozícióban dolgozott, ezután a hálózatos igazgatóságba került, jelenleg pedig úgynevezett OSS Expert pozíciót tölt be. „Továbbra is adatokkal dolgozom, és nagyon szeretem. Inspiráló az az innovatív légkör és társaság, ami körülvesz, és az is, hogy a közvetlen kollégáim számára ugyanolyan fontos a saját képzésük, mint nekem a magamé. A data scientist munkám során talán az volt eddig legkülönlegesebb tapasztalás, hogy rájöttem, több olyan szabadon választott tárgyam ismereteit is kamatoztatni tudom, amit eredetileg csak kedvtelésből kezdtem el. A munkám a Magyar Telekomnál állandóan inspirál, motivál, ráadásul csakis nyitottságot és elfogadást tapasztaltam itt.”

Globális szinten eltörölni nagyon nehéz vagy talán lehetetlen a nőket és a technológiai szektort érintő sztereotípiát, de talán ki lehet mozdítani az embereket a sztereotípiák okozta sémákból, hogy megkérdőjelezzék azokat. Judit története jó példa lehet azoknak, akik nőként bátortalanok vagy nem hisznek magukban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét