Akár a tiéd is lehet a virtuális focibajnokság Cyber Kupája

0

Ismert streamer, virtuális és “hagyományos” sportoló egyaránt megmérkőzik a Telekom által indított Cyber Kupa FIFA-meccsein, amihez még Katarba sem kell utazni. De még az is lehet, hogy egy szerencsés “civil” viheti el a fődíjat!

A foci megosztó dolog, aki szereti, az egyszerűen imádja, akit nem érdekel, azt teljesen hidegen hagyja. De még az utóbbi kör képviselői is tudják, hogy most hetekig a világbajnokságról szólnak a hírek (…ezzel van tele a sajtó, aki nem akar ilyet nézni, annak balra a második ajtó). Persze az is tény, hogy a Katarban rendezett idei világverseny a magyarok számára tét nélküli, viszont ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a hazai rajongók helyi érdekű szurkolnivaló nélkül maradnak.

November 17-én ugyanis elrajtolt a Telekom által a kibertérbe helyezett Cyber Kupa – egy olyan bajnokság, amelyben ismert arcok küzdenek meg egymással, mégpedig nem a gyepen, hanem kanapén, kontrollerrel a kézben. A meghívott versenyzők között van virtuális és old-school profi, de műkedvelő videós is bekerült a nyitókörbe, azt jelezve, hogy komoly otthoni felkészüléssel akár egy meglepetés-játékos is sikereket arathat.

Apropó, otthon készülő meglepetés-versenyzők: a selejtezők végén, 12 mérkőzés után a Groupama Arénában rendezendő finálén derül ki a kupa sorsa, amelybe még az utolsó pillanatban is beleszólhat bárki. A YouTube-on is nézhető mérkőzések végén a két legjobb jut a döntőbe, de a Cyber Kupa Facebook-oldalán az is hamarosan kiderül, hogyan lehet nem csak nézőként, de játékosként is esélyt kapni a győzelemre, de a közösségi felületeken azért is érdemes követni az eseményeket, mert a szervező különleges ajándékokkal, extrákkal kedveskedik a nézőknek.

A selejtező fordulók már lezajlottak, ezeket külön lejátszási listában meg is lehet nézni a Telekom YouTube-oldalán. A szereplők között ott van az egyik legismertebb hazai streamer, Nessaj, a profi FIFA-esportoló Jordán Benedek, Szaniszló Csaba sportriporter és kommentátor, valamint Tóth Adrián, az FTC Telekom jégkorong csapatának támadója. Ugyan elsőre kissé úgy tűnhetett, hogy “lejt a pálya” a profik felé, de a szervezők különféle apró trükkökkel próbálták kiegyenlíteni az erőviszonyokat, ilyen például az, amikor a legnagyobb hajtás közepette a profi játékosnak egy beérkező sürgős telefonhívásra kellett válaszolnia, de olyan is előfordul, hogy egy “egyujjas” sütőkesztyűben próbálták pöcögtetni a kontrollert. Talán kisebb meglepetés, hogy a legtöbb pontot Jordán Benedek szerezte, de az már érdekesebb, hogy a második helyet 8 ponttal Nessaj szerezte meg, Tóth Adrián és Szaniszló Csaba 5-5 ponttal követik őket.

Cyber Kupa a profi szemével

A selejtezők után elcsíptük Jordán Benedeket pár kérdés erejéig: először azt kértük meg, foglalja össze eddigi e-sportos pályafutását.

“Nagyjából 18 éve játszom FIFA játékokkal, de jó sokáig csak saját örömömre, menedzser-módban, offline meccseken próbálkoztam, esetleg barátokkal mértük össze a tudásunkat, de egyre többen mondták, hogy van érzékem hozzá. Nagyjából három éve kezdtem komolyabban is foglalkozni a felkészüléssel, tehát online versenyekre járok, célzottan gyakorlok, valamint Twitchen is közvetítem a mérkőzéseimet. Másfél évvel ezelőtt Lyonban volt egy komoly verseny, ahol már látszott is az eredmény, hiszen közel 2500 induló közül sikerült a legjobb nyolcba kerülnöm, és az elmúlt években már a legjobb nemzetközi játékosokkal is szembekerülök a Global Series versenyeken.”

A profivá válás természetesen Benedek teljes életét átalakította: “Most már erről szól minden napom, gyakorlatilag munka szinten szervezem meg a gyakorlást, felkészülést, ami persze nem csak magából a játékból áll, egy adott verseny előtt például már egy hónappal kifejezetten arra készülök, folyamatosan nézem és elemzem profi játékosok meccseit, eltanulok trükköket és stratégiákat, amiket aztán élőben igyekszem kigyakorolni. Emellett pedig nem szabad elfelejteni, hogy valódi, fizikai mozgásra is folyamatosan szükség van, hiszen fittnek kell lenni testben is ahhoz, hogy aztán a játék közben topon legyen a figyelmem, a reackióidőm. Ez tehát egy nyolcórás napi munkának felel meg, amit komolyan, következetesen kell csinálni.”

Benedek azon sem lepődött meg, hogy a két további “sportközeli” játékost is túlszárnyalva Nessaj lett a második a selejtezők végén. “Tudtam, hogy ő is komolyan veszi a dolgot és gyakran előkerül nála a FIFA, a hozzáállása miatt nem csodálkoztam azon, hogy megszorongatta a többieket.” Az persze Benedeket is meglepte, hogy a megszokott versenyeken szokatlan módon apróbb extra trükkökkel próbálták a játékosok számára megnehezíteni az irányítást: “Kifejezetten jó ötletnek tartom ezeket a gonoszkodásokat, mert ugyan elsőre furcsa és váratlan volt, amikor mondjuk összekötözték a kezemet a lábammal, vagy sütőkesztyűben kellett kezelnem a kontrollert, de ez pont azt segíti, hogy igenis legyünk kreatívak, készüljünk fel a váratlan helyzetekre. A profi meccseken is hasznomra válhat, ha képes vagyok a komfortzónából kilépve is megtartani a tempót és áthidalni a nehézségeket.”

A Cyber Kupa döntőjén egy “civil” jelentkezőnek is lesz esélye beszállni a versenybe, és akár elvinni a kupát. Benedek szerint arra is van esély, hogy akár nagy meglepetés szülessen. “Szerintem bárkinek van esélye a profik ellen, hiszen most már mindenhol adott a lehetőség, hogy valaki otthon sokat gyakoroljon, akár online versenyeken is fejlődni tudjon, ezért bizony tényleg megtörténhet, hogy olyasvalaki bukkan fel a döntőben, akin mi is meglepődünk majd. Másrészt ez a lehetőség és az egész Cyber Kupa segíthet mind többekkel elfogadtatni az e-sport létjogosultságát. Bár még mindig vannak olyanok, akik szerint az e-sport nem is igazi sport, egy ilyen eseménysorozat megmutathatja, hogy felkészültség, összpontosítás, gyakorlás, tervezés és egy csomó más tekintetben ugyanolyan, fejben játszott, komoly sport tud ez is lenni, mint a sok-sok éve sportként elfogadott sakk.”

Benedek és Nessaj a Groupama Arénában egy-egy csapattársat is kapnak majd: közülük az egyik pedig bárki lehet, a jelentkezéshez a Telekom Facebook oldalán található posztban feltett kérdésekre kell válaszolni, valamint a döntő Facebook-eseményében lehet megtalálni a részleteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét