Idén még nagyobbat dob a Telekom e-sport bajnoksága

0

Tavaly Esport Cup powered by Telekom néven rendhagyó esemény hozott új színt a hazai elektronikus sportok világába, most pedig a második felvonás a határokat is átlépi.

A tavalyi Esport Cup powered by Telekom azért is számított fontosnak, mert sok más e-sport kupával és bajnoksággal ellentétben itt akár “nulláról” is nevezni lehetett, és akár addig ismeretlen játékosok is megmutathatták magukat a profik mezőnyében. Akár a győzelem is cél lehetett az újoncok előtt, de sokat számított az is, hogy olyanok is megmutathatták tudásukat, akik még nem értek be az e-sport fősodrába, tehát nem rendelkeztek komoly élő-versenyes tapasztalatokkal, nincsenek mögöttük klubok, szponzorok, edzők, viszont az online játékok során már elég jónak érezték magukat ahhoz, hogy magasabb szintre lépjenek.

A tavalyi kupa sikere nyomán nem is lehetett kérdéses, hogy idén ismételnek a szervezők, de egyben szintet is lép az esemény: a magyar résztvevők mellett Csehországból és Szlovákiából is érkeznek csapatok, hogy League of Legends és Wild Rift meccseken derüljön ki, kik a leggyorsabbak, legügyesebbek és legtechnikásabbak.

Játék határok nélkül

Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese szerint a három országra bővülő idei kupa ötletét az adta, hogy a Deutsche Telekom csoport részeként a hazai vállalat bevonhatja testvércégeit a cseh és szlovák régióból, ezzel is az egyik fő üzenetet, a kapcsolatteremtést erősítve. “A torna során arra is törekedünk, hogy a hálózataink minőségét és teljesítményét demonstráljuk, amellyel a játékosoknak és a felhasználóinknak megmutathatjuk, hogy Magyarország területein kívül is tudjuk tartani a magas minőségét a Network Technologynek. Ez azért is egy fontos tényező, mert több top e-sportszerver is külföldön található” – magyarázta a szakember.

Az idei kupa azt is megmutatja, mennyire fontos az elektronikus sportok világában a jó műszaki és hálózati háttér. “A LoL mellett 5G-hálózaton, elképesztően alacsony késleltetés és 1 Gbps sávszélesség mellet lehet majd Wild Riftezni, sőt a regisztrált látogatók megmutathatják Sony PS5-konzolokon, hogy mire képesek FIFA-ban, valamint kipróbálhatják a VR-élményt is” – sorolta Lubor Zatko.

Lubor Zatko, Magyar Telekom

Mivel a járványidőszakban érthető módon csökkent az élőben, LAN-környezetben szervezett League of Legends verseny, a mostani kupa egyfajta hibrid környezetet szemléltet: a félig online és félig LAN megvalósítás már az “új normalitás” alapján tervez. A versenyzők egyrészt a helyszínen található, erős gamer PC-ken játszhatnak, és azzal is készülhetnek, hogy a 8 Gbps le- és feltöltéssel rendelkező hálózaton, nagyjából 3 ms-os késleltetés mellett LoL-ozhatnak. Emellett pedig a nemzetközi, online szakaszban a Telekom mindent megtesz azért, hogy az elérhető legjobb csatlakozást biztosítsák a nemeztközi gaming szerverek felé.

A fejlődés nem áll meg

Lubor Zatko szerint a Telekom azért is rendezi meg újra a tavaly elindított e-sport kupát, mert a vállalat fő üzleti tevékenysége sok szálon kötődik a területhez. Vezetékes és mobilhálózatuk folyamatos fejlesztésével egyre jobb élményt ad az online játék akár a profiknak, akár azoknak, akik csak szórakozásból próbálják ki magukat a kompetitív játékokban. Ez pedig még csak a kezdet, hiszen a technológia újabb vívmányai még magasabbra emelhetik az e-sportok által adott élményeket. “Sok lehetőséget látunk az e-sportok továbbfejlesztésére is, mint például a virtuális vagy a kiterjesztett valóság egyre nagyobb mértékű becsatornázása a folyamatokba. Végül, de nem utolsósorban az e-sport technikailag is kihívásokat állít, ezért ez egy jó alkalom arra is, hogy megtudjuk, hogyan viselkednek rendszereink és hálózataink kifejezetten videójátékos terhelés alatt, amelyek tapasztalatai további fejlesztések alapjául szolgálhatnak.”

A csapatok létszáma a cikk megírásakor már teljes, ám nézőként még lehet ingyenesen regisztrálni. Az Esport1-gyel közösen szervezett, 2022-es Esport Cup powered by Telekom időpontja november 26-a, a versenyek 10 órától előreláthatóan este nyolcig tartanak majd, a helyszín pedig a Budapest, XI.ker. Fehérvári út 66-68. címen található Telekom irodaház lesz. További részleteket az esemény aloldalán lehet elolvasni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét