Alfa, Bravo és Charlie a levegőből vigyáz rád a Balatonnál

0

Újra itt a nyár, és újra itt a vízibalesetek megnövekvő veszélye. A balatoni vízimentők idén szó szerint az égből kaptak segítséget.

A nyári, balatoni strandszezon minden évben folyamatos készenlétet, fokozott figyelmet igényel a vízimentőktől, hiszen a “magyar tenger” valóban nem kicsi, és baleset bárhol előfordulhat – a partokhoz közel, vagy egy vitorláson, mindentől távol. Bármikor bekövetkezhet vészhelyzet, akár egy időjárási, akár egy hirtelen fellépő egészségügyi ok miatt – ilyenkor segítenek a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elkötelezett munkatársai, akik idén 66 balatoni és 13 nem balatoni fürdőhelyen ügyelnek a biztonságra. Viszont a mentők motorcsónakjainak is időbe telik a helyszínre érkezni, ráadásul ott az emberi faktor, a mentők fizikai korlátai, amelyek szintén limitálják a mentés lehetőségeit.

Ahol baj van, ott drón terem

Egy fuldoklót, matracon elsodródott nyaralót és bármilyen egyéb bajban lévőt persze nem csak a vízen lehet megközelíteni, bár a mentőhelikoptereket méretük, költségük és egyéb tulajdonságaik miatt nem lehetett minden esetben bevetni. Az apró, távolról is irányítható drónok azonban új lehetőséget nyújtanak arra, hogy közvetlenül segítsenek a mentésben, vagy az ahhoz kapcsolódó felderítésben. A szélessávú hálózatok és a hazai kiváló lefedettség miatt ezek a repülő eszközök már biztonsággal kezelhetőek akár a Balaton fölött is, méretük és gyors bevethetőségük pedig sok esetben minden más mentési módszernél hasznosabbá teszi őket.

Épp ezért a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a Telekom támogatásával vízimentő drónflottát helyezett üzembe a Balaton partján: jelenleg három drón teszi hatékonyabbá a mentési munkát, név szerint Alfa, Bravo és Charlie. A flotta bemutatkozását hosszú felkészülés előzte meg. A 2 darab DJI Mavic 2 Enterprise Dual hőkamerás ipari drón a felderítésben és a kutatásban segíti a vízimentőket, míg a Phantom 4 Advanced professzionális drón képes a bajba jutott emberhez egy életmentő eszközt is eljuttatni, növelve ezzel az esélyeit, míg a vízimentők a helyszínre érnek. A drónok indulási pozíciójuktól akár 5-8 kilométer távolságra is képesek elrepülni.

Robot, ember, két jó barát

A mostantól élesben működő drónflotta az ember és a technológia együttműködését, valamint a magas minőségű hálózatok fontosságát egyaránt jól érzékelteti azáltal, hogy az életmentést és a veszélybe került emberek felkutatását segíti. A projekt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szakmai koordinációjával, a Telekom Tettek hálózatán valósul meg, egy különleges összefogás eredményeként. A Telekom a balatoni strandok felügyeletét ellátó vízimentők munkáját a hálózat biztosítása mellett a nagyértékű eszközök megvásárlásával segítette, míg a drónok alkalmazásában specialista Duplitec Drone Disztributor Kft. a vízimentéshez használt speciális eszköz és alkalmazás fejlesztésével és kivitelezésével támogatta a projektet.

Remélhetőleg a drónok sokszor jelentenek majd komoly segítséget, hogy a nyaralók számára a Balaton szép emlék maradjon, a vízimentők pedig olyan eseteket is kezelni tudjanak, amelyek során eddig nem mindig járhattak sikerrel. Jó munkát, és előre is köszönünk mindent, Alfa, Bravo és Charlie!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét